Engstlenalp – Gadmen

  • Afstand: 12 km
  • Stijgen: 650 m | Dalen: 1.250 m
  • Moeilijkheidsgraad: middel | Fitheidsniveau: moeilijk
  • Wandeltijd: 4 uur, 15 minuten

Etappe 19 van de ViaBerna, alweer niet voor mensen met hoogtevrees

Ik had er zo’n zin in. Na de lange regendag van gisteren wilde ik graag weer een etappe doen. De zon scheen, het was lekker fris buiten en de etappe van vandaag was kort, dus ik ging het heerlijk rustig aan doen.

Routebeschrijving ViaBerna
Zo moeilijk ziet het er toch niet uit.

ViaBerna etappe 19

In werkelijkheid had ik me behoorlijk verkeken op deze etappe. In mijn hoofd was het vooraf een ‘walk in the park’ geworden. Eerst een stukje ’vlak’ en dan op het gemakje afdalen. Maar zo was het helemaal niet. Het begon er al mee dat het bord buiten bij de Engstlenalp aangaf dat de route 5,5 uur zou duren. Ik dacht dat dat een foutje was. Maar het zat dichter bij de waarheid dan de vier uur en een kwartier van het boekje. Ook was het behoorlijk aanpoten, maar laat ik bij het begin beginnen.

Engstlensee

Het eerste stukje van de route gaat langs de Engstlensee. Die had ik gisteren al uitgebreid bekeken en gefotografeerd, dus daar was de verrassing af. Maar wat een mooi plekje!

Op de Engstlenalp
Uitzicht vanaf de Engstlenalp
Engstlensee ViaBerna etappe 19
De Engstlensee bij morgenlicht

Koeien

De weg slingert verder omhoog langs koeienstallen en een paar vakantiehuisjes. Overal ligt koeienpoep. Door de regenval van gister is dat een vieze smurrie geworden. Je weet soms niet of je door de modder loopt of door de poep.

De weg klimt en klimt. Huh, ik dacht dat ie vlak zou zijn? Het pad versmalt zich en ligt tegen de bergwand aan. Op een stuk waar aan beide kanten begroeiing is, staat er ineens een koe op het pad. Die blokkeert de hele weg. Ik denk dat ik te maken heb met één koe en ik kan net een stukje opzij van het pad gaan staan aan de dalkant. Niet slim. De koe komt voorbij en wil me likken en duwt me richting afgrond. Ik spring voor hem uit, loop het pad een stukje terug tot ik een plaatsje kan vinden naast het pad aan de bergkant.

Inmiddels weet ik dat het niet één koe is, maar een hele koeienclub. Ze sjokken achter elkaar het smalle pad af. Ik wacht rustig tot ze allemaal voorbij zijn. Sommigen durven me niet te passeren, maar die krijgen dan een duwtje van de koe die achter ze loopt. Ik ben blij als ze allemaal voorbij zijn. Wat een avontuur weer.

ViaBerna etappe 19
Het begin allemaal nog lieflijk.
ViaBerna etappe 19
Maar al snel wordt het een lange weg lang een bergwand.

Het pad langs de bergwand duurt lang. Het is weinig afwisselend en er zitten een paar stevige klimmetjes in. Vooral de laatste klim die me naar de top van Sätteli brengt is een heftige. De top is een bijzonder plekje omdat ik links en rechts van de bergwand kan kijken. Ik kom van de linkerkant en zie rechts alleen maar witte mist. Af en toe trekt die en beetje op en zie ik hoge bergen aan de overkant met daarop eeuwige sneeuw. De rotsen hier worden ook wel de Hasli-Dolomites genoemd, door hun bijzondere vorm. Ik begrijp precies wat ze bedoelen.

ViaBerna etappe 19 Sätteli
Het laatste stukje naar de Sätteli top stijgt behoorlijk.
ViaBerna etappe 19 Sätteli
Nog even.
ViaBerna etappe 19 Sätteli
Op de top. Nou ja, bijna dan. Verder omhoog gaat ie niet.
ViaBerna etappe 19 Sätteli
Als je de andere kant op kijkt zie je dit.

