‘Golden Trail’ en ‘Boheems Paradijs’, hoe mooi klinkt dat? Het klinkt niet alleen mooi, ik kan je nu uit eigen ervaring vertellen dat het er ook super mooi is. Het Gouden Pad is de naam van een wandelpad dat door het natuurgebied Boheems Paradijs loopt. Het is in de jaren 30 van de vorige eeuw ontwikkeld om wandelaars langs de mooiste toeristische plekken te leiden die gemaakt zijn door mens en natuur. Denk hierbij aan prachtige valleien, zandstenen rotspartijen en de vele kastelen en burchten. Het Gouden Pad raakte in de vergetelheid, maar er is nieuw leven in geblazen. Het pad ligt er en wandelaars kunnen 119 km lang genieten van al het moois dat dit deel van Tsjechië te bieden heeft. Ik ging er graag heen en geef je in dit artikel een impressie van wat je kunt verwachten, tezamen met allerlei tips en tricks.

Boheems Paradijs | De Golden Trail

Ik vertel je alles over mijn reis.

Ik ben een groot fan van wandelen in Tsjechië. Het is een écht wandelland, er is zoveel te zien en te beleven en de markeringen kunnen niet beter. Ze hebben er een lange wandeltraditie en dat kan je merken. Ik was er eerder met mijn wandelvriendin en blogster Antonette van het blog We12Travel om de Lužnice Valley Trail te lopen. Nu kregen we de uitnodiging van CzechTourism BeneluxČeský ráj en de reisorganisatie Actief in Tsjechië om over de Golden Trail in Boheems Paradijs te wandelen. Daar hoefden we niet lang over na te denken. Graag!

Het natuurgebied Boheems Paradijs heet in het Tsjechisch: Český ráj. Dit mooie natuurgebied ligt in de regio Liberec, Hradec Králové en Centraal Bohemen en vormt een prachtig decor voor een wandeltocht met culturele uitstapjes. Je kunt er fantastische tochten maken en naast de indrukwekkende natuur met geweldige uitzichtpunten zijn er volop kastelen en ruïnes te vinden, afgewisseld met een aantal leuke stadjes zoals Jičín, Turnov en Mnichovo Hradiště. De reisorganisatie Actief in Tsjechië verzorgt twee geheel verzorgde individuele  wandelreizen naar het Boheems Paradijs.

Mei 2023 was het zover. Alle voorbereidingen waren getroffen.  Ik pakte mijn rugzak in voor een wandelvakantie met verblijf in hotels, zonder bagagevervoer en ging op weg.

Met de trein naar Tsjechië

Een ontdekking voor mij was de slaaptrein naar Praag. GreenCityTrip biedt duurzame trein-citytrips aan naar verschillende Europese steden, waaronder dus Praag, maar ook Wenen en Venetië. Je stapt in de nachttrein, als het tijd is om te slapen bouw je het compartiment om tot slaapplekken en de volgende ochtend kom je fris aan op je bestemming. Na 3 dagen van de stad te hebben genoten, brengt de trein je ’s nachts weer terug naar Nederland. Super toch!

Infobord Greencitytrip Praag
De GreenCityTrip trein naar Praag staat op het bord.

Ik stapte in op Amsterdam CS. De coupe was voor mij alleen. In Amersfoort stapt een moeder en dochter ‘mijn’ coupé binnen en in Deventer is mijn reismaatje Antonette daar. We kletsen heerlijk bij en de wijn en knabbels komen op tafel. We zijn het eens over het tijdstip waarop de stoelen bedden moeten worden en we maken ons op voor een lange nachtrust. Helaas was lekker slapen lastig vanwege de aanhoudende hoestbuien van de dochter en toen dat voorbij was – we hebben het over half 3 ’s nachts – begon de moeder luid te snurken. Je kunt maar pech hebben.

Greencitytrip Praag - boek Atlas lezen

Heerlijk! Alle tijd om het boek Atlas van de zeven zussen te lezen.

Greencitytrip Praag - uit het raam hangen

Goedemorgen. Even uitwaaien na een enerverende nacht. 

