Voor de tweede maal liep ik de Wandel4daagse Alkmaar. Normaal doe ik dat niet zo snel, 2x dezelfde tocht. Dit is echt een uitzondering. Ik wil nog zoveel routes lopen, er is nog zoveel moois te zien en te beleven. Ik moet keuzes maken en dan schiet het niet op om hetzelfde paadje te blijven herhalen. Tenzij ik anderen wil laten zien hoe mooi het er is, omdat de tocht dat echt verdiend. Dat is hier absoluut aan de hand. Ik wil mijn lezers graag laten zien hoe leuk de PlusWandel4daagse Alkmaar is en ze inspireren om ook eens in en rond Bergen te gaan wandelen.

Wandel4daagse Alkmaar

De eerste dag van de Wandel4daagse vind ik de leukste. Ik hou van de duinen, het bos, het strand en de leuke dorpjes achter de duinen. Ik wandel graag en veel bij Egmond, Bergen en Schoorl. Het dorp Bergen is mijn absolute favoriet. Ik roep al heel lang dat ik in Bergen wil wonen als ik later groot ben. In zo’n prachtig huis met de vrije natuur als achtertuin. Bergen heeft een bijzondere sfeer, die je echt zelf moet gaan ervaren. Ik voelde het in ieder geval meteen weer toen ik door het dorp liep. Er wonen gaat nog niet lukken, maar een vakantiehuisje huren kan natuurlijk ook.

Deze gedachtes kwamen allemaal bij mij op toen ik door Bergen wandelde. Maar laat ik je eerst vertellen hoe deze wandeldag startte.

Wandel4daagse Alkmaar, Start
Wandelvierdaagse Alkmaar De Meent
wandelvierdaagse Alkmaar selfie Wandelvrouw

De Meent

Het leuke van de PlusWandel4daagse Alkmaar is dat de start elke dag op een andere plek is. Voor de organisatie vast wel lastig, maar voor de wandelaar is het geweldig. Door de verschillende vertrekpunten krijg je als wandelaar ook vier hele verschillende gebieden met hun eigen karakter te zien. De eerste dag is de strand- en duinenroute, de tweede dag brengt je door polder- en molengebied en leidt je door de Broeker veiling. De derde dag is de Heilooër route en de laatste dag heet niet voor niets d’oude stadsroute, die gaat grotendeels door de stad.

Vandaag is de start vanaf het Sportcomplex De Meent, dat aan de buitenkant van Alkmaar ligt. Parkeren is geen probleem en de binnenkomst in het sportcentrum is gezellig. Vanaf 6.30 uur start hier om de zoveel tijd een groep lopers. Het is super georganiseerd, je starttijd is afhankelijk van je startnummer. Ik had om 7.20 uur mogen beginnen, maar dat heb ik niet gered. Ik kom nogal traag op gang. Ik ben meer van ‘pluk de dag’ ‘s avonds.

Om precies 7. 42 uur maak ik nog snel even een selfie onder de start en ga ik op weg. Binnen een paar minuten loop ik in een enorme rij over een landelijk weggetje richting Egmond aan de Hoef. Genieten hier. Er groeit en bloeit van alles. Ik zie zelfs een kievitmoeder met 2 kleintjes.

Wandelvierdaagse Alkmaar. Op weg naar Egmond
PlusWandel4daagse Alkmaar
Wegwijzer. Wandel4daagse Alkmaar

Alleen lopen

Ik loop vandaag alleen. Dat heb ik nog niet eerder gedaan tijdens een georganiseerde wandeltocht. Vooraf postte ik daarover een berichtje op Facebook en kreeg veel reacties. Blijkt dat er toch best een groot aantal wandelaars zijn die in hun eentje lopen en bijna iedereen vind dat ook prima en velen geven er zelfs de voorkeur aan. ‘Je loopt nooit alleen’ en ‘aanspraak genoeg’, waren een paar reacties. Ik had meteen dezelfde ervaring. Al op het eerst stuk kwam ik gezellige andere wandelaars tegen en vermaakte me prima. Wil je hier meer over lezen, kijk dan bij de blog Hoe leuk is wandelen in je eentje?

Egmond 

Het leuke van een tweede keer dezelfde route lopen is de herkenning, merk ik. ‘O ja, hier was die ruïne en daar het klooster.’ Ik zie plekjes die ik vorig jaar ook op de foto heb gezet. Het blijven mooie plaatjes.

Egmond aan de Hoef
Wandel4daagse Egmond aan de Hoef

We komen bij de ingang van het Noordhollands Duinreservaat en via de Bloedweg lopen we naar Egmond. Wat is het hier toch heerlijk wandelen.

Einde Egmond aan de Hoef

De stempelpost van 8,6 km is binnen in Hotel Zuiderduin in Egmond. Een goed moment om even een kopje koffie te drinken en de Social Media bij te werken met de Wifi van het hotel. Ik logeer altijd in dit hotel voor de Egmond Wandel Marathon, een jaarlijks terugkerend feestje. Heerlijk wandelen over het strand en door het Noordhollands Duinreservaat.

