Ik had me er verschrikkelijk op verheugd om te wandelen in Meteora. De eeuwenoude orthodoxe kloosters die geheimzinnig en ongenaakbaar boven op de rotsen liggen, spreken echt tot de verbeelding. Ik had mooie foto’s gezien en prachtige blogs gelezen. Vooraf had ik echter niet bedacht dat het zo’n enorme toeristen-ding zou zijn waar volle touringcarbussen leegliepen op de parkeerplaatsen voor de kloosters en dat ik lang in de rij zou moeten staan om een klooster te bezoeken. Stom natuurlijk. Dat had ik kunnen weten. Maar ik ben ook blij omdat ik ontdekte dat wandelen naar de kloosters van Meteora een rustige en vooral ook prachtige ervaring is.

Meteora is een rotsformatie waar 24 orthodoxe kloosters hoog in de lucht hun plek hebben ingenomen. Het is gelegen in midden Griekenland, nabij de stad Kalambaka, in de uitlopers van het Pindosgebergte, boven de centrale Griekse vlaktes van Thessalië.
De naam Meteora betekent “opgehangen in de lucht” of “los in de lucht” en dat is ook precies wat het lijkt als de nevel uit het dal opstijgt en de kloosters erboven uitstijgen. De kloosters zijn met opzet op deze moeilijk te bereiken plekken gebouwd. Het beschermde de monniken tegen allerlei politieke onrust en vooral in het einde van de 14de eeuw tegen de Turken. Van de oorspronkelijk 24 kloosters zijn er nog maar 6 in gebruik en open voor publiek.

Eerste kennismaking met de rotskloosters van Meteora

Als we aan komen rijden richting Kalambaka zien we ineens vóór het Pindosgebergte een ander soort rotsen opstijgen. Dat zijn de rotspilaren van Meteora. We rijden over de rondweg en er is zoveel tegelijk te zien. Steeds weer nieuwe gezichtspunten en nieuwe ontdekkingen in de lucht. Het lijkt wel een sprookje. De kloosters hangen her en der aan de rotsen. Hoe kunnen mensenhanden dit gebouwd hebben? Zo hoog, en waar zitten ze aan vast?

De rotskloosters in Meteora
De kloosters van Meteora

Meteora en de ondergaande zon

We brengen snel onze bagage naar Archontiko Mesohori Suites & Apartments en checken in.
Terug in de auto en terug naar de views. Er zijn een aantal uitzichtpunten vanwaar je de kloosters prachtig kunt zien en we willen graag foto’s maken van de ondergaande zon achter de kloosters. Wij zijn daar niet alleen. Een twintigtal mensen heeft hetzelfde idee opgevat. Het is jammer genoeg bewolkt en het ‘gouden uurtje’ is niet zo heel erg goud. Toch blijft het adembenemend om de naar de kloosters te kijken.

De kloosters van Meteora
De kloosters van Meteora
Ineens breekt de zon heel even door en maak ik deze prachtige foto.
Meteora bij zonsondergang
groet naar de zon
Bij zonsondergang is het spectaculair foto’s maken.

Wakker worden onder de rotsen van Meteora

We worden wakker onder de rotsen van Meteora in Archontiko Mesohori. Wat een geweldig plekje heeft dit hotel. Een echte aanrader. Het is kleinschalig, smaakvol gerestaureerd, heeft 6 traditioneel ingerichte suites en elke suite heeft een eigen stijl en is voorzien van elegante meubels, houten vloeren, ijzeren of houten kingsize bedden en open haarden. Ik waan me in een ander tijdperk. De tuin onder de rotsen is fantastisch. Echt een mooi plekje als uitvalsbasis om te wandelen in Meteora.

Archontiko Mesohori Suites & Apartments
De Griekse letter zijn niet te lezen, maar het staat er echt:  Archontiko Mesohori.