Praag

We komen aan op het station in Praag. Het stationsgebouw is werkelijk prachtig. Het is zeker de moeite waard om dit station eens goed te bekijken. Vooral de oude entreehal in art-nouveaustijl heeft mijn interesse.

In Praag worden we opgehaald en rijden in één uur en tien minuten naar Chata Prachov, een restaurant bij de ingang van de Prachov rotsen. Dat is het voordeel van een persreis, dat het vervoer prima geregeld is. Maar wanhoop niet. Het openbaar vervoer in Tsjechië is prima. We hadden ook met de trein naar Jičín kunnen gaan en vandaaruit naar de Prachov rotsen. Het is trouwens op loopafstand van Jičín, dus als je daar bent is het een leuk uitje.

Prachov rotsen (Prachovské skály)

Bij het restaurant ontmoeten we Lenka. Zij is de coördinator van het toeristenbureau Boheems Paradijs en van haar horen we meer over het gebied en de wandelreis die we gaan maken. Na de lunch laat ze ons de Prachov rotsen zien.

We gaan door een poort om het gebied in te komen. Nieuw voor mij is dat zo’n gebied privébezit is. De eigenaar zorgt ervoor dat het begaanbaar is en goed onderhouden wordt. Daarvoor betaal je entree aan de poort.

Al snel zijn de oh’s en ah’s niet van de lucht. Het is adembenemend mooi hier. Antonette en ik kunnen niet stoppen met foto’s maken. We doen het in de wetenschap dat we zoveel schoonheid niet kunnen vastleggen op beeld. Dit moet je in het echt zien.

Het complex van zandsteenrotsen wordt ook wel de ‘stenen stad’ genoemd omdat je het gevoel kunt hebben als je tussen de hoge rotsen door loopt, alsof je tussen de gebouwen van een stad door gaat. De rotsen zijn een waar natuurfenomeen. Ik had zoiets eerder gezien toen ik wandelde van Teplice naar Adršpach, maar voor Antonette was het de eerste keer.

We besluiten de wandeling door de Prachov rotsen weer bij het restaurant, met koffie en de beste appelstrudel ooit. Dat meen ik echt, je moet er zeker een bestellen als je er bent.

prachov rotsen
Voor we gaan wandelen eerst een goede lunch.
Kaart van Boheems Paradijs

Lenka geeft ons leuke info over het natuurgebied Boheems Paradijs.

Uitzicht over de Prachov rotsen - Prachovské skály

Dan gaan we op weg.

Uitzicht over de Prachov rotsen - Prachovské skály

Uitzicht over de Prachov rotsen - Prachovské skály
Zie je de klimmer in zijn rode jasje op de top?
Prachov rotsen - Prachovské skály

Smalle doorgangen.

Voor het infobord. de weg kwijt

Lenka en Antonette. Even oriënteren. Want waar zitten we nu eigenlijk?

Prachov rotsen - Prachovské skály

Jičín

Lenka brengt ons naar ons hotel in Jičín. Hotel reStart ligt iets buiten het centrum en is gevestigd in een hoge toren. Het is een modern hotel en mijn kamer is van alle gemakken voorzien. Vooral de enorme stortdouche is meer dan welkom. Een heerlijke kamer.

Hotel reStart in Jičín
Hotel reStart in Jičín

Na de poetsbeurt wandelen Antonette en ik in tien minuutjes naar het centrum van Jičín (alleraardigst met grote pleinen, omringt door mooie panden) en vinden een plekje bij Mexicaans restaurant Casa De Piedra. Het begint nu al bijna flauw te worden, maar ook dit is een gouden tip. Het is een sfeervol restaurant met zalig eten. Natuurlijk bestellen we ook een flesje corona, hoewel die naam toch een rare bijsmaak heeft gekregen. 😜

Grote plein in Jičín
Jičín is een aantrekkelijk stadje in het Boheems paradijs. Eindbestemming van het Gouden Pad.