Hotel Zuiderduin, PlusWandel4daagse Alkmaar

Egmond is een gezellig plaatsje met leuke winkels. We lopen door de winkelstraat, langs de karakteristieke vuurtoren het strand op.

De vuurtoren van Egmond
Verrassingspost Wandel4daagse in Egmond

Het strand

Het zou vandaag een super warme dag worden, maar tot nu toe valt dat reuze mee. Er staat een heerlijk windje en de temperatuur komt nu nog niet boven de 19 graden uit, maar het is nog vroeg. De route gaat het strand op en dat is heerlijk. Fijn een beetje uitwaaien. Hier en daar zie ik wandelaars hun schoenen uittrekken om door het water te kunnen lopen. Aanlokkelijk. Toch maar niet doen. Slechte ervaring mee.

Strand Egmond
wandel4daagse strand Egmond

Bergen aan Zee

Bij Strandpaviljoen Zuid in Bergen aan Zee staat het bandje al weer te spelen. We hebben er ruim 13 km op zitten. Dit is een fijne plek om weer even pauze te houden. Zon, zee, strand, muziek en een tof strandpaviljoen. Wie heeft het?

Een rustplekje op het strand bij Bergen aan Zee
Muziek tijdens de PlusWandel4daagse Alkmaar
Bergen aan Zee

Bergen

Inmiddels is het echt wel wat warmer geworden. Daarom is het zo fijn om nu in de schaduw te lopen van de bomen langs het wandelpad door het Noordhollands Duinreservaat en het Bergerbos. Langs de rand van Bergen lopen we toch midden in natuurgebied, zo dicht liggen de duinen tegen het dorp aan. Dan slaan we af het dorp in.

t-shirts van de PlusWandel4daagse Alkmaar 2017
Strand- en duinenroute Wandel4daagse Alkmaar

Ik word altijd zo blij van Bergen. Ik kijk mijn ogen uit naar de prachtige huizen die hier staan. Zoveel ruimte, zoveel sfeer, het gezellige centrum, leuke terrassen, mooie boetiekjes. Bergen wordt ook wel het kunstenaarsdorp genoemd. Dat is misschien het gevoel waar ik het over had. Het heeft iets aparts, een beetje Ibiza.

Maar voor nu geen boetiekjes en terrassen. Het lonkt wel. Ik loop door naar de ruïnekerk, die een schilderachtig decor biedt voor de grote groep wandelaars die hier stempelen en pauze houden. Ze worden toegezongen, maar de voetjes gaan nog net niet van de vloer. Dat zal vanmiddag wel gebeuren in sportcomplex De Meent.

Ruinekerk Bergen, Wandelvierdaagse Alkmaar

Vanaf de Ruïnekerk begin ik aan het laatste deel van de route. In Bergen komen we nog langs Museum Kranenburgh en ik zie daar een aanplakbiljet voor de tentoonstelling Het zalige nietsdoen. Die moet ik onthouden! Loopt tot 24 september 2017.

museum Kranenburgh in Bergen NH

Dan via de Meerweg, langs het oude huis van tante Geer, duiken we de polder in. Ik trakteer mijzelf op een ijsje en maak foto’s bij de kaasmeisjes, die kaasblokjes uitdelen. Het laatste deel van de route biedt prachtige Hollandse vergezichten met molens en polderlandschap.

PlusWandel4daagse Alkmaar ijsboer
PlusWandel4daagse Alkmaar, kaasmeisjes
PlusWandel4daagse Alkmaar, Hollandse vergezichten
PlusWandel4daagse Alkmaar, Hollands poldelandschap
Wandel4daagse Alkmaar, Hollandse vergezichten
PlusWandel4daagse Alkmaar, Hollands polderlandschap met zwanen
PlusWandel4daagse Alkmaar, Hollandse vergezichten
Nog 4 km. Zet 'm op.

Bij het ‘nog 4 km bord’ twitter ik : Weet je dat ik het gewoon jammer vind dat het bijna klaar is.  Een oprechte uitroep.

Alkmaar

Om precies 14.13 uur (handig die start- en finish selfies) zit het erop. Ik heb genoten vandaag. In het sportcomplex De Meent is het feest losgebarsten. Leuk om even naar te kijken. Ik ben zelf niet zo van de polonaise dus ik ga nog wat drinken in de sportkantine en zoek daarna mijn auto op. Wat een heerlijke dag!

Wandel4daagse Alkmaar finish
Wandelvierdaagse Alkmaar. Het feest is begonnen.
flavicon wandelvrouw

Vind je vast ook leuk om te lezen: 

In 2016 liep ik ook de Pluswandel4daagse Alkmaar. Ik schreef daar toen 2 blogs over: