Dit artikel is bijgewerkt in februari 2022

Mijn best gelezen blogs gaan over de Camino Portugués. Ik wandelde zowel de kustroute (Camino Portugués Costal) als de centrale route (Camino Portugués Central of Interior) en de spirituele omleiding (Camino Portugués Espiritual). Ik hield steeds tijdens het wandelden een blog bij en naderhand schreef ik verschillende artikelen. Bijna elke week krijg ik wel paar mailtjes met vragen over deze reizen. Ik heb er een aantal opgespaard, die steeds (weliswaar in andere bewoordingen) terugkomen. Een paar van deze vragen heb ik letterlijk overgenomen: 

1. Hoeveel geld is verstandig te sparen? Ik ben een student dus ik wil in de herbergen gaan slapen en het zo goedkoop mogelijk houden.

Tja, wat kost nu zo’n twee weken op de route van Porto naar Santiago de Compostela? Het is voor mij hartstikke link om hier bedragen te noemen. Straks ga je het mij nog verwijten als het allemaal veel duurder uitpakt. Ik kan wel wat richtprijzen geven.
Vliegen wordt steeds duurder, toch zag ik dat een retourvliegticket van Amsterdam naar Porto nog steeds verkrijgbaar is vanaf 140 euro (zeer goede deal). Kan je vanaf Brussel vliegen ben je voor minder klaar met Ryanair. Maar kijk voor goede deals zelf ook op: Tix.nl.

Houd er rekening mee dat je nog kosten krijgt om met de bus terug te gaan van Santiago de Compostela naar Porto. (ticket ongeveer 33 euro) De terugvlucht kan ook vanaf het vliegveld bij Santiago de Compostela.

De eerste nacht in Porto is het verstandig vooraf een hostel of hotel te boeken. Dat kan via Booking.com. Voor rond de €50 euro kun je er goed terecht. Een aanrader is Hostel One Ribeira. Middenin het centrum van Porto en je kunt er al een bed krijgen vanaf 16 euro.

Dan heb je je dagelijkse uitgaven. Dat kan je natuurlijk zo hoog maken als je wilt. Wil je goedkoop overnachten, kies dan voor een albergue. Dit zijn speciale pelgrimsherbergen waar je voor een klein bedrag (vaak tussen de 5 en 15 euro) op stapelbedden in slaapzalen kunt slapen. Vaak is daar ook plek om een eenvoudige maaltijd te bereiden. Dat scheelt ook al weer in de kosten. 

Een tweepersoonskamer in een pension of hostal ligt rond de 25 en 35 euro en in hotels vragen ze meestal 45 euro en meer.

Wil je een indruk hebben hoeveel ik kwijt was per dag, lees dan het dagboekverslag dat ik over mijn eerste reis maakte. Ik heb er zoveel mogelijk bij gezet wat alles kostte. Dag 1. Dagboekverslag

2. Voelde u zich als vrouw alleen veilig?

Het antwoord hierop is volmondig: “Ja.” Ik heb me geen moment onveilig gevoeld.

3. Zijn er veel slaapgelegenheden onderweg? Ik zag dat u soms wel 28 km liep. Dit is voor mij denk ik een beetje teveel. Heb ik hier keuze in of is hier geen ontkomen aan?

Je hebt een keuze hoor. Er zijn voldoende albergues langs de route om zelf te bepalen hoe ver je gaat lopen. Alleen bij het eerste stukje moet je even opletten. Als je er voor kiest om vanaf de kathedraal in Porto te beginnen en je vindt lopen tot Vila do Conde wat te lang voor de eerste dag (34 km) kun je ook overnachten in Labruge of Vila Chä. Daar zijn Albergues die niet in de pelgrimsguide van Brierley staan. Veel andere mogelijkheden zijn er niet of je moet een veel duurdere oplossing zoeken.

Daarna zijn er veel meer mogelijkheden. Je kunt per dag een plan maken gebruikmakend van het boekje van Brierley, de uitstekende gids van Village to Village of de Gronze app.

route Camino PortuguésWandelvakantie Van Porto naar Santiago de Compostela

Individuele trektocht in Spanje Portugal – Noord-Portugal, Noordwest-Spanje

Wil je de bedevaartstocht over de Caminho Português meemaken en vind je het fijn als je je geen zorgen hoeft te maken over alle logistieke regeldingen dan is deze wandelvakantie iets voor jou. Verblijf in hotels met ontbijt, bagagevervoer, verschillende transfers en uitstekende routebeschrijving, kaarten en GPS-tracks.

Boek deze 9-daagse reis bij Eigenwijze Reizen ⇒ 

4. Heb jij gebruik gemaakt van apps?

Ik had vooraf de app here we go gedownload vanuit de app-store en daar de kaarten van Portugal en Spanje op gezet. Met deze gratis app kun je offline navigeren met de auto, fiets, te voet en het openbaar vervoer. Steeds wanneer u de app opent, wordt u gevraagd waar je heen wilt. Ik heb deze app niet gebruikt, maar hij is wel ideaal als je verdwaalt en geen verbinding met internet hebt. Maar als je dat wel hebt kun je natuurlijk ook gewoon gebruik maken van Google Maps om je naar een bepaald adres te brengen.

Een echt handige app is Gronze.com. Deze app geeft gedetailleerde informatie over de route en de overnachtingsmogelijkheden langs de route. Via de app kun je, als je dat wenst, ook gemakkelijk een slaapplek reserveren via Booking.com. Sinds kort heeft deze app een navigeerfunctie. Ze zijn het nog aan het testen, maar het werkt. Je kunt het in het menu van de app vinden.  Ik zou hem zeker downloaden! Ideaal.