Wandeldag 1: Van Jičín naar Troskovice  22 km

Bij het ontbijt download ik de link, die we gekregen hebben, naar de app mapy.cz in mijn telefoon en pakken we de kaart van de Golden Trail erbij. In Jičín eindigt de Golden Trail. Maar omdat je hem ook omgekeerd kunt lopen, dacht ik dat we dat zouden gaan doen. Maar na heel wat gepuzzel blijkt dat we een alternatieve route gaan lopen. Eentje die ons vandaag onder aan de kasteelruïnes van Trosky brengt. Daarover later meer, want als we aan de wandelroute beginnen hebben we daar nog geen idee van.

We gaan op pad, slingeren de – toch wel zware – rugzak op de rug en starten. Gek dat het altijd zo voelt. Je moet de eerste dagen echt wennen aan de extra kilo’s, maar gedurende de reis gaat de rugzak onderdeel van je lichaam worden en voel je hem steeds minder.

We wandelen door een eeuwenoude dubbele lindelaan de stad Jicin uit. De lindelaan lijkt eindeloos, maar dan slaan we toch af, het platteland op. Mooi zijn de uitzichten over het land met de felgele akkers met koolzaad.

wandelen door de dubbele lindelaan in Jičín, Boheems Paradijs
Over een kilometerslange dubbele lindelaan lopen we Jičín uit.
Uitzicht op Jičín
Uitzicht op Jičín. Zie je de toren van Hotel reStart?

Paard bij een drinkbak

Wandelen door het Boheems Paradijs

Ruiine in het Boheems Paradijs
Onze eerste ruïne .

Als snel zien we onze eerste ruïne, wandelen we door een stukje bos met alweer hoge rotsen, en als er op de route een bordje staat dat we de top van een berg kunnen beklimmen, kunnen we dat natuurlijk niet laten. Bij het plaatsje Brada gaan we omhoog en eten op de top onze meegenomen lunch.

We komen langs Muzeum přírody Český ráj (het Boheems Paradijs Natuur Museum) en langs de ingang van Hruboskalské, een rotsstad net als Proschovské Skály.  Na een prachtig stuk door bosrijk gebied komen we weer op het platteland en zien we in de verte een enorme puist in het landschap met daarop twee torens. Het is de ruïne van een gotisch kasteel gebouwd aan het einde van de 14de eeuw. Het is onze eindbestemming van vandaag.

De laatste loodjes wegen het zwaarst, we hebben nog een pittige beklimming te doen voordat we bij hotel Trosky aankomen. We worden vriendelijk onthaald en krijgen ieder een ruime hotelkamer. Kasteel Trosky is dichtbij, maar wij gaan nergens meer naar toe. Die zien we morgen wel. Eerst douchen en lekker eten.

We dineren in het hotel en zullen heerlijk slapen in deze omgeving waar je helemaal niets hoort, behalve de vogeltjes die fluiten.

Op de top bij Brada in het Boheems Paradijs

Hoog op de top bij het plaatsje Brada.

Lunchen hoog op de top bij Brada

Een perfecte plek voor de lunch.

wandelen in Boheems Paradijs
En weer door.
wandelen in Boheems Paradijs
Zie je de kasteelruïne Trosky al liggen?

wandelen in Boheems Paradijs

Bekers op een hek.
Zelfs een beker met een afbeelding onze koning en koningin vond een plekje op dit hek.

wandelen in Boheems Paradijs

doorkijkje op vijver
We zijn er bijna. Alleen het bos nog even door.

Wandeldag 2: Van Troskovice naar Sobotka 12 km

Voordat we aan onze wandeling beginnen (een makkie van 12 km) gaan we eerst naar de kasteelruïne Trosky. Het is nog een flinke tippel omhoog via de camping die hier ook is. De ruïne is indrukwekkend. Het oude kasteel is gebouwd op 2 steile basaltrotsen. Op beide basaltheuvels is een toren gebouwd. De ene toren wordt Panna “Maagd” genoemd en de andere Baba “Oud wijf”. We staan hier op 481 meter boven de zeespiegel.