De rotspilaren ontstonden al in de 9de eeuw. Al snel vonden monniken hier een plek in de grotten om te leven en te bidden. Pas in de 14de eeuw werd het eerste klooster gebouwd: Moni Megalou Meteorou, nu het grootste klooster van Meteora. Het was nog niet gemakkelijk om alle benodigde bouwmaterialen omhoog te krijgen. Dat gebeurde met touwen en ladders. Ook de monniken werden met touwen in manden omhoog gehesen. Er gaat een verhaal over de iemand die vroeg aan een monnik wanneer ze wisten dat het tijd was om een touw te vervangen. Hij antwoordde: “Als God het laat breken.”

Wandeling naar de kloosters Moni Megalou Meteorou en Varlaam

Op de overzichtskaarten die je onder andere bij de toeristeninfo in Kampala kunt ophalen, staan met stippellijntjes wandelroutes naar de kloosters aangegeven. Wij kiezen voor de wandelroute die leidt naar het grote klooster Moni Megalou Meteorou. Je kunt het vanaf de stad bereiken.

De wandelroute is helemaal overdekt met bomen en het is heerlijk om te wandelen in de schaduw. Voor ons vliegt een Vlaamse gaai, die steeds een plekje verder op het pad zoekt. Elke keer als ik dichterbij wil komen om een foto te maken zoekt hij weer een ander plekje, maar blijft bij ons in de buurt. Uiteindelijk op de stenen brug kan ik een foto van hem maken.

wandelen in Meteora
stenen brug in Meteora
wandelen in Meteora
kapelletje in Meteora
wandelen in Meteora
wandelen in Meteora over een stenen brug

De stenen brug overstrekt een bedding voor water dat van de bergen af komt. Het is op dit moment helemaal droog. Iets verder op het pad zien we aan de rechterkant een kloof. Ons is vertelt dat we achter deze kloof 2 grotten kunnen vinden. Waard dus om te onderzoeken. Inderdaad komen we na het passeren van de smalle doorgang in een grot.

Onderweg tijdens het wandelen in Meteora
Mirre gaat ons voor.
Onderweg tijdens het wandelen in Meteora

Links of rechts?

Als we verder lopen over het eeuwenoude pad komen we bij een splitsing. We weten niet goed welke kant we op moeten om bij het grote klooster te komen. We kiezen links, maar na een aantal minuten zien we aan de rechterkant een klooster hoog in de lucht hangen. Hadden we toch rechtsaf gemoeten? We keren om, wandelen weer naar beneden en gaan bij de rechter afslag weer omhoog.

Dit pad is een sterk stijgend pad. Logisch, we moeten immers hoog bij het klooster uitkomen. We komen een enkele wandelaar tegen onderweg. Het is stil en vredig. Er lopen schildpadden over het pad en we horen vogels vogels tussen de bomen.

Uitzicht op de rotskloosters van Meteora
schildpad

meteora griekenland rondreisRondreis door Noord-Griekenland – Actieve wandelreis

Reis van de gebaande paden en laat je Griekenland wandelreis samenstellen door duurzame reisorganisatie Better Places. Bestemmingsspecialist Monique woont al jaren in Griekenland weet reizigers als geen ander het authentieke Griekeland te laten zien. Zo overnacht je in bijzondere & kleinschalige accommodaties en ga je op unieke (wandel)excursies. Laat jouw wandelreis door het veelal onbekende Noorden van Griekenland samenstellen door Monique. Zo weet je zeker dat je het échte Griekeland ontdekt en reis je in je eigen tempo!

Bekijk de Noord-Griekenland rondreis.

Bij het klooster

We komen uit bij een verdieping onder het klooster en nemen dan de trap die tegen de rotswand omhoog leidt. Daar schrikken we ons dood. Komend vanuit de enorme serene rust van het wandelpad, staan we ineens in een rij van luidruchtige toeristen die ook het klooster in willen. Als ik achter me kijk, zie ik een eindeloze rij witte touringcarbussen langs de weg staan.
Op niet al te grote afstand zie ik nog een klooster. Huh? Dat is toch het grote klooster? Blijkt dat we voor Varlaam staan. Het 2na grootste klooster. Ook goed.

klooster Varlaam
Vlak onder klooster Varlaam, daar waar de meeste toeristen niet komen. 
Klooster Varlaam
De toeristen staan hier in de rij. 