Naar beneden

Nu moet ik nog helemaal naar beneden. De afdaling valt vies tegen. Het eerste stuk is steil en technisch lastig af te dalen. Hier geen fouten maken. Bijna een uur zo afdalen. Als ik Berggasthaus Tälli zie, vind ik dat ik een koude cola verdiend heb. Dat was een goed idee. Leuk Gasthaus met super gezellige bediening op een prachtig plekje. De serveerster wijst me de Sustenpass aan, mijn eindbestemming van morgen en ook het einde van de ViaBerna. Wat tof dat ik dat van hieruit al kan zien.

Berggasthaus Tälli

Bij Berggasthaus Tälli kan ik de Sustenpass zien.

Berggasthaus Tälli

Daar ligt mijn eindbestemming.

Maar dan weer door. De afdaling is in het begin minder lastig. Dan gaat het pad het bos in en slingert het met haarspeldbochten eindeloos naar beneden. Eindeloos.

Via Berna etappe 19
Met de blik op Sustenpass daal ik verder af.

ViaBerna etappe 19

Wegwijzer ViaBerna
Ik kom van Engstlenalp en ga naar Gadmen.
Hasli-Dolomites
Als ik omkijk zie ik de rotsformaties die ze ook wel de Hasli-Dolomites noemen.
Nu nog zigzaggend naar beneden door het bos.

Domper

Uiteindelijk kom ik aan in Gadmen, het eindpunt van deze etappe. Fijn! Ik zoek op Google Maps waar mijn B&B van vandaag ligt. Dat kan niet waar zijn! Nog 1 uur en 7 minuten lopen. Ik volg de ViaBerna verder, maar zie dat die een andere kant opgaat als dat mijn B&B ligt. Dat betekent dat mijn overnachtingsplekje niet aan de route ligt. Dat hadden ze me wel in de papieren (die tot nu toe verschrikkelijk helder en accuraat waren) kunnen vertellen.

Ik kijk of ik een busverbinding kan vinden en vind er eentje die over 3 minuten gaat. Oké snel handelen, kaartje kopen via de app, tegelijk de weg in de gaten houden. Heb ik wel de goede uitstaphalte? Niet meer denken, gewoon gaan en instappen.

Na acht minuten stap ik weer uit en inderdaad, Google Maps zegt dat de B&B op vier minuten lopen is. Dat heb ik zo toch nog handig geregeld. Later blijkt wel dat ik ergens bij de bushalte mijn reisbeschrijving ben verloren. Ik hoop dat niemand zich daar druk over maakt, want ik heb nog een kopie in mijn koffer.

B&B Triftblick in Gadmen-Nessertal
B&B Triftblick in Gadmen-Nessertal

Ik slaap vannacht in B&B Triftblick in Gadmen-Nessental

Wat een plaatje deze B&B. Dit oude schoolgebouw is in 2020 helemaal verbouwd tot een prachtige bistro met 5 luxe gastenkamers, waarvan 3 suites voor max 4 personen. Ik heb de Deluxe Doppelzimmer. Groot, smaakvol, met klein keukentje en een heerlijke tafel om aan te werken. De eigenaren van de B&B zijn super aardige mensen en vervroegen speciaal voor mij het ontbijt morgen met een half uur.

Check B&B Triftblick

Om dit hotel te bereiken moet je de bus vanuit Gadmen nemen. In Gadmen is ook een hotel: Hotel Alte Post

flavicon wandelvrouw

Tijdens mijn wandelreis over de ViaBerna schrijf ik elke dag een blog. Dit is de negentiende al weer. Nog één dag wandelen en ik ben aan het einde van deze bijzondere wandelreis. Wat mooi dat je tot hier al heb gelezen. 

Komt de ViaBerna je nog onbekend voor? Lees dan het artikel: Ken je de ViaBerna, die wandelroute dwars door het kanton Bern in Zwitserland, die ik ga doen?

⇒ 20 dagen lang loop ik de ViaBerna. Dit is mede mogelijk gemaakt door Madeinbern.com en MySwitserland.com.

De juiste wandelschoen