Het uitzicht is fenomenaal. Wel wordt het steeds drukker. Als we rond de klok van 11 uur terug lopen naar het hotel om onze rugzak op te halen, loopt een grote stroom van bezoekers het pad op naar boven. Het is vandaag zaterdag, dus vandaar zoveel dagjesmensen. Een tip om de kasteelruïne te bezoeken: ga zo vroeg mogelijk in de ochtend. De ruïnes zijn al vanaf 9 uur open voor bezichtiging.

Kasteelruïne Trosky
Uitkijken vanaf Kasteelruïne Trosky
Kasteelruïne Trosky
Kasteelruïne Trosky, landmark in het Boheems Paradijs

Kasteelruïne Trosky

Kasteelruïne Trosky

De wandeling

Wandelend over het platteland laten we het landmark Trosky achter ons. We merken dat het steeds warmer wordt. We zijn dan ook blij als we weer door een bosrijke omgeving mogen lopen. De schaduw van de bomen is heerlijk. We komen bij een enorme vijver en daaraan ligt chata Nebákov, een hotel-restaurant waar wij zullen lunchen. We zien hier de borden van de Golden Trail, die hier langs loopt. Ook hier weer die geweldige zandsteenrotsen.

wandelen in Boheems Paradijs - platteland
Als we omkijken zien we Trosky achter ons liggen.
wandelen in Boheems Paradijs - platteland
De wandelroute is lekker afwisselend. Nu gaan we over het platteland met bloeiende fruitbomen.
wandelen in Boheems Paradijs - platteland en bossen
Omdat het warm wordt, is het ook lekker dat we weer het bos in gaan.
chata Nebákov
Daar is onze lunchplek: chata Nebákov

We zoeken snel een plaatsje in de schaduw en genieten van een heerlijke lunch. Lunch in Tsjechië is geen broodje, maar een volledige maaltijd. Het liefst met soep vooraf en plateservice met vlees en bijgerechten. Het valt Antonette en mij nu al op dat het eten er fantastisch op vooruit is gegaan sinds ons vorige bezoek. Op elke menukaart staat ook minimaal 1 vegetarisch gerecht dat nu wel boven de kaasburger met friet uitstijgt. Ook hier bij chata Nebákov eten we weer lekker.

Zandstenen rotsen

De rest van de wandelroute is in één woord fantastisch. Langs water, door bos en door een mooie vallei met alweer die imposante rotspartijen.

Wandelen tussen zandstenen rotsen
Zandstenen rotsen

wandelen in Boheems Paradijs

wandelen in Boheems Paradijs over een brug

wandelen in Boheems Paradijs over beken en door het bos

wandelen in Boheems Paradijs langs rotspartijen

wandelen in Boheems Paradijs door het bos

Nog een stukje

We dachten dat 12 km een makkie zou zijn, maar de laatste kilometers vallen op de een of andere manier dan toch weer een beetje tegen. Een stukje over een hete weg en een lang pad dwars door de velden naar Sobotka. We zien al van verre Humprecht chateau liggen. Het staat hoog op een heuvel en ziet er een beetje uit als een kerk. Het chateau is gebouwd als een jachthuis en zomerverblijf. Het is ooit helemaal uitgebrand en verlaten. Maar gelukkig is het gerestaureerd en is het open voor bezichtiging. Het doet ook dienst als concertzaal, omdat de bijna 17 meter hoge ruimte een geweldige akoestiek heeft.

We komen aan op het plein van Sobotka. Dit plein heeft een bijzondere status. Het is dorpsmonumentenreservaat van volksarchitectuur (goede galgje woorden). Rond het plein staan 18 voornamelijk houten gebouwen die de verschillende soorten huizen vertegenwoordigen. Een van die huizen is ons hotel voor vannacht: Hotel Posta. Het rozerode gebouw is een restaurant en hotel ineen en heeft ook een prachtige binnentuin, waar je tot diep in de nacht heerlijk buiten kunt zitten.

