Bern – Münsingen

  • Afstand: 15 km
  • Stijgen: 170 m | Dalen: 170 m
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk | Fitheidsniveau: makkelijk
  • Wandeltijd: 3 uur, 45 minuten

Gelukkig dat de etappes van gister, vandaag en morgen zo kort zijn en bijna geen hoogtemeters hebben. Het is namelijk erg warm. Het kwik loopt gemakkelijk op tot 30 graden. Gelukkig koelt het ’s nachts wel wat af, dus de eerste ochtenduurtjes zijn het beste.

Het is voor mij geen optie om eerder te vertrekken. Ten eerste houd ik niet van vroeg opstaan, ten tweede begint het ontbijt op zijn aller vroegst om 7 uur en ten derde, en die telt voor mij het zwaarst, kom ik dan eind van de ochtend aan op mijn bestemming. Het hotel kan me dan nog niet hebben, mijn koffer is nog niet gearriveerd, de stadjes zijn het allerwarmst, wat ga ik doen?

Dus ik kies er voor om zo gemiddeld om half 8 aan het ontbijt te zitten en rond half negen te vertrekken. Ik kan niet langzaam wandelen, dus ik heb er de vaart in, maar ik stop regelmatig en zoek een schaduwrijk plekje om even te chillen. Vooral met deze mooie wandelroute langs de rivier is het een genot om op een goed plekje af te koelen.

Britse pub

Vandaag was ik iets later. Ik schreef gister toch dat ik wel toe was aan wat leuke conversatie. Daarom zocht ik gisteravond in Bern naar een bar met een leuk terras. Tip van Bregje: vaak hebben grote steden Britse pubs. Daar verzamelen reizigers en expats zich. Het is er gemakkelijk contact maken. Bern heeft drie Britse pubs. Ik ging naar Mr. Pickwick. Een mooie pub met een terras buiten. Lang verhaal kort: ik was blij dat mijn hotel om de hoek lag, anders had ik die vast niet meer terug gevonden. Wat een leuke avond.

Ik was dus iets later bij het ontbijt en vertrok ook iets later uit het hotel. De temperatuur was al stevig aan het klimmen. Ik wandelde naar het punt bij de rivier waar ik gister de route had verlaten. Deels in de schaduw en deels in de zon wandelde ik weer langs het water, ging met een brug naar de overkant en kreeg een prachtig uitzicht over de stad Bern.  

ViaBerna etappe 9 Bern
Bij de toren weer beginnen.
ViaBerna etappe 9 langs de Aare
Verder langs de rivier de Aare.
ViaBerna etappe 9 Bern
Hier steek ik de brug over.

Berenpark

Op een druk kruispunt was ik even aan het zoeken. Verschillende mensen keken over een reling naar beneden. Wat was daar? Ik geloofde mijn ogen niet; daar lagen twee beren te slapen. Ik wist dat ik langs het beroemde berenpark van Bern zou wandelen, maar dat die beren hier gewoon aan de straatkant in een soort kuil liggen, ik vind daar wel wat van.

ViaBerna etappe 9 Bern Berenpark
Zie je de berenkuil?

beer

ViaBerna etappe 9 Bern

Dählhölzli dierentuin

Dit was trouwens het officiële startpunt van mijn route van vandaag. Ik was er gister iets eerder afgegaan om naar het hotel te gaan. Ik wandelde verder langs het water. Nu kwam ik langs de Dählhölzli dierentuin en weer viel mijn mond open. Ik zag kroeskoppelikanen, steenbokken en zwijntjes. De bever en marter verstopten zich voor me. Ik liep gewoon langs de hekken van de dierenhokken. Er was geen entree, de hele dierentuin die voor een deel langs de wandelroute ligt, is vrij toegankelijk.

Bern Dierenpark
Het wandelpad loopt vlak langs de pelikanen.

kroeskoppelikaan

Waterpret

Verder over het pad langs de rivier. Het kan me niet lang genoeg duren. Hier is vaak schaduw en het heeft mooie plekjes om te pauzeren. De waterpret is super leuk om te zien. Het is het favoriete tijdverdrijf van de inwoners van Bern. Van jong tot oud springt in het water en laat zich meevoeren.

ViaBerna etappe 9 Aare

Lange hete wegen

Ik wist dat het ging komen: agrarisch gebied. Pfffff, lange hete wegen.

ViaBerna etappe 9 Bern

Onder een eenzame boom vind ik verkoeling. Ik doe mijn schoenen uit, pel een eitje en blijf daar zeker bijna een uur zitten. Wat leuk is, is dat ik verschillende wandelaars voorbij zie komen. Ik ben dus niet de enige gek.

ViaBerna etappe 9
Zie je de schaduw van de boom?
ViaBerna etappe 9 Pauze
Een heerlijke boom om lang onder te zitten.
ViaBerna etappe 9 Bern
En weer door.

ViaBerna etappe 9

Bos en nog meer waterpret

Dan gelukkig nog een stukje bos en ik kom weer uit bij de rivier. Hier is het helemaal dolle pret. De stroming is hier sterk en er liggen tientallen bootjes in het water die met een flink vaartje onder de brug doorkomen. Er zal vast transport terug geregeld zijn. Super leuk om te doen, lijkt me.

Münsingen Bad

Münsingen

Ik kijk even op mijn app om te zien hoe ver het nog is naar Münsingen. Goed dat ik kijk, want ik ben er al. Dit is Münsingen Bad. Op de parkeerplaats is een bushalte. Ik ga even met mijn app in de weer en zoek een goede verbinding naar Konolfingen, want daar staat mijn hotel van vandaag. Ik zie dat de bus over 3 minuten komt (eindelijk mazzel) en ik koop snel een kaartje.

Om half vier ben ik bij Hotel Kreuz. Het is ook een restaurant en ik zie dat ze een mooi terras hebben. Daar zit ik vanavond.

Hotel Kreuz Honoflingen
Hotel Kreuz Honoflingen

Vannacht slaap ik in Hotel Kreuz in Konolfingen

Ik heb een eenpersoonskamer met douche en wc in een bijgebouw, vlak naast het grote hotel. Het ziet er keurig uit. Er is een koffietafel op de gang en het allerfijnste; op de veranda is een heerlijk plekje om rustig te zitten.

Bekijk hotel Kreuz in Konolfingen

Fijnr was het geweest om op de route te overnachten. Dat kan in Münsingen in Koncept Hotel Löie.

flavicon wandelvrouw

Tijdens mijn wandelreis over de ViaBerna probeer ik elke dag een blog te schrijven. Dit is al weer het negende blog in wat een serie van 20 moet worden. Super leuk als je mee blijft lezen.

Komt de ViaBerna je nog onbekend voor? Lees dan het artikel: Ken je de ViaBerna, die wandelroute dwars door het kanton Bern in Zwitserland, die ik ga doen?

⇒ 20 dagen lang loop ik de ViaBerna. Dit is mede mogelijk gemaakt door Madeinbern.com en MySwitserland.com.

De juiste wandelschoen