Denk ik aan Griekenland, dan is wandelen niet het allereerste wat bij me opkomt. Daarom was het een feest om te ontdekken wat een verborgen, ongerepte en magnifieke wandelpaden het vaste land van Griekenland herbergt. De regio Zagoria is zo’n ongerept wandelgebied. Je vindt hier indrukwekkende bergen, dramatische kloven, zonfilterende bossen, alpine pieken en turquoise meren en rivieren met fotogenieke stenen bruggen en liefelijke dorpjes tegen de bergen opgebouwd. Onbeschrijfelijk mooi allemaal. Wij wandelden in Zagoria de imposante Vikos Kloof en starten in het dorpje Monodendri.

Ik ben samen met twee andere outdoorbloggers in Griekenland om in samenwerking met SNP natuurreizen de wandelmogelijkheden te ontdekken, zodat ik uit eigen ervaring lezers kan inspireren om Griekenland als wandelvakantiebestemming te kiezen. We hebben al een indrukwekkende beklimming van Mount Olympus achter de rug en staan nu op het punt om door de Vikos kloof te wandelen.

De Vikoskloof is een kloof in het Pindosgebergte in het noorden van Griekenland. Het is volgens het Guinness Book of Records de diepste kloof ter wereld. De diepte varieert van 450 tot 1600 meter. Er zijn diepere kloofwanden te vinden, maar die hebben een veel grotere breedte. De Vikoskloof is op het smalste gedeelte maar enkele meters breed. De kloof in totaal 20 km lang en is gedurende miljoenen jaren uitgesleten door de rivier Voidomatis.

Topo kaart met Vikos kloof, Zagoria, Griekenland

Monodendri

In het dorpje Monodendri zijn we niet op het hoogste gedeelte van de berg. We zien bewegwijzering zowel naar boven als naar beneden. Monodendri was ooit een belangrijke plaats. Hier kwamen verschillende ‘Kaldermi”(geplaveide ezelspaden) samen. Het dorp heeft nog steeds een imposant dorpsplein met een groot hotel, een dorpstaverna, een café en een supermarktje. Het is goed vertoeven op het dorpsplein. Onder een eeuwenoude plataan drinken we iets voordat we op weg gaan. We wandelen nog niet de route naar beneden, maar nemen eerst de weg naar het klooster.

Routebord Vikoskloof - Agia Pareskevi klooster
Dorpsplein Monodendri - Zagoria
Dorpsplein Monodendri – Zagoria

Agia Pareskevi klooster

De weg gaat geleidelijk naar beneden en is breed en geplaveid. Ineens hebben we uitzicht op de kloof. Adembenemend! Het lijkt alsof twee koven bij elkaar komen. Sprakeloos. Dit uitzicht is onverwacht en beneemt ons de adem. Tot we bij zinnen komen en als een gek foto’s gaan maken.

De Vikos Kloof - Zagoria -, Griekenland
De Vikos Kloof - Zagoria -, Griekenland
De Vikos Kloof - Zagoria -, Griekenland

Als we ons los kunnen rukken van het uitzicht, dat we toch niet zo mooi als het in het echt, op de foto kunnen krijgen, lopen we door naar het klooster. We passeren een massieve toegangsmuur, die de kloosterlingen moest beschermen tegen agressieve invallen en komen binnen in het klooster Agia Pareskevi.

Op het eerste gezicht is er niet veel te doen. Er scharrelt een mevrouw rond op de binnenplaats die bezig is om langs de wanden iconen en ander religieus materiaal dat te koop is, neer te zetten. Als we rondkijken aan de achter- en zijkant van het klooster, zien we pas hoe spectaculair het klooster aan de bergwand hangt en wederom een fantastisch uitzicht biedt.

Agia Pareskevi klooster - Vikos Kloof
De Vikos Kloof - Zagoria -, Griekenland
Pindosgebergte Griekenland
Agia Pareskevi klooster - Vikos Kloof

Vluchtweg

Aan de achterkant van het klooster hebben we uitzicht op de V-vork van de beide koven die hier samenkomen. Aan de zijkant van het klooster kijken we ook uit op een diepte. Daar ligt een pad verscholen. Dat willen we zien natuurlijk. Als we het pad aflopen worden we gewaarschuwd dat we hier lopen op eigen verantwoording. Het pad zit tegen de steile rotswand aan en stukken van die rotswand hellen over waardoor er brokstukken naar beneden kunnen vallen. We gaan van weersomstuit fluisteren om niets in beweging te zetten.

Gevaarlijk!
Hoorgtevrees
Wandelen in de Vikos Kloof - Zagoria - Griekenland

We zien ook de houten vlonder die vroeger gebruikt werd door de monniken, als ze de weg gebruikten als vluchtweg. De vlonder bedekt een groot gat in het pad. Als ze achtervolgd werden trokken ze snel de vlonder weg zodat hun belagers hen niet konden volgen.