Wij krijgen een soort appartementje met twee slaapkamers. Mooi gestyled en heerlijk comfortabel. Het enorme bad is snel gevuld en drijvend in het schuimende warme water kijk ik terug op een mooie dag. Dan weet ik nog niet eens hoe lekker het eten is bij hotel Posta. Echt top, met voor de vegetariërs een ruime keuze.

wandelen over een warme weg.
Nog een laatste stukje naar Sobotka.
sobotka met zicht op Humprecht chateau
Zie je Humprecht chateau tussen de huizen door?
plein Sobotka
Het plein in Sobatka met de bijzondere houten huizen.
Hotel Posta in Sobotka
Aan het centrale plein van Sobotka ligt ook hotel Posta.

Wandeldag 3: Van Sobotka naar Hrubá Skalá  19 km

Na een heerlijk ontbijt staan we ingepakt bij de balie van hotel Posta en krijgen ons lunchpakket mee. De rugzak zit al helemaal vol. Het is buiten  prachtig weer, dus ik heb alleen een korte broek en T-shirt aan. De rest van alle spullen inclusief regenkleding, vest en jas zitten in de 34 liter rugzak van deuter gepropt.

Ik sta vertwijfeld met het lunchpakket in handen. Ik kan er elke keer weer om lachen; mensen hebben geen idee dat we dit allemaal moeten meedragen in onze rugzak. We kregen een prachtig ingepakte papieren draagtas, bijna tot de rand gevuld. De plastic fles met water, die ik normaal gesproken weer terug geef omdat ik mijn drinkzak vol water heb, houd ik deze keer toch maar. Er staat een mooie afbeelding van hotel Posta op de fles. Ik gooi mijn eigen waterfles leeg. Zoveel water wil ik nou ook niet meesjouwen. Ik weet niet goed hoe ik de grote aluminium schaal moet inpakken, maar als ik kijk wat er inzit, blijken er slechts 3 stukjes cheececake in te zitten. In de bak is nog voldoende ruimte om ook het broodpakket bij de stoppen. Dat scheelt weer. Het fruit en de reep zijn gemakkelijk weggestopt. Nu nog een plekje voor de plastic bak met komkommer en paprika. Lastig in te pakken, maar deze wil ik absoluut mee.

Als dat allemaal gelukt is kunnen we onderweg. We lopen de dezelfde route als gisteren terug, tot we bij de openbare weg komen. Daar gaan we de andere kant op. Leuk om te zien dat we steeds de kasteelruine Trosky in de verte zien liggen. We wandelen door een schattig dorpje en komen dan al snel terecht in een beekdal. Na het warme platteland is dit een verademing. Tussen hoge rotsen lopen we in gefilterd licht langs stromend water en gele en witte bloemen. De lichtgroene lentebladeren houden de scherpte van de zon weg. De vogels fluiten uitbundig, maar verder is het helemaal stil.

wandelen uit Sobotka
We wandelen eerst over dezelfde route weg van Sobotka.
koolzaadvelden
De gele koolzaadvelden zien we overal. Prachtig!
Door een schattig dorpje mét kerk.
En het dorp weer uit.
vallei
We komen in een groene vallei.
Beekdal
Het is heerlijk koel in dit beekdal.

Hoe dieper we de vallei in lopen, hoe drukker het wordt. Het is zondag en de Tsjechen zijn een sportief volkje. Er wordt veel gewandeld en gefietst. Waarom het steeds drukker wordt, wordt ons duidelijk als we ineens de middeleeuwse burcht Kost zien. Die ligt op een driesprong van beekdalen, een perfecte plek om een wandeling te combineren met een bezoek aan de burcht.

Eerlijk gezegd schrikt ons de drukte bij kasteel Kost ons een beetje af. We wandelen snel door naar het volgende beekdal. Kasteel Kost ligt op de route van het Gouden Pad en is de moeite van het bezoeken echt wel waard.

