Voorbereiden op de Camino Portugués

Het begint te kriebelen. Nog 5 dagen voordat ik vertrek naar Porto om via de Camino Portugués naar Santiago de Compostella te lopen. Het is niet mijn grootste talent om dingen goed voor te bereiden,  ik vertrouw er altijd maar op dat het wel goed komt. Vaak is het mijn wandelmaatje die van alles regelt, maar deze tocht ga ik alleen doen. Vandaag daarom toch maar wat dingetjes op een rijtje zetten. Ik hoor het graag terug als ik iets vergeten ben.

Ticket

Het vliegticket is geregeld. Al een paar maanden geleden. Weet je dat ik voor 127 euro inclusief administratiekosten en belastingen een retourtje Porto heb geregeld via Transavia. Geen geld toch. Het kon nog goedkoper, maar die data kwamen niet uit. Welke vlucht het goedkoopst is, kun je heel gemakkelijk uitzoeken via een website als Vliegennaar.nl of  Tix.nl.

-inchecken via computer vanaf 24 uur van tevoren

Ik vlieg om 9.40 uur. Twee uur van tevoren aanwezig zijn. Dat betekent dat ik de trein van 5.24 moet nemen. Er is vast niet iemand die me zo vroeg naar de trein wil brengen. Dat wordt lopen. Tien over vijf van huis.

– NS treinkaart mee

– avond tevoren ontbijt- en lunchpakket klaar maken

Veiligheid

Ik heb goede afspraken gemaakt met de thuisblijvers over hoe vaak ik contact met ze zoek en wanneer ze zich zorgen moeten gaan maken. Ze weten welke route ik loop en met welk tijdschema ongeveer. Ik heb ook een goede reisverzekering. De mijne is doorlopend, dus dat kan ik niet vergeten.

Ik maak altijd een kopie van mijn paspoort en pasjes én ik zet het ook nog eens op de foto in mijn telefoon.

1e Overnachting

In Porto heb ik een kamer gereserveerd via Booking.com. Het ligt midden in het centrum vlak bij het trein- en metrostation Sao Bento. Dat is overigens een prachtig station. Het bezoeken waard lees ik in het Porto-overzicht dat ik krijg toegestuurd via booking.com. Wat een service. Top!

Het pelgrimspaspoort

Het pelgrimspaspoort,  ofwel Credencial de Peregrino is een soort stempelkaart waarin de pelgrim stempels verzamelt van bijvoorbeeld pelgrimsherbergen, om te kunnen laten zien waar hij of zij geweest is. Als je kunt aantonen met je stempels dat je in ieder geval de laatste 100 kilometer echt gelopen hebt, kun je bij aankomst een Compostela ophalen. Het Compostela is een verklaring dat je de laatste kilometers volgens de regels (gesteld door het bisdom van Santiago) hebt afgelegd.

Ik wil een pelgrimspaspoort hebben omdat het ook toegang geeft tot de pelgrimsherbergen, die in Portugal albergues heten. Je kunt het pelgrimspaspoort al in Nederland kopen. Ik vind het net iets leuker om er een op te halen bij de Kathedraal van Porto. Dat mag ik de eerste dag niet vergeten te doen.

VVV Porto

Ik kreeg de tip om ook even langs de VVV in Porto te gaan en te vragen naar de laatste informatie met betrekking tot de route. Ieder jaar zijn er wijzigingen, omdat er nieuwe accommodaties bijkomen, of juist sluiten. Al die informatie wordt verzameld op een handig A4-tje, zodat je zelf makkelijk per dag kunt beslissen waar je wilt overnachten. Even het adres van de VVV opzoeken:

–        op verschillende plekken in Porto. Bijvoorbeeld op Rua Clube Fenianos 25 en op Praça Dom Joao I.

De route

De totale Camino Portugese loopt van Lissabon tot Santiago de Compostella en is 614 km lang. Ik sla het eerste stuk over en begin in Porto. Dan blijft er nog ruim 240 km over als je de centrale route neemt. Ik voel er veel voor om de kustroute te nemen. Die is wel wat langer (272 km) en omdat deze route relatief nieuw is, is hij minder goed beschreven en bewegwijzerd. Dat is dan wel weer jammer, vooral omdat verdwalen mij niet vreemd is. In de nieuwe druk van de wandelgids ‘Camino Portugues’ van John Brierley staat deze route gelukkig nu wel uitgewerkt.

In de geweldige app, Gronze.com, die ik heb gedownload staan alleen de 10 etappes van de centrale route beschreven. Een super handige app om slaapplaatsen te vinden. Ik heb deze app ook als uitgangspunt genomen toen ik bedacht dat 2 weken voldoende was. Dan zou ik zelfs nog een rustdag kunnen inlassen en een extra dag in Porto of in Santiago de Compostella kunnen hebben. Ga ik de kustroute nemen dan moet ik echt wel elke dag doorlopen, plus dat ik niet zeker weet of er langs deze minder belopen route voldoende slaapplekken open zijn in de rustige maanden.

Pfff. Dat wordt een moeilijke keuze. Gelukkig is het zo dat beide routes de eerste dag in hetzelfde plaatsje, Vila do Conde, eindigt. Ik kan mijn keuze nog even uitstellen en hoop dat ik in de tussentijd goede raad krijg.

–        Wandelgids mee

–        Telefoon met app mee

 

Verdwalen

Geen enkel gevoel voor richting heb ik. Ik let vaak niet goed op de borden en ik ben ook nog eens eigenwijs. Een geweldige combinatie die garant staat voor heel wat extra kilometers. In Nederland vind ik mijn weg terug via Google Maps. In Portugal en Spanje heb ik daar niets aan omdat ik mijn 4G uitzet in verband met de kosten. Daarom op zoek naar een App die offline werkt. Ik denk dat ik een goeie gevonden heb: Here we go, heet het. Ik heb de kaarten van Nederland, Spanje en Portugal gedownload. Misschien kan ik het deze week nog ergens testen.

Eerste etappe

Zoals gezegd gaat de eerste etappe van Porto naar Vila do Conde. Meerdere wegen leiden die kant op. Voorheen werd altijd aangeraden om het eerste stuk de stad uit per taxi of per bus te doen. Je moet langs een gevaarlijke weg. Maar nu is er dus die kustroute. Toch lees ik ergens dat het handig is om ook voor de kustroute het eerste stukje met de metro te doen. Ik moet dan naar metrostation Matosinhos. Daar blijken er 3 van te zijn. De goede is: Mathosinhos Mercado.

Zo,

Ik weet voorlopig voldoende. Tenminste, dat hoop ik maar.

Nu nog mijn rugzak inpakken.

flavicon wandelvrouw

Ook leuk:

Collega outdoorblogster Wanda, van het populaire blog WandaWandelt, bereidt zich voor op de Camino Frances. Zij pakt dat weer heel anders aan. Zij schreef daarover het blog ‘Voorbereiding voor mijn wandelvakantie over de Camino Frances’. Leuk om te lezen.

Wil je je voorbereiden op het wandelen, volg dan de online wandeltraining van Wanda: Trainen voor grote wandeltochten. Met de code WANDELVROUW krijg je 15% korting op alle trainingen. 

Voorbereiden via boeken

Het is heerlijk om in de voorbereiding te genieten van de ervaringen van anderen. Er zijn zulke mooie caminoboeken geschreven! Zoek je een heel praktisch boek, dan is het boek Praktisch pelgrimeren naar Santiago de Compostela van Joop van der Meulen hét boek voor jou.

Kijk je liever een DVD?