Groene Wissel 309, de 8 van Hoenderloo

Deze Groene Wissel 309 is een bijna 7 kilometer lange wandeling, die door de 2 lussen vanuit Hoenderloo de vorm van een 8 heeft. Het was voor mij de perfecte wandeling om er weer een beetje in te komen. Na een enkelblessure wilde ik weer kijken hoeveel ik kan wandelen zonder mijzelf te forceren. Door de vorm van deze wandeling zou ik heel goed halverwege kunnen stoppen. En het is in de omgeving van Hoenderloo altijd mooi, toch?

Hoenderloo

Het is altijd even lastig om bij de bus Wissels het beginpunt te vinden. Wij komen niet met de bus en het adres van de juiste bushalte staat er nooit bij. (verbeterpuntje?) Gelukkig is Hoenderloo niet al te groot en liepen we eigenlijk als vanzelf tegen de bushalte Centrum aan. We starten met de zuidelijke lus, maar voordat we écht beginnen lusten we wel een kopje koffie. Op het terras bij Café de Zaak kijken we uit op het Nederlands Elektriciteit en Techniek Museum. Intrigerend. Na een blik in de tuin van het museum die ons doet verwonderen – wat te denken van het model van de eerste elektrische auto? – besluiten we binnen een kijkje te nemen.

Verwondering, dat is het juiste woord voor mij bij dit museum. Is het nog maar zo kort geleden dat de eerste elektrische wasmachine uitgevonden werd? En dat eerste model haar-droogkap, het lijkt wel een gruwelijk elektrocuteer apparaat. Moet je die stofzuigers zien. Lachen! Voor de echte techniekliefhebber zijn er natuurlijk hele andere dingen te ontdekken.

Nederlands electriciteit en techniek museum

Het Nederlands elektriciteit en techniek museum in Hoenderloo

De eerste elektrische auto 1963

Elektrische auto 1963. Van deze auto zijn er 15 stuks gemaakt. Dit is waarschijnlijk het enige en laatst overgebleven exemplaar.

Wandelzoekpagina

Dan is het tijd om aan de wandeling te beginnen. Ik wandel samen met Hans, die de wandelbeschrijving in handen heeft. Na de eerste paar aanwijzingen lijkt het al helemaal mis te gaan. Er staat: Waar u links weer langs het dichte bos loopt op het 2e duidelijke pad met bordje ‘Opengesteld’  RA. Moeten we nu rechtsaf bij het tweede duidelijke pad? Of bij het tweede duidelijke pad met een bordje Opengesteld” Routes beschrijven is nog helemaal niet makkelijk, blijkt maar weer.

Uit een soort van knierterigheid heb ik niet de bijbehorende wandelkaart gekocht. Ik besluit terplekke dat ik een abonnement neem bij de Wandelzoekpagina zodat ik de wandelkaarten gratis kan printen. Het is niet eens zo duur en je krijgt er de wandelapp WandelZapp gratis bij. 

Na wat heen en weer geloop, lukt het ons toch om op het goede pad te blijven. We genieten van de wandeling in de prachtige groene omgeving. We gaan over een lange bosweg langs het Deelerwoud en over smalle bos- en graspaadjes door het kleinschalige bos- akkertjes en weilandjes landschap van buurtschap Hoog-Baarlo. Ineens staan we weer  waar we begonnen, in Hoenderloo.

Wandelen in Hoenderloo

Idyllisch. Hier zou ik wel willen wonen.

Afwisselend landschap. Wandelen rond Hoenderloo

Afwisselend landschap. Van bosrijke stukjes tot kleine keuterboerderijtjes.

2e ronde

Mijn enkel voelt nog goed en we besluiten om meteen het tweede rondje er achteraan te doen. Dit is een geniale wandeling, want je zou ook halverwege even kunnen stoppen bij de horeca, waar ruime keus in is. De tweede ronde leidt ons via de buitenzijde van het dorp in een noordelijke lus. Ook hier weer een streep bos, dit keer met bootcamp bouwsels. Ik waag me er nog niet aan.

Ook in deze lus raken we van het voorgeschreven pad af omdat we een aanwijzing over het hoofd zien. Helemaal niet erg. Het wandelt hier heerlijk en we spoorzoeken onze weg weer terug naar waar we nog zeker goed zaten. We wandelen onverhard en half verhard over leuke slingerpaadjes door een afwisselend landschap. Bosranden, stukjes grasland, prachtige huisjes en boerderijen komen we tegen. We zien dat hier ook een klompenpad loopt. Leuk! Jammer als we uiteindelijk Hoenderloo weer inlopen en het over is. Maar niet voordat we een ijsje bij Co hebben gegeten en de Helderingkerk hebben bewonderd.

Dit was een heerlijke wandeling. Uiteindelijk 10 km gewandeld.

De Arcke

De Arcke. Rijksmonument. Gebouwd in 1908 van een Noors houten bouwpakket. Nu in gebruik als crisis- en weekendverblijf voor jongeren.

Heerlijk onverhard wandelen. We zijn in een provincie met klompenpaden.

Heerlijk onverhard wandelen. We zijn in een provincie met klompenpaden.

Ijs van Co

Ze zeggen het lekkerste ijs van Nederland. Ik ben nog niet klaar met mijn onderzoek maar dit is een grote kanshebber.

De heldringkerk, Hoenderloo

Een foto van de Heldringkerk mag natuurlijk niet ontbreken. Ze noemen het de parel van Hoenderloo.

Groene Wissel 309 Hoenderloo, alles op een rijtje:

  • Route: Groene Wissel Hoenderloo

  • Lengte: 7 km, in twee lussen van elk ongeveer 3,5 km. 

  • Kenmerk: Een groene wissel begint altijd bij trein- of bushalte. Dit is een bus-Wissel. 

  • Routebeschrijving: Je vindt de routebeschrijving op de Wandelzoekpagina.
  • Start: De route begint bij bushalte Centrum op de Krimweg in Hoenderloo.

  • Horeca: Op het snijpunt van de twee lussen vind je veel horecagelegenheden. 

  • Honden: Honden mogen mee aan de lijn.

  • Wij logeerden in Hotel Buitenlust, een fijn hotel midden in Hoenderloo en op slechts 200 meter van de entree van het Nationaal Park de Hoge Veluwe.