Aarberg – Frauenkappelen

  • Afstand: 24 km
  • Stijgen: 660 m | Dalen: 500 m
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk | Fitheidsniveau: moeilijk
  • Wandeltijd: 6 uur, 35 minuten

De ViaBerna Etappe 7

Ik word steeds vroeger wakker. Dat komt omdat ik met de ramen wijd open slaap. Als de zon opkomt en de auto’s beginnen te rijden, word ik wakker. Ik sluit dan de ramen en probeer nog een uurtje te slapen. Meestal lukt dat wel. Maar vandaag bleef ik wakker. Niet zo erg. Want het ontbijt was al vanaf 7 uur en volgens de beschrijving had ik vandaag een lange wandeldag voor de boeg.

Zo kwam het dat ik al voor achten hotel Krone verliet, over de middeleeuwse houten brug liep en Aarberg verliet. Ik wandel eerst langs de Alte Aare, een kleine rivier, die uitkomt in de Aare. De Aare is beeldbepalend voor deze etappe. Ik blijf de rivier volgen. Soms er vlak langs, soms zie ik de rivier vanuit de hoogte.

ViaBerna etappe 7 - Aarberg
Guten Morgen!
Aarberg houten brug
Door de houten brug het oude stadscentrum uit.
ViaBerna etappe 7 - De Aare
Ik steek de rivier de Aare over.
bospad
Wat zie ik daar nu in de verte?
Ree op het pad
Ik haal het met mijn camera dichterbij: een ree.

Kerncentrale

Het is een afwisselende wandeling. Ik ga door kleine gehuchten, kom langs allerlei verenigingsgebouwen langs de rivier en zie zelfs een kerncentrale. Mijn boekje zegt dat die buiten gebruik is, maar waarom staan er dan zoveel auto’s op de parkeerplaats?

Wandelweg
Het is een afwisselende wandelroute.
Route langs de Aare
Voor mij zijn de mooiste stukken vlak langs de rivier.
ViaBerna etappe 7
Mooi hier.
ViaBerna etappe 7
Hier ook mooi. Maar iets te weinig schaduw. Het is 27 graden en de zon schijnt volop.

Gelukkig kan ik prima tegen de warmte.

Kerncentrale Mühleberg

Ik wist niet wat ik zag: een echte kerncentrale. Later las ik dat hij gesloten is. 

Waterkrachtcentrale

Even verderop kom ik langs een imposant gebouw. Het blijkt een waterkrachtcentrale te zijn. Daarachter is een stuwmeer ontstaan: de Wohlensee. Ik wandel tussen de gebouwen door en aan de achterkant gaat de route met trappen omhoog. Ik heb af en toe prachtig uitzicht op het stuwmeer.

ViaBerna etappe 7- Waterkrachtcentrale Mühleberg
Waterkrachtcentrale Mühleberg.

ViaBerna etappe 7- Waterkrachtcentrale Mühleberg

Pauze

Pas om 12 uur neem ik mijn eerste uitgebreide pauze. Ik heb een prachtig plekje met een picknicktafel, met uitzicht op het meer gevonden. De schoenen gaan uit en de telefoon gaat voor het eerst aan. Ik zie dat ik allemaal tips heb gekregen voor mijn scheenbenen. Rust nemen (ja, handig) en compressiesokken (waar haal ik die vandaan?) zijn de belangrijkste. Gelukkig voel ik vandaag mijn scheenbenen amper. Ik denk dat het morgen wel over is. Me druk gemaakt voor niets. Mocht het morgen weer opspelen, morgen kom ik aan in Bern. Daar verheug ik me erg op. Het lijkt me een super leuke stad én daar zullen ze zeker winkels hebben die compressiekousen verkopen. Ik denk trouwens niet dat het nodig zal zijn.

Ik stuur nog wat Instagram Stories de wereld in, beantwoord wat vragen, app met het thuisfront en ik ben zomaar een uur verder. Dat was een heerlijke pauze!

ViaBerna etappe 7
Pauzeplekje

Ik ga verder door het bos. Inmiddels is de temperatuur al weer opgelopen tot 29 graden. Elke schaduw is zeer welkom.

Wandelroute
Ik zie schaduw aankomen.
Route langs de Aare
Langs het water lopen is lekker fris. Vooral als het even waait.

ViaBerna etappe 7

ViaBerna etappe 7

bospad ViaBerna etappe 7

ViaBerna etappe 7 bospad

Frauenkappelen

Ik verbaas me erover hoe snel ik in Frauenkappelen aankom. Net als ik me wil oriënteren op waar ik de bus moet nemen, komt die voorbij rijden. Ik was nog geen vijftig meter van de bushalte af. Lekker dan.

Het blijkt dat de bus 1x per uur gaat. Mijn overnachtingsplek ligt vandaag niet op de route, maar in Mühleberg. Het is maar 11 minuten met de bus, maar veel te ver om te lopen. Ik koop een kaartje via de SBB.CH app en bel met Gasthof Traube over hoe laat ik aankom. In mijn beschrijving wordt me dat namelijk gevraagd.

Om de tijd te doden, ga ik bij de OTTO’s binnen. Een soort koopjeswinkel, waar ze ongeveer alles verkopen, behalve compressiesokken. 😂😂 Het is er lekker koel binnen. Met een koud flesje Cola Zero sta ik uiteindelijk weer buiten.

Gasthof Traube

Bij Gasthof Traube word ik gezellig ontvangen door een moeder met een babbelend kind. Ik versta helemaal niets van het Zwitsers Duits dat hij spreekt. Zij is speciaal gekomen om voor mij de deur open te doen. Ze wijst me in de bar van het Gasthaus – dat gesloten is – hoe ik morgenochtend mijn eigen koffie moet zetten en waar ik mijn ontbijt kan vinden. Mijn kamer heeft 3 bedden. Ik kan kiezen. Ik krijg de sleutel van het hele pand en ga dan samen met haar op zoek naar mijn koffer. Die blijkt voor de zijingang van het Gasthaus te staan. Fijn dat hij er is.

Zij gaat weer weg en ik heb het hele gebouw voor mijzelf.

Gasthof Traube in Mühleberg
Gasthof Traube in Mühleberg

Ik slaap vannacht in Gasthof Traube in Mühleberg

Het Gasthaus bevindt zich boven een café. Naast het café, waar je volgens mij ook goed kunt eten, is een mooi terras. Ik heb, geloof ik, een beetje pech, want dinsdag en woensdag zijn ze gesloten. Verder is in het dorp niets te beleven. Er is wel een supermarkt.

Er zijn meerdere kamers. Toilet en douche zijn op de gang.

Bekijk Gasthof Traube

Ik vind het veel fijner om op de route een hotel te hebben. Die is er wel in Frauenkapelle: Landgasthof Bären

flavicon wandelvrouw

Tijdens mijn wandelreis over de ViaBerna probeer ik elke dag een blog te schrijven. Dit is het zevende blog, in wat hopelijk een reeks van 20 gaat worden. De eerste week zit er dus op. Super leuk als je mee blijft lezen.

Komt de ViaBerna je nog onbekend voor? Lees dan het artikel: Ken je de ViaBerna, die wandelroute dwars door het kanton Bern in Zwitserland, die ik ga doen?

⇒ 20 dagen lang loop ik de ViaBerna. Dit is mede mogelijk gemaakt door Madeinbern.com en MySwitserland.com.

De juiste wandelschoen