Kasteel Kost is een van de best bewaarde hooggotische kastelen in Bohemen en werd in het midden van de 14e eeuw gebouwd door Beneš van Vartemberk. Het kasteel is omgeven door vijvers en op slimme wijze kan het kasteel veranderen in een waterburcht. De burcht Kost zou zijn naam te danken hebben aan het feit dat de muren zo hard zijn als botten (kost betekent “bot” in het Tsjechisch) en zelfs de Hussietengeneraal Jan Žižka kon het kasteel niet veroveren. Tijdens een rondleiding leer je over de eigenaren, de familie Kinský, en maak je kennis met de middeleeuwse martelkamer.

Kasteel kost
Daar is kasteel Kost.

Kasteel Kost - Boheems paradijs

Wij gaan door

We blijven lekker onder de bomen wandelen en zoeken een plekje om te lunchen. Als ik mijn broodpakket open maak blijk ik twee broodjes met schnitzel te hebben gekregen. Nog nooit eerder gezien, maar man, wat is dat lekker.

We komen ook langs een van de vele bronnen. Het water wat daar uit komt kan je gewoon drinken. Een mooi Tsjechisch gebruik is, dat er bij zo’n bron bekers staan voor de dorstige wandelaar.

bron in Tsjechië
Een bron met bekers voor de dorstige wandelaar.
Het Gouden Pad loopt langs meren
Ook hier wordt geklommen.

rotsen langs het Gouden Pad

Golden Trail Bohemian Paradise
Het laatste stuk gaat door het bos.

Slapen in een kasteel

De route blijft mooi. Langs een meer dat ligt langs een rotswand waar geklommen wordt en door eeuwenoude bossen tot we bij chateau Hrubá Skála uitkomen. Wow.  Een toegangsweg met aan beide zijden een onwijs diepe kloof leidt ons naar de poort van het eerste gebouw. Daarachter ligt nog een heel groot kasteelcomplex waar we vannacht zullen slapen. Ja heus, we slapen in een echt kasteel.

We checken in en met onze keycard in de hand duwen we een oude houten deur open en komen in de gang van het kasteel. Een trap met een rode loper gaat naar boven. De treden kraken. Het is bizar onwerkelijk. Staan we in zo’n oud kasteel en ik open mijn kamer elektronisch om vervolgens in een ouderwetse kasteelachtige kamer te komen. Wel met boxspring en heerlijke badkamer. Het uitzicht is weer helemaal kasteel. Ik vind het leuk.

We dineren in stijl in het restaurant in het kasteel. Tip van de dag: neem zeker de rode huiswijn.

kasteelhotel Hrubá Skála
Kasteelhotel Hrubá Skála
kasteelhotel Hrubá Skála
Inchecken in het receptiegebouw.
kasteelhotel Hrubá Skála
Slaap lekker!

Dag 4: Van Hrubá Skála naar Malá Skála via het Gouden Pad 21 km

Vandaag is de laatste dag. Dat is jammer, want het is genieten hier in het Boheems Paradijs. Voordat we echt op pad gaan maken we eerst een omweg om vanaf een mooi uitkijkpunt foto’s van het kasteel te kunnen maken.

chateau Hrubá Skála
Chateau Hrubá Skála.
wandelen over het Gouden Pad
Terug naar de echte route.

Het Gouden Pad

Vandaag wandelen we voor het eerst de complete route via het Gouden pad. Afgelopen dagen hadden we een aangepaste route gedaan waarbij we slechts stukken over het pad liepen. Toen had ik steeds de app Mapy.cz aan staan die met spraak vertelde of we links, rechts of rechtdoor moesten gaan.

Nu kan die app uit blijven, want we volgen de rode route Zlatá stezka. Het is uitstekend aangegeven. Vandaag is wel de dag van de uitkijkpunten. We passeren er een heel aantal. Het is zo kenmerkend voor deze streek en dit wandelpad.

Zlatá stezka

Volg de rode markering Zlatá stezka (Gouden Pad)

Bord: Niet poepen

Echt waar. Hier hangen meerdere ‘niet poepen’ borden. Ook in het Engels. 

Uitzicht Boheems Paradijs zandsteen rotsen
Lekker veel uitkijkpunten vandaag.

