Vooraf hoopte ik heel erg dat de wandelroute Trage Tocht Oud Avereest verkozen zou worden tot een van de vijf mooiste wandelingen van Overijssel. Zo vaak zag ik mooie foto’s en verhalen voorbij komen over wandelen in het Reestdal in de Facebookgroep Wandel1000km. Ik zocht er daarom een passende wandeling bij uit en plaatste die in het rijtje van wandelingen waaruit men kon kiezen. Tot mijn grote geluk haalde hij met gemak de top 5.

e-camper Overijssel

De wandelschoenen gaan aan.

Deze wandelroute werd in 2018 door de volgers van Wandelvrouw hoog gewaardeerd in de uitverkiezing van de ‘mooiste wandeling van Overijssel’. In 2019 reed ik een week met een e-camper door Overijssel en wandelde ik de Top 5 van de mooiste wandelroutes, waaronder deze.

Start wandelroute Trage Tocht Oud Avereest

De wandelroute start bij natuurinformatiecentrum De Wheem. Die is dicht. Jammer, want het is een mooie karakteristieke Reestdalboerderij, waar we graag even in hadden willen kijken. In plaats daarvan starten we meteen met de wandeling. We steken we de weg over, lopen over een smal paadje achter de begraafplaats en staan meteen in een geweldig mooi gebied. Dit is het Reestdal. De veenbeek de Reest slingert hier door een eeuwenoud cultuurlandschap. Hier hou ik van. Zo sfeervol. En dan duurt het ook niet heel lang voordat ik mijn eerste ooievaarsnest van het jaar zie. Er is een ooievaar thuis. Zijn of haar kopje steekt boven de grote takkenbos uit. Mijn dag is goed.

Bezoekerscentrum de Wheem - Overijssel - Resstdal
Wandelen in het Reestdal - Begraafplaats Oud Avereest
Wandelen in het Reestdal: wandelroute Trage Tocht Oud Avereest
Wandelen in het Reestdal
Wandelen in het Reestdal
Wandelen in het Reestdal: wandelroute Trage Tocht Oud Avereest

Wandelen in het Reestdal

We wandelen hier op de grens van Overijssel en Drenthe. Het natuurgebied waar we binnenstappen is dan ook van Het Drentse Landschap. Hier lopen Schotse Hooglanders over de heidevelden. We moeten er vlak langs. Prachtige beesten zijn het.

Wandelen in het Reestdal: wandelroute Trage Tocht Oud Avereest
Wandelen in het Reestdal: wandelroute Trage Tocht Oud Avereest

Takkenhoogte

Vanuit het heidegebied komen we weer in een meer landelijk gebied. Ik spot in een weiland een ooievaar en probeer hem te vangen met mijn camera. We lopen over de weg met aan onze rechterzijde de Takkenhoogte.

De naam Takkenhoogte is te danken aan de boerenfamilie Takken, die in de 19de eeuw op de boerderij De Wildenberg woonde. In de eerste helft van de 20ste eeuw ging het boerenbedrijf ten onder door het uitbreken van miltvuur. Het verhaal gaat, dat de dode koeien zijn begraven in het verderop gelegen hogere terrein dat nu dus Takenhoogte heet. Het terrein is waarschijnlijk met bomen beplant, omdat er niets anders verbouwd mocht worden op grond waar miltvuurkadevers begraven lagen.

Wandelen in het Reestdal: wandelroute Trage Tocht Oud Avereest
Wandelen in het Reestdal - ooievaars spotten

Meeuwenveen

Even later komen we bij het Meeuwenveen. Meeuwenveen is een pingo-ruïne. In de laatste ijstijd ontstonden in Nederland pingo’s: ondergrondse ijsmassa’s duwen de grond erboven op tot een heuvel. De aarde glijdt van de heuvel af en vormt zo een ring rond de ijsheuvel. Als het ijs smelt hou je een meertje over met een opgehoogde aarden wal. Dit noemt men een pingo-ruïne.

Meeuwenveen dankt zijn naam aan de vroegere aanwezigheid van een grote kokmeeuwkolonie. In het begin van de jaren ’80 was de kolonie echter verdwenen. Er wordt beweerd, dat Staatsbosbeheer de opdracht gaf om ieder voorjaar de eieren te schudden en op die manier de kokmeeuwen het broeden te ontmoedigen. Waarom is niet duidelijk. Het was in ieder geval wel effectief. De meeuwen zijn voorgoed verdwenen.

Meeuwenveen wandelen
Meeuwenveen
Meeuwenveen

Haardennen

Na dit mooie natuurgebied wordt het weer landelijk, afgewisseld met bos. We wandelen door het natuurgebied Haardennen, ookwel Heuveltjesbos genoemd. Oude stuifheuvels zijn hier begroeid met grove den en loofbos.

Wandelen in het Reestdal: wandelroute Trage Tocht Oud Avereest
Wandelen in het Reestdal
Wandelen in het Reestdal: wandelroute Trage Tocht Oud Avereest
Wandelen in het Reestdal: wandelroute Trage Tocht Oud Avereest
Wandelen in het bos
Brug in het groen

Tot onze verbazing lopen we bijna op het einde van de route langs Camping Si-Es-An, de plek waar we straks naar toe zullen gaan om de nacht met onze camper te verblijven. Leuk dat de route er zo langs loopt.
Niet heel veel later begint het te regenen. Eerst zachtjes, maar al snel heel hard. We waren voorbereid en hebben paraplu’s bij ons. Het laatste stukje lopen we onder de paraplu naar het bezoekercentrum De Wheem. We stappen snel in de auto, rijden naar camping Si-Es-An en laten ons daar vertroetelen in de mooie bistro De Boerderij. Terwijl de regen op ramen klettert proberen wij de mooiste streekproducten uit.

e-camper Overijssel
Camping Si-Es_An - Bistro de Boerderij
Camping Si-Es_An - Bistro de Boerderij

Ik was echt onder de indruk van deze wandeling. Er hangt een speciale sfeer in het Reestdal. De drie natuurgebieden waar we doorheen liepen waren zeer de moeite waard. Zelden zo’n afwisselende wandeling gemaakt door verschillende cultuurlandschappen.

flavicon wandelvrouw

Alles op een rijtje:

  • Wandelroute: Trage Tocht Oud Avereest, Reestdal, Takkenhoogte en Meeuwenveen

  • Wandelgids: Uit de wandelgids Dwalen door Drenthe van Rob Wolfs.

  • Afstand: 13 km

  • Kenmerk: Rondwandeling. Verhard en onverhard. 5% en 95%

  • Routebeschrijving: Kun je printen van de Wandelzoekpagina.

  • GPX: Aanwezig. Downloaden van de van de Wandelzoekpagina.

  • Start: Bezoekerscentrum De Wheem van Landschap Overijssel, Oud Avereest 22, 7707 PN Oud Avereest

  • Horeca: Bij de start van de route, in het bezoekerscentrum koffie en thee (als hij open is) en aan het begin, even van de route af Rustpunt Het Reestdal. Bijna aan het einde van de wandelroute kom je langs camping Si-Es-An, die een heerlijke bistro met terras heeft.

  • Honden: Niet overal toegestaan op deze route

  • Uitvalsbasis: Wij logeerden op camping Si-Es-An die pal aan de route ligt. Kun je het mooier hebben. Vanuit je kampeerplek kun je zo de wandeling starten.