Je ziet het vanaf de kust zo liggen: het eiland Ugljan. Vanuit de stad Zadar aan de Dalmatische kust in Kroatië, kijk je over het water naar het eiland dat ze ook wel het Olijveneiland noemen. Een eiland met tal van kleine, gezellige dorpen en vissershaventjes, verschillende (zand) strandjes waar je rustig kan zwemmen en zonnebaden en met 200.000 olijvenbomen op slechts 52 vierkante kilometer. Wij zijn nieuwsgierig en gaan het eiland ontdekken, te voet.

Recht tegenover Zadar

Vanuit onze kamer in B&B Kuća Bajlo kijken we uit over de Adriatische zee met daarin de Noord-Dalmatische Archipel, een eilandengroep waarvan het eiland Ugljan op 5 km van Zadar ligt. We gaan vandaag weer op stap met Griet en Anri. Bij de B&B zijn voldoende fietsen aanwezig. We pakken de fiets en binnen 5 minuutjes zijn we in de haven waar we de ferry nemen. Zo gemakkelijk is het.

De ferry naar eiland Ugljan

20 minuten varen

Na een twintig minuten varen komen we aan in het plaatsje Preko. Dit is het meest toeristische deel van het eiland. In de zomer is dit een levendige plek, maar nu in de herfst is het er erg rustig. Wij komen hier niet voor het stadje, maar wandelen achter Griet en Anri aan de bergen in. Ons doel is vandaag het fort van St. Michael. Even flink doorstappen en dan zijn we al snel op hoogte. We hebben nu al mooie uitzichten en dan moet het beste nog komen.

Wandelen op het eiland Ugljan

Olijveneiland Ugljan

Ugljan heet niet voor niets Olijveneiland. We lopen tussen de olijfboomgaarden door, waar voornamelijk ouderen bezig zijn om de olijven met de hand te plukken. Het is een van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor de ongeveer 7500 eilandbewoners. Het vertegenwoordigt een meer dan 2000 jaar oude traditie.

Olijven plukken op het eiland Ugljan
Olijven plukken op het eiland Ugljan

Richting Fort

We wandelen de route naar het fort van fort van St. Michael, maar Anri weet een kortere doorsteek en een interessantere route. Daarom gaan we van het pad af. Leuk! Dat weet Anri dan weer. Ga met een ‘local’ mee en kom op de verrassendste plekken.

Wandelen op het eiland Ugljan

Onze route brengt ons ook langs een verblijfplaats van een kluizenaar. Het is nu verlaten. Toch even checken. Hij had zelfs een bijgebouwtje met een slaapkamer. Griet gaat even kijken. Ik ook.

Hier woont een kluizenaar op eiland Ugljan
Hier woont een kluizenaar op eiland Ugljan
Hier woont een kluizenaar op eiland Ugljan

Zendmast

We komen bij de eerste top. Daar wordt een spiksplinternieuwe zendmast gebouwd. Op de achtergrond zie je onze bestemming van vandaag. Midden in het fort staat de oude zendmast. Het is goed dat ze die daar weghalen; dat is toch geen gezicht.

De oude zendmast op eiland Ugljan

Hoger en hoger

We klimmen hoger en hoger en kijken af en toe achterom om ons te vergapen aan het uitzicht.

Eiland Ugljan - uitzicht
Eiland Ugljan - uitzicht

Fort van St. Michael

Het is een afwisselende wandeling met wonderschone views. Uiteindelijk komen we bij het Venetiaanse fort van St. Michael aan. Ongelofelijk, maar midden in het fort staat een super lelijke zendmast en allerlei apparatuur. Dan heb je toch geen enkel gevoel voor historie. Maar dat verandert nu. De oude mast gaat weg en er zijn plannen om het fort te restaureren.

Eiland Ugljan - Fort van St. Michael
Eiland Ugljan - Fort van St. Michael
Eiland Ugljan - Fort van St. Michael
Eiland Ugljan - Fort van St. Michael
Eiland Ugljan - Fort van St. Michael
Griet en Anri - B&B Kuca Bajlo

Op de weg terug

Terug naar beneden volgen we braaf de route. Het valt op dat de ondergrond zo wisselend is. Nu komen we zelfs een strook vers asfalt tegen.

wandelen op Ugljan - Kroatië
wandelen op Ugljan - Kroatië
wandelen op Ugljan - Kroatië
(deze foto is gemaakt door Griet Bajlo)

Een picknicktafel nodigt uit om de lunch te nuttigen. Dat is iets wat ik heb geleerd deze wandelvakantie; een salade is heerlijk voor onderweg. En een salade met uitzicht is helemaal tof.

Picknick op Ugljan
wandelen op Ugljan - Kroatië
Preko - Ugljan - Dalmatische kust - Kroatië

Preko

Bijna beneden, wat een heerlijke wandeling was dit.

We sluiten af met een drankje in het havenplaatsje Preko. Het is er uitgestorven. Alle toeristen zijn al weken huiswaarts.

Preko - Ugljan - Dalmatische kust - Kroatië
Preko - Ugljan - Dalmatische kust - Kroatië
Preko - Ugljan - Dalmatische kust - Kroatië

Weetjes:

  • Het Eiland Ugljan leent zich uitstekend voor een rustig dagje aan het strand of een sportief dagje fietsen of wandelen. Er zijn meer dan 100 km fiets- en wandelpaden langs de kust of in het onaangetaste binnenland.

  • Bijna elk uur varen passagiersboten vanuit Zadar naar Preko, de havenstad van Ugljan. De prijs van een ticket is 18 kuna per persoon (ongeveer 2,50 euro) voor een enkele reis. Neem je de fiets mee dan betaal je nog eens 18 kuna. Vergeet niet meteen een ticket voor de terugtocht te kopen.

  • De haven ‘Gaženica’ ligt op 5 minuutjes fietsen van B&B Kuća Bajlo.

  • Vanuit de haven vertrekken ferryboten naar de omringende Dalmatische eilanden. Ook vissersboten, cargo’s en de grote cruises meren aan in deze grote haven. Leuk om een kijkje te nemen.

  • De haven ligt zeer centraal en is makkelijk bereikbaar. Op 4 km van het stadscentrum van Zadar, op 7 km van de luchthaven en vlakbij de op- en afrit van de snelweg. Er is ook een goede busverbinding vanuit de stad.

  • Wij wandelden de route naar het fort van St. Michael. Heb je geen gids bij je, geen nood. Overal staan borden om je naar de top te wijzen.

flavicon wandelvrouw