Uitzicht

Hrad Valdštejn

We komen bij Hrad Valdštejn. Kasteel Valdštejn is het oudste kasteel van het Boheems Paradijs. Men noemt het ook Kasteel Wallenstein. Wij staan voor de poort die gesloten is, en kunnen het kasteel zelf niet zien. Het schijnt prachtig te zijn, een echt toeristisch en druk bezocht monument. Het is gebouwd op de zandstenen rotsen van Hrubokalsko en heeft een schilderachtige ligging. Wij zien alleen de stenen toegangsbrug met de barokke beelden van Tsjechische beschermheren.

Hrad Valdštejn
Toegangsweg naar Hrad Valdštejn (Kasteel Wallenstein).

Wij wandelen daarom verder en gaan op weg naar Zrcadlová Kozo, een camping aan een rivier waar we een lunch gepland hebben. Als we een brug willen oversteken om aan de goede kant van de rivier te komen, blijkt dat die afgezet is. Balen! We zijn op 10 minuutjes afstand van de camping en moeten nu helemaal terug naar de vorige brug en via een andere route bij de camping komen. Ruim een half uur en vele hoogtemeters later komen we bij de camping aan. Deze lunch is echt verdiend.

We steken de rivier weer over met een trekveer en vervolgen onze weg. We wandelen naar de stad Malá Skála. Een echte toeristenstad met campings, watervertier en meerdere ijstentjes. Het is er druk van de toeristen. Hoog op de berg zien we de kasteelkapel Vranov liggen. Daarnaast ligt een complete kasteelruïne. Het moet een mooi plekje zijn om te bezoeken.

Zrcadlová Kozo
Dit is echt een tegenvaller. We moeten fors omlopen.
Met het trekveer naar Zrcadlová Kozo
Zrcadlová Kozo heeft gelukkig een trekveer om terug naar de overkant te komen.
wandelen over het Gouden Pad
Het Gouden Pad brengt ons naar Malá Skála.
Zwemmen in Malá Skála
Malá Skála is een toeristisch plekje met een camping en veel wateractiviteiten.
Malá Skäla kasteelkapel Vranov
Kasteelkapel Vranov ligt hoog boven Malá Skäla.
Malá Skála treinstation
Het treinstation in Malá Skála.

Wij pakken hier de trein naar Praag. Vanaf een authentiek station stappen we op de boemel die ons in twee uur naar Praag brengt.

Praag

Om 9 uur ’s avonds checken we in bij hotel NYX (tien minuutjes wandelen vanaf het station). Een geweldig hotel met een verrassend luxueuze kamer. Bij de receptie worden we verwend met zakjes chocolade en in de kamer staat een flesje wijn en nootjes met een lief welkom briefje. Hoe attent.

Het liefst had ik een extra dag gehad om Praag te bezoeken. Het is zo’n heerlijke stad. Maar nadat ik gedoucht ben, heb ik niet meer de puf om er nog op uit te gaan. Morgenochtend om 6.20 uur vertrekt de trein naar Amsterdam. We reizen met NSInternational.

Uitzicht uit Hotel NYX in Praag.
Uitzicht uit Hotel NYX in Praag.

Ik heb om 5.30 uur afgesproken met Antonette. We halen ons ontbijtpakket op bij de receptie en wandelen naar het station. De trein vertrekt precies op tijd. ’s Avonds om 19.00 uur ben ik in Amsterdam. Genoeg tijd om het dikke boek dat ik al de hele reis meedraag uit te lezen.

flavicon wandelvrouw

Over het Boheems Paradijs

Het Boheems Paradijs ligt in het noorden van Tsjechië. Het is ongeveer een uurtje rijden vanuit Praag. Boheems Paradijs wordt ook wel Český ráj genoemd en is het eerste UNESCO Geopark in Tsjechië en is een geweldige bestemming voor wandel- en natuurliefhebbers. Je vindt er een unieke combinatie van bizarre rotsformaties, voormalige vulkanen, grotten, kloven diepe beekdalen en enorme dennenbossen, gelardeerd met kastelen, burchten, ruïnes en andere fraaie gebouwen.

