De lonnekerberg

Met een mooie uitgeprinte routebeschrijving in de hand en een aanbeveling van de vrijwillige boswachter: “Ik loop hier met mijn vrouw ook heel vaak”, gaan we richting de Lonnekerberg. We hebben zin in een stevige wandeling en deze 61 meter hoge berg is vast goed voor wat klimwerk. De routebeschrijving van de wandeling ziet er leuk uit. Het voert ons, volgens de tekst, langs 12 highlights waar iets te zien of te beleven is. Ik hou daar van.

Startpunt Lonnekerberg

Kleigaten

Auto geparkeerd bij de kleigaten (highlight 1). Daar waar nu vissers hun kampement hebben opgeslagen is in vroegere tijden met hand – je leest het goed, met de hand- tot wel 50 meter diepe kuilen gegraven om leem voor de dakpan- en baksteenproductie te winnen. Het zijn nu rustgevende watertjes.

Kleigaten Lonnekerberg
Kleigaten Lonnekerberg

Graf van Blijdenstein

We lopen het bos in. Het is echt super droog in het bos. De beschrijving heeft het over een vochtig gebied. Daar vinden we niets van terug. Ook de beleving van licht naar donker (highlight 2) gaat aan ons voorbij. Dat is dan maar zo. Erger vinden we het dat we het familiegraf van Albert Jan Blijdenstein (highlight 3) niet kunnen vinden. Na het goed bestuderen van de kaart zien we dat we een verkeerde parallelweg hebben genomen. We wandelen terug en nemen de andere afslag. Niets! Njet, noppa, nothing. Waar is dat graf????

Qua bessen, het volgende aandachtspunt komen we er ook bekaaid af. De droogte heeft hier ook toegeslagen. Gelukkig zien we wel de rabatten (highlight 5). Het klinkt exotisch, maar het zijn de opgehoogde wallen die ontstonden toen er greppels werden gegraven, om het natte gebied geschikt te maken voor bosbouw.

Wandelen op de Lonnekerberg
Lonnekerberg
herfst op de Lonnekerberg - kastanje
Wandelen op de Lonnekerberg
Wandelen op de Lonnekerberg
herfst op de Lonnekerberg - elfenbankje

Vleermuizen

Dan gaan we maar op zoek naar de vleermuizen. In dit gebied is de zeldzame Vale vleermuis ontdekt. We zijn zo achterlijk om een extra stuk het bos in te lopen, omdat daar de vleermuis zou zitten. Natuurlijk zien we die niet.

Lonnekerberg
Kunst op de Lonnekerberg

Niet op de lijst van highlights, maar het is er wel.

herfst op de Lonnekerberg - paddestoel

Ik ben daarom blij dat we eindelijk wel weer iets van de lijst kunnen zien; het hek van Strootman (highlight 7). Achter dit hek heeft vroeger een boerderij gestaan die in de tweede wereldoorlog op last van de Duitse bezetters ontruimt is. Het hek is het enige dat nog over is.

Het hek van Stootman - Lonnekerberg

Er staat nog een hek op de lijst. Lekker belangrijk. Het is het witte hek dat het einde van het bosgebied aangeeft (highlight 10).

Wandelen op de Lonnekerberg

Rust

Wel leuk is dat de familie Strootman (hé, waar ken ik die naam van?) bij hun boerderij 200 meter verder, een rustpunt heeft waar je koffie/thee voor jezelf kunt inschenken. Dat is pas een echte highlight!

Graf van Blijdenstein

Wij hebben toch een soort van onbevredigd gevoel. Het was heerlijk om hier op de Lonnekerberg in het bos te wandelen maar die 12 bijzondere punten vallen wat tegen. Het familiegraf zou heel wat goed maken. Waar is dat graf? We besluiten terug te lopen, op zoek naar het graf van Blijdenstein.

We verdelen de taken. Ik speur links van het pad en Hans neemt de rechterkant. Ineens valt me een kei op. Die blijkt soort van pad te markeren en als ik goed kijk zie ik tussen de bomen de witte kopjes van een hekje. Bingo! Gevonden.

Achteraf snappen we waarom we het misgelopen hebben. Aan de rechterkant van het pad hangt een balk met een afgesloten en doodlopend pad. Daar worden je ogen naar toe getrokken. Tegen de tijd dat je besloten hebt dat het niets is ben je links het graf voorbij gelopen.

Reconstructie zoektocht Graf Blijdenstein:

Lonnekerberg

We weten het zeker; dit is het goede pad.

Lonnekerberg

Links zien we een paal een pad afsluiten. Zou dat naar het graf van Blijdenstein gaan?

Lonnekerberg

Nee, dat kan niet. We mogen het niet betreden.

Lonnekerberg

Ondertussen. Aan de rechter kant van de weg missen we bijna een kei.

Lonnekerberg

Die kei is een aanwijzing dat er een pad loopt. Hé, ik zie daar iets van een hekje.

Lonnekerberg - graf Blijdenstein

We hebben het gevonden!

Lonnekerberg - graf Blijdenstein

De grafsteen van Albert Jan Blijdenstein.

Waar is de berg?

Graf gezien, we kunnen er vandoor. Er blijft nog één vraag over. Waar is nou precies die 61 meter hoge berg? We hebben geen hoogtemeter gelopen en hadden ons echt voorbereid op een klein klimmetje.

flavicon wandelvrouw

Handig om te weten:

  • De wandeling Lonnekerberg Enschede is ongeveer 5 km lang. Je doet er zo’n anderhalf uur over.

  • De wandeling is niet geschikt voor rolstoelen, kinderwagens en mensen die slecht ter been zijn. Wel prima te doen voor kinderen. Bijna aan het eind van de wandeling is nog een natuurspeelplaatsje.

  • Startpunt: Parkeerplaats Bergweg, Enschede. Komende vanuit Lonneker via de Oldenzaalsestraat, ga je linksaf de Oude Deventerweg in. Bij de eerste kruising rechtsaf, de Bergweg in. Na ongeveer 400 meter is het parkeerplaatsje aan je rechterhand.

  • Op de parkeerplaats staat een bord met daarop de wandeling aangegeven.

  • Op de website van Landschap Overijssel kun je de wandeling met de 12 highlights nog eens nalezen en als PDF uitprinten. Hier vind je ook een GPX-file.

  • Nog meer wandelen in Twente? Download dan de gratis app ‘wandelen in Overijssel’. De wandelroute-app van Landschap Overijssel neemt je mee door de mooiste natuurgebieden van Overijssel, waaronder Hof Espelo.

  • Of kijk voor nog meer inspiratie op:

♦ Dit blog kwam tot stand in samenwerking met VisitOost.