Moni Varlaam

Het duurt even voor we binnen zijn. We kopen een kaartje (2 euro, prijs 2019) en ik wikkel mijzelf in een lange doek die ik voor dit soort gelegenheden in mijn rugzak heb zitten. De kledingvoorschriften zijn streng. Mannen mogen niet in korte broek en vrouwen helemaal niet in wat voor broek dan ook. Voor vrouwen is een rok onder de knie, en liever nog enkellang de dresscode. Hemdjes kunnen ook niet. Minimaal moet het shirt korte mouwen hebben. Voor wie zelf geen lange rok of doek bij zich heeft, liggen er omslagrokken klaar bij de ingang.

Eenmaal binnen verbaas ik me over de schoonheid van het plein voor de gebouwen. Het lijkt wel een decor voor een duur resort met mooie bloembakken en opgepoetste muren. Het uitzicht is fenomenaal. Alleen jammer dat het drukbevolkt is met toeristen. In de kerk, die vast heel mooi is, kan ik niets zien. Meerdere gidsen hebben daar hun groepen verzameld en vertellen hun verhaal. Ik heb iets gelezen over dat hier de vinger van Johannes en het schouderblad van St. Andrew. moeten liggen. Maar er is geen doorkomen aan. Ik zoek een rustiger plekje op.

Moni Varlaam
Olijfolieblik Meteora

Een bijzondere ontmoeting

Ik vind een tussendoorgangetje en achter de kerk ga ik op een bankje zitten. Er komt een oude monnik aanschuifelen. Hij komt bij me zitten en we raken in gesprek. Nou ja, we proberen te converseren met woorden in verschillende talen en met handen en voeten. Het duurt even voordat hij begrijpt dat ik uit Nederland kom. Het roepen van ‘Ajax Amsterdam’ heeft in dit geval niet het gewenste effect. Mijn naam ‘Bregje’ is te onbegrijpelijk voor hem, daarom noem ik na een tijdje mijn 3e voornaam: Maria. Zijn ogen beginnen te glimmen en de bidprentjes komen tevoorschijn. Hij vertelt me over zijn leven als wiskundige en filosoof en vraagt om de paar minuten of ik echt niet orthodox gelovig ben. Elke keer weer die teleurstelling als ik ontken. Je zou bijna gewoon ‘ja’ zeggen voor het effect.

een monnik in Meteora

Het museum in klooster Varlaam

Na een bezoek aan het museum van het klooster is het tijd om te gaan.
Wij worden opgehaald met een auto, maar het zou een idee zijn om nu een stukje via de rondweg (niet zo leuk) naar het grote klooster te wandelen en dan via het wandelpad weer terug omlaag te gaan om bij hetzelfde punt uit te komen.

Museum Moni Varlaam
In het museum Moni Varlaam
Wandelen in Meteora langs de rondweg is warm en druk.

Wandelen in Meteora

Wil je, ook in het drukke toeristenseizoen, genieten van de serene rust rond de kloosters dan is het ontzettend aan te raden om in de omgeving te wandelen. Dat kun je zelf organiseren door bijvoorbeeld bovenstaande wandeling na te lopen, via een folder verkrijgbaar bij de toeristeninfo. In die folder staan globaal een aantal wandelpaden naar de kloosters aangegeven.
Beter is het om vooraf een uitgebreide wandelkaart Meteora aan te schaffen.

Op de website Routeyou vind je ook twee wandelingen in Meteora. De eerste is een rondwandeling Kastraki Meteora Kloosters (6,5 km) en de tweede gaat van Kalambaka naar klooster Aghia Triada (1,5 km).