Ook als je geen échte wandelaar bent is het een geweldige plek om te bezoeken. Kijk op deze pagina van VisitCzechia om inspiratie op te doen en de top 6 attracties in Boheems Paradijs te ontdekken.

kasteelhotel Hrubá SkálaBurchtentocht door het Boheems Paradijs

Vind je de burchten en kastelen ook zo geweldig. Doe dan deze 3-daagse individuele wandeltrektocht langs historische burchten en kastelen. Een deel van de route doe je per nostalgische (stoom-)trein, een belevenis op zich! Overnachtingen in **/*** accommodaties met privé faciliteiten waarvan een overnachting in kasteelhotel Hrubá Skála! Je maakt deze wandelreis met Actief in Tsjechië.

Over het Gouden Pad

Het Gouden Pad is een van de oudste wandelroutes in Tsjechië. Recent is er nieuw leven in geblazen. De naam in het Tsjechisch is: Zlatá stezka. De route is in totaal 119 kilometer lang en bestaat uit zeven etappes variërend van 10 tot 25 kilometer. De route is uitstekend bewegwijzerd. Je volgt de rode markeringen. Je kunt de route in zijn geheel lopen, maar het is natuurlijk ook mogelijk om delen van het pad te wandelen.

Wandelvakantie Boheems ParadijsWandelvakantie Gouden route door het Boheems Paradijs

Een wandelroute die de meest interessante en bijzondere gebieden van het Boheemse Paradijs met elkaar verbindt. Je maakt een individuele trektocht van 90 km (eenvoudig te vergroten of te verkleinen) en slaapt in uitstekende **/*** accommodaties. De eerste en de laatste nacht in Jičín overnacht je in hetzelfde hotel, daar kan je auto ook blijven staan. Deze 7 daagse wandelreis (6 nachten) maak je met Actief in Tsjechië.

Langs de route is een breed aanbod aan slaapplekken en restaurants. In de zomerperiode kan de toeristenbus gebruikt worden, die vanaf mei naar de belangrijkste toeristische plaatsen in Český ráj rijdt.

De start van het Gouden Pad ligt in de stad Mladá Boleslav. Het is de stad van het Škoda-museum. De route eindigt in Jičín, dat bij Práchovsky Skály ligt. Het wandelpad voert je van de ene bijzondere plek naar de andere. Hoogtepunten zijn zowel natuurfenomenen als de rotssteden, valleien, beekdalen, maar ook culturele monumenten als middeleeuwse burchten, kastelen en ruïnes. Je wandelt door verschillende landschappen zoals het platteland, heuvels, dwars door bossen, langs beken en riviertjes en lands tientallen uitkijkpunten.

Steden die je onderweg aandoet zijn onder andere Turnov, bekend als de stad van edelstenen en juwelen. Maar ook de glasstad Železný Brod staat op de route. Bijzondere kastelen die langs deze beroemde route liggen zijn Frýdstejn, de burchtruïnes Trosky en het fraaie kasteelhotel Hrubá Skála.

Dit zijn de etappes van het Gouden Pad

  • Mladá Boleslav – Mnichovo Hradíště (25 km)
  • Mnichovo Hradíště – Libošovice (22 km)
  • Libošovice – Turnov (23 km)
  • Turnov – Malá Skála (12 km)
  • Malá Skála – Kozákov (10 km)
  • Kozákov – Jičín (26.5 km)
  • Prachovský Skály (16 km)

GPX

De route kun je inkopiëren via deze link van Mapy.cz.

Meer informatie en brochures

Ben je enthousiast geworden over het Boheems Paradijs en het Gouden Pad, en heb je graag nog meer informatie in de vorm van brochures of kaartmateriaal, dan ben je uitgenodigd om een informatiepakketje aan te vragen via amsterdam@czechtourism.com. 

Het gouden pad door Boheems Paradijs

Verantwoording: Deze reis werd mede mogelijk gemaakt door CzechTourism BeneluxČeský ráj, de reisorganisatie Actief in Tsjechië en GreenCityTrip.