Wandelen in de Vikos Kloof - Zagoria - Griekenland

Op deze zonnige berghelling is het een kleurenpracht van bloemen. Wat een sprookje om hier te lopen. We wandelen terug naar het klooster en van daaruit terug naar Monodendri.

De Vikos Kloof - Zagoria -, Griekenland
Wandelen in Zagoria
Pindosgebergte, Zagoria

meteora griekenland rondreisRondreis door Noord-Griekenland – Actieve wandelreis

Reis van de gebaande paden en laat je Griekenland wandelreis samenstellen door duurzame reisorganisatie Better Places. Bestemmingsspecialist Monique woont al jaren in Griekenland weet reizigers als geen ander het authentieke Griekeland te laten zien. Zo overnacht je in bijzondere & kleinschalige accommodaties en ga je op unieke (wandel)excursies. Laat jouw wandelreis door het veelal onbekende Noorden van Griekenland samenstellen door Monique. Zo weet je zeker dat je het échte Griekeland ontdekt en reis je in je eigen tempo!

Bekijk de Noord-Griekenland rondreis.

De afdaling van de Vikos Kloof

We zijn terug op het dorpsplein en nemen daar iets te drinken en bestellen een lunchbroodje voor onderweg. Dan dalen we verder af de kloof in. Het is een pittige afdaling, die steeds steiler en steiler wordt. De weg is lastig begaanbaar. Niets voor mensen met hoogtevrees.

Outdoorbloggers in Monodendri - Griekenland
Wandelen in de Vikos Kloof - Zagoria - Griekenland
Pindosgebergte

Ik had graag de kloof overgestoken en helemaal tot aan het dorp Vikos gelopen maar om tijdsredenen (die tocht duurt in totaal 6 uur), besluiten we op enig moment om te keren en het pad terug te nemen. Wat eerst een pittige afdaling was, wordt nu een stevige klim. Gelukkig lopen we voornamelijk tussen de bomen in de schaduw.

Wandelen in de Vikos Kloof - Zagoria - Griekenland

De rivier Voidomatis

Omdat we toch de rivier onderin de Vikos kloof willen zien, rijden we met de auto naar beneden. Daar passeren we een zo voor deze streek karakteristieke boogbrug. Als ik het daaronder gelegen water zie, hap ik even naar adem. Wat is dit paradijselijk mooi! En wat een bijzondere kleur water.

Stenen bruggen in Zagoria
Outdoorbloggers op reis in Griekenland
Outdoorbloggers Anto van We12Travel, Mirre van MirreopReis en ikzelf.

Handig om te weten: 

 • De Vikoskloof is dé plek om een onvergetelijke wandeling te maken met spectaculaire uitzichten. Je kunt het Agia Pareskevi klooster bezoeken vanuit Monodendri of ga all the way en hike vanuit Monodendri naar beneden, volg de rivier en klim weer omhoog naar Vikos of Papingo. Dit is een inspannende, maar o zo mooie tocht van 6 uur.

 • Handig is om vroeg in de ochtend te starten met je hike, zodat je het warmste gedeelte van de dag niet hoeft te lopen.

 • Denk er aan om voldoende eten en drinken mee te nemen. Horeca is er niet onderweg. 😊

 • Trekkingstokken kunnen goede diensten bewijzen. Ik zou ze meenemen.

 • Hoewel gezegd wordt dat de wandeling goed staat aangegeven, is het belangrijk om altijd een goede kaart van het gebied bij je te hebben. Je weet maar nooit.

 • Bescherm je goed tegen de zon. Smeren en een pet op. Het kan niet genoeg gezegd worden.

 • Weet je trouwens dat de Vikos Kloof één van de 69 UNESCO geoparken van Europa is.

 • En nog iets: weet je dat je onderweg beren kunt tegenkomen. Ja, die leven hier, net zoals 133 soorten vogels en 24 soorten zoogdieren.

 • Aangekomen in Vikos of Papingo kun je met een taxi terug naar naar Monodendri. Of regel een haal- en brengservice met de accommodatie waar je verblijft.

 • Deze wandeling in de Vikoskloof is niet de enige wandelroute in de regio Zagoria en de Pindos Bergen. Overweeg je een wandelvakantie in dit gebied, kijk dan zeker naar de wandelgids ‘Walking and Trekking in Zagori’, hierin staat een selectie van dertig wandelingen en drie korte trekkings in de regio Zagori en de Pindos bergen.

 • Zoek je een leuke website over wandelen in Zagoria, kijk dan eens hier.

flavicon wandelvrouw

Ik was in Griekenland in samenwerking met SNP natuurreizen. Zij ontwikkelen nieuwe reizen in Griekenland. Één ervan is een individuele wandelrondreis langs de verschillende plekken die ik ook bezoek, waaronder Mount Olympus, de rotskloosters van Meteora en natuurlijk de Vikos kloof en de stenen baden van Papingo. Volg de link en lees alles over deze 12 daagse wandelreis Grieks Macedonië, Ontdekking van Noord-Griekenland.

En kijk naar de video die wij maakten:

SNP Wandelvakanties