Ik ben inmiddels fan van de app Mapy.cz. Tijdens mijn wandelingen over de Camino Portugués had ik de app nog niet ontdekt, maar hij is geniaal. Alle grote routes in Europa zijn er in opgenomen. Je hoeft nooit meer GPX-bestanden in te laden.

5. Ik lees in je blog dat er alleen een Engelstalig boekje is van de kustroute. Is er echt niet iets in het Nederlands?

Er zijn verschillende routeboekjes. Ik heb er een aantal getest. De 2 beste gidsen zijn de Pelgrims Guide to the Camino Portugués van John Brierley. en de Camino Portugués van Village to Village.  Beide gidsen zijn in het Engels. Rother heeft een Nederlandstalige gids, De Caminho Portugues. Ik raad hem je niet aan. De gids dateert van 2015 en heeft achterhaalde informatie. Ik vond het een slechte gids.
Een aantal jaar geleden kreeg ik een mailtje van Hans van de Breul dat hij een gids had geschreven in het Nederlands. Die gids is te koop op www.pelgrimsgidsen.nl. Ik kan niets zeggen over de kwaliteit ervan.

6. Kun je de route ook omgekeerd lopen? Dus van Santiago naar Porto?

Dat kan. Ik ben onderweg meerdere mensen tegengekomen die dat deden. Zij vertelden wel dat het spoorzoeken was. De gele pijlen staan alleen maar in de looprichting naar Santiago toe. Deze mensen hadden het voordeel dat ze ook de heenroute hadden gedaan. Zij herkenden dus de weg waarop ze liepen. Maar samen met de app Mapy.cz lijkt het mij goed te doen.

7. Ik las dat je veel alleen was.

Ik liep de route eind november/begin december in 2016 en in februari 2020. De winter is een niet zo populair jaargetijde om een Camino te lopen en in 2016 was de costal route nog niet zo bekend c.q. populair als nu. Daarin is echt wel wat veranderd. Ik hoor tegenwoordig zelfs dat het in de zomermaanden echt druk is.

8. Slaapzak of niet?

Ga je in de wintermaanden lopen, neem dan zeker een slaapzak mee. Het is erg koud in de meeste albergues. In de zomer is een lakenzak echt voldoende. Ik raad je trouwens ook aan om een kussensloop mee te nemen. De meeste kussens hebben een plastic overtrek en dat ligt niet zo comfortabel.

9. Is er bagagevervoer?

Ik heb tijdens mijn reis in 2016 niet gezien dat er ter plekke bagagevervoer geregeld kon worden. Zeker niet zoals op de Camino Frances dat heel gebruikelijk is. Wil je niet met een volle rugzak lopen, dan kun je wel een georganiseerde reis met een groep of individueel boeken. Ik kreeg later de tip dat je bagagevervoer kunt regelen via Tuitrans. Goede berichten over gehoord. Hun website is tuitrans.com.

10. Ik hoor dat de Costal Route saai is. Zou ik niet liever de Central lopen. Die schijnt veel authentieker te zijn.

Het is inderdaad zo dat de centrale route ‘authentieker’ is. Het is de van oudsher gelopen route en hij doet een heel aantal historische plaatsen aan. Op de centrale route vind je ook meer kerken en andere heilige plekken. De kustroute is een nieuw ontwikkelde route, die ik helemaal niet saai vond. Ik hou van kustroutes en ik hou van de zee. Mij maak je echt blij als ik kilometers lang over houten plankieren over het strand en door duingebied mag lopen. De kustroute ging meer door de natuur. De centrale route gaat bijna altijd over asfalt.
Misschien dat ik de kustroute minder aantrekkelijk zou vinden in de zomer, als de boulevards druk zijn met vakantiegangers en de stranden vol mensen liggen.

Als je niet kiezen kan, dan zou ik gewoon met de kustroute beginnen en als het genoeg geweest is kun je afbuigen naar de centrale route. Dat gaat heel gemakkelijk naar Valencia, Tui en Redondela.

Bonusvraag: Moet ik trainen voor de Camino Portugués? 

Niets moet natuurlijk. Maar het is zoveel fijner om goed getraind aan de Camino Portugués te beginnen. Overschat je eigen kunnen niet. Ik heb het een aantal keer zien gebeuren: denken dat het niet moeilijk kan zijn om twee weken achtereen ongeveer 25 kilometer per dag te wandelen met een gevulde rugzak, en dan al heel snel in de problemen komen en zelfs af moeten haken. Blaren lopen is dan nog het minste van je problemen. Erger wordt het als je blessures aan knieën, heupen of bijvoorbeeld shin splints krijgt. Daar loop je niet zomaar doorheen.

Voorkom lang slepende blessures. Goed getraind maakt dat je veel meer kunt genieten van je Camino. Zit het een keer tegen, dan heb je genoeg reserves om extra kilometers te lopen.

Hoe train je dan? De mooiste manier is om je te laten leiden door een goede wandeltrainer. Wanda Catsman heeft online wandeltrainingen voor allerlei doeleinden. De online wandeltraining meerdaagse tocht is een uitstekende voorbereiding op een Camino. Met de kortingscode WANDELVROUW krijg je 15% korting.

flavicon wandelvrouw

De mooiste Camino de Santiago boeken

Recent las ik de Nederlandse thriller De Camino van Anya Niewierra, die veel indruk op me maakte. Het verhaal speelt zich weliswaar af op de Camino, maar het was voor mij vooral de achtergrond van de oorlog in voormalig Joegoslavië, die het zo indrukwekkend maakte.

Kijk je liever een DVD?