Laat je blik glijden over het weidse beekdal, waar het riviertje de Reest half verscholen doorheen kronkelt. Geniet van de indrukwekkende havezaten van waaruit vroeger belangrijke families hun landgoederen bestierden. Zie de ooievaars die parmantig door het natte grasland stappen en kijk naar alles wat groeit en leeft op de heide en in de bossen. Wandelen in het Reestal is alsof de rijd heeft stilgestaan.

Het Reestdal is gelegen op de grens van de provincies Drenthe en Overijssel. Rondom het grensriviertje de Reest ligt een eeuwenoud beekdal met een heel eigen karakter. Het Reestdal is een sublieme plek om te wandelen. Het mooie van het Reestdal is dat het altijd ongerept is gebleven. Geen mensenhand heeft geprobeerd om de Reest te verleggen en daardoor meandert hij nog lustig door het Drentse landschap.

Karakteristiek voor dit landschap zijn de monumentale boerderijen, de havenzaten met hun landgoederen, hooilanden, akkertjes, heidevelden, bossen en natuurlijk het lager gelegen natte beekdal met de Reest.

Het Reestdal wordt onderhouden door het Drents Landschap.

Wandelen in het Reestdal aan Drentse zijde

Er zijn vele wandelroutes die door het Reestdal gaan. Hieronder vind je ze uitgesplitst in 3 manieren waarop je op pad kunt gaan: via het knooppuntennetwerk, met een lange afstandswandeling of door een, in het gebied een uitgezette, wandelroute te lopen.

Erfgoed logies De Wildenberg

1. Knooppuntenroutes

Ik wandelde tijdens de wandelestafette Zuidwest Drenthe een knooppuntenroute door het Reestdal. Mijn wandeling begon bij Logies erfgoed De Wildenberg. Vandaar liep ik naar wandelnetwerkpaaltje 01. De wandeling bracht mij door het Reestdal naar chateau de Havixhorst in IJhorst, een wandeling van ongeveer 20 km. Dit zijn de routenummers: 01, 38, 39, 41, 22, 08, 50, 10, 11, 13,  A56, Y30, 49, 48, 46, 45, 44, 57, Bij 57 linksaf naar Havixhorst.

Het wandelnetwerk Reestdal combineert honderden kilometers rondwandelingen met elkaar. Met behulp van knooppuntenkaarten kunnen de wandelingen gecombineerd of zelf uitgestippeld worden. Wandelkaarten zijn verkrijgbaar bij de Toeristisch Info Punten. Je kunt vanaf de computer gemakkelijk een route samenstellen met de routeplanner van Wandelnet.  

knooppuntenroute Drnts knooppuntennetwerk

2. Lange wandelroutes door het Reestdal

Er zijn verschillende lange afstandswandelingen die door het Reestdal gaan. Voorbeelden hiervan zijn het Maarten van Rossumpad en het Jacobspad. Van het Jacobspad is het de route die komt vanuit Groningen en aansluit bij Hasselt.

De Loop van de Reest is een 160 km lange wandelroute die de Reest helemaal volgt. Onderweg passeer je de Reest maar liefst twintig keer. De route is beschreven in een gids die je kunt bestellen bij het Drents Landschap.

3, De drie beste startplaatsen voor wandelingen

1. Wildenberg-Rabbinge

De wandelroute Wildenberg is volgens WandelMagazine een van de allermooiste wandelingen die ze op de terreinen van Het Drentse Landschap kunnen aanbieden. De route heeft een lengte van 7 km en voert door het bos-, heide- en stuifzandgebied Wildenberg.

De Wildenberg is een van de weinige plekken in Nederland waar je van de heide zo een beekdal in kunt lopen. In een klein gebied komen zowel heidevegetatie als natte dotterhooilanden voor.

Het kleinschalige cultuurlandschap dat aan het bos grenst, wordt Rabbinge genoemd..

Download de PDF hier. Er zit een link naar een audiotour bij.

Start: parkeerplaats aan de Nieuwe Dijk tussen huisnummers 26 en 28

Honden zijn niet toegestaan vanwege de schapen.

2. Informatiecentrum ‘t Ende

Aan de Drentse zijde van de Reest ligt het informatiecentrum ‘t Ende van de Stichting Het Drentse Landschap, waar een wandeling is uitgezet die is gemarkeerd met paaltjes met paarse koppen.

Adres: Stapelerweg 20, 7957 NB De Wijk

Lengte route  ca. 6 km (Reestroute 2,5 km + Stapelerveldroute 3,5 km).

Honden niet toegestaan op het Stapelerveld vanwege de aanwezigheid van vee.

3. Landgoed De Havixhorst

Bij de Havixhorst, naast De Lokkerij, start de wandeling Landgoederen van de Reest.  Het is een verrassende wandelroute langs de drie grootste landgoederen van het Reestdal: De Havixhorst, Dickninge en Voorwijk. Lengte: 8,5 km, het hele jaar door redelijk begaanbare paden. Voor alle wandelingen in het Reestdal geldt: in wat nattere jaargetijden zijn waterdichte schoenen of laarzen onmisbare attributen. Een groot deel van de paden is niet begaanbaar voor invalidenwagens en kinderwagens.

Download de PDF hier. Er zit een link naar een audiotour bij.

Start: parkeerplaats bij De Havixhorst aan de Schiphorsterweg

Honden buiten rasters vee toegestaan mits aangelijnd

De havixhorst
De havixhorst.
flavicon wandelvrouw