Wandelen met een gids/ georganiseerde hiking tour

Nog leuker is om met een gids te wandelen. Die kent alle mooie plekjes en vertelt onderweg over de bijzonderheden. Op de website van VisitMeteora zie je verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld een georganiseerde hike naar de kluizenaarsgrotten (niet voor mensen met hoogtevrees) of een grote Meteora wandeling (7 km/4,5 uur) met een bezoek aan verschillende kloosters.

Alles op een rijtje:

 • Er zijn zes kloosters die je kunt bezoeken. Daar leven en werken nog steeds monniken. Vijf kloosters zijn bewoond door mannen en eentje door vrouwen. Het vrouwenklooster heet Moni Agiou Stefanou. De andere kloosters zijn: Moni Megalou Meteorou (Grand Meteora), Moni Agias Triados, Moni Agias Varvaras Rousanou, Moni Varlaam en Moni Agiou Nikolaou.

 • Moni Agias Triados is het klooster dat je misschien ken van de James Bond film, For Your Eyes Only. James Bond beklom daarin de gevaarlijke rotsen om het klooster te bereiken.

 • De Meteora kloosters hebben allemaal andere openingstijden. Het is dus even opletten voor je op pad gaat en een leuke puzzel als je ze allemaal wilt bezoeken.

 • Houd rekening met kledingvoorschriften als je een klooster binnen wilt. Ik neem altijd mijn eigen grote omslagdoek mee, zodat ik een lange rok kan maken. Ook de schouders moeten bedekt zijn. Een shirt met mouwen volstaat. Voor de mannen is een korte broek uit den boze. Die kunnen ook een doek omknopen die bij de ingang ligt.

 • In de kloosters zijn souvenirwinkeltjes. Wil je goedkoper uit zijn, koop dan dezelfde artikelen op de parkeerplaats voor het klooster.

 • Vlakbij het klooster Varlaam is een prachtig uitkijkpunt, Psaropetra genaamd.

 • Meteora staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Als je er bent zul je meteen begrijpen waarom. Het is een magnifiek gezicht om de Byzantijnse kloosters op honderden meter hoge rotsen te zien zweven.

 • Kampala is een leuk stadje, waar je goed kunt verblijven en lekker kunt eten en drinken. Je kunt hier prima een aantal dagen verblijven. Dat is ook echt genoeg om de omgeving te verkennen.

 • Meteora is echt iets dat je in je rondreis door Griekenland opneemt. Huur dan bijvoorbeeld je auto bij Sunnycars en boek je overnachtingen bij Booking.com.

 • Verblijf je in Thessaloniki, dan kan je de bus nemen naar Meteora. Die rit duurt 3,5 uur en kost 40 euro.

 • Vanuit Thessaloniki worden dagtrips georganiseerd naar Meteora en vanuit Athene kun je een dagexcursie of een tweedaagse excursie naar Meteora doen .

flavicon wandelvrouw

Ik was in Griekenland door een samenwerking van de OutdoorBloggers met SNP natuurreizen. Ik was daar met blogster Antonette Spaan van het blog ‘We12Travel’, die een mooi blog schreef over onze rondreis door Griekenland en met blogster en cameravrouw Mirre Oost, die geweldige filmpjes maakte, en op haar eigen blog ‘Mirre Op Reis’ een super leuk blog schreef over deze Griekenland wandelreis.

SNP ontwikkelt nieuwe reizen in Griekenland. Een ervan is een individuele wandelrondreis langs de verschillende plekken die ik ook bezoek, waaronder de beklimming van Mount Olympus, de Vikos kloof , de stenen baden van Papingo en natuurlijk wandelen onder de rotskloosters van Meteora. Volg de link en lees alles over deze 12 daagse wandelreis Grieks Macedonië, Ontdekking van Noord-Griekenland.

Dit is de video die Mirre Oost maakte tijdens ons verblijf:

SNP Wandelvakanties