Meer en meer zie je ze in het straatbeeld verschijnen, de wandelknooppuntpaaltjes. Net zoals het fietsnetwerk wordt ook het wandelnetwerk steeds uitgebreid.  Een wandelnetwerk is een netwerk van wandelpaden die gekoppeld zijn via wandelknooppunten of wandelkeuzepunten. Die punten worden gemarkeerd met een paaltje en zijn genummerd. Simpel uitgelegd wandel je van nummer naar nummer. Handig toch. In dit blog leg ik je verschillende mogelijkheden uit en laat ik je zien waar en hoe je de wandelnetwerken kunt vinden.

Verschillende wandelnetwerken

Helaas is het niet zo dat Nederland één wandelnetwerk heeft. Verschillende initiatiefnemers bouwen hun eigen wandelnetwerken. Dus er is een verscheidenheid aan paaltjes, sommige delen van het land hebben geen netwerk, sommigen netwerken raken elkaar, maar horen niet bij elkaar, sommige werken met cijfers, andere met letters of kleurtjes of een combinatie van alles. Sommige netwerken hebben een digitale routeplanner, bij andere netwerken kun je gebruik maken van kaarten die verkrijgbaar zijn via de lokale VVV of die je kunt bestellen via internet.

Het lijkt allemaal ingewikkeld, maar dat is het niet.  Het principe is bij alle wandelnetwerken hetzelfde.

Hoe werkt een wandelnetwerk

Een wandelnetwerk is een netwerk van wandelpaden, die zijn gekoppeld via wandelknooppunten. Zo’n wandelknooppunt (soms ook keuzepunt genoemd) is een plek waar een paaltje met een nummer staat. Op dat paaltje vind je pijlen die wijzen naar andere nummers. Je kunt dus zien welke kant je op moet voor je volgende nummer. Niet op elke kruising of afslag staat een paaltje. Je volgt tussen de palen door, de kleinere pijltjes die bij het wandelnetwerk horen. Pas als er meerdere keuzes zijn, kom je weer bij een paaltje.

Wandelnetwerken, wandelknooppunten – Hoe werkt het?
Een voorbeeld van een knooppuntenpaaltje. Deze staat in Brabant.
Wandelnetwerken, wandelknooppunten – Hoe werkt het?
De pijlen van het Brabantse knooppuntennetwerk zijn geel op groen.

Hoe kom je aan een route met wandelknooppunten

Een route bestaat uit een lijstje met nummers. Je wandelt van nummertje naar nummertje. Veel moeilijker wordt het niet.

Borden

In een gebied met een wandelnetwerk staan op cruciale plekken, zoals bij parkeerplaatsen, grote borden met daarop de kaart van het gebied met daarin de paalnummers. Je kunt met behulp van zo’n bord je wandelroute samenstellen. Wel even pen en papier meenemen. Handig is het ook om een foto te maken van het bord. Dan verdwaal je nooit.

Wandelnetwerken, wandelknooppunten – Hoe werkt het?
Deze borden met wandelknooppunten vind je nu al in heel veel wandelgebieden.

Kaarten, folders en gidsen

Van de meeste wandelnetwerken kun je een kun je een overzichtskaart krijgen. De VVV kantoren van het gebied waar je wilt gaan wandelen kunnen je hiermee helpen. Ze hebben ook vaak de mooiste wandelingen beschreven in folders. Dit materiaal kan je ook op het internet vinden.

Er bestaat een gidsenreeks met de ‘Mooiste netwerkwandelingen in …’ Naast de algemene gids met De mooiste netwerkwandelingen zijn er ook gidsen die een bepaald gebied bestrijken. Deze titels zijn er al:

Wandelnetwerken, wandelknooppunten – Hoe werkt het?
Het routenetwerk is geslaagd als het je op echte wandelpaden brengt.

Digitale routeplanners

Je kunt ook zelf je wandeling samenstellen met behulp van een digitale routeplanner. De routeplanners werken niet allemaal op dezelfde manier, maar over het algemeen zie je op de computer een kaart met daarop de knooppunten. Door de knooppunten aan te klikken stel je je eigen route samen. Je kunt zien hoe lang de afstand tussen de knooppunten is en de planner telt dat bij elkaar op, zodat je weet hoe lang je wandelroute wordt. Is je route klaar, dan kun je er een pdf-je van maken en hem downloaden en uitprinten. Met een beetje geluk kun je er ook meteen een GPX bestand van downloaden. 

Op Wandelnet vind je een overzicht van de wandelnetwerken die online beschikbaar zijn, via hetzelfde systeem. Hier zijn de meeste wandelnetwerken bij aangesloten, maar niet alle. 

Wandelnetwerken, wandelknooppunten – Hoe werkt het?
Rode pijlen op een gele achtergrond vind je in Zuid-Holland.

Wat in welke provincie

Er is nog geen centraal punt waarop alle tot nu toe gerealiseerde wandelnetwerken te vinden zijn. Dat is jammer. Wil je zien wat er in welke provincie mogelijk is op het gebied van wandelnetwerken en wandelknooppunten, dan kun je goed terecht op deze Wandelvrouw website. Als je bij de desbetreffende provincie (in het menu) kijkt en daar klikt op de knop handige links, dan vind je daar van alles over de wandelnetwerken in die provincie.

Een pijl van het wandelnetwerk Utrecht
De tussenliggende pijlen van het wandelnetwerk Utrecht zijn blauw op geel.

Ten slotte

Wandelen via een knooppuntennetwerk is heel gemakkelijk. Leuk om thuis alvast een route voor te bereiden die je langs de mooiste plekjes brengt. Neem wel een overzichtskaartje van je gekozen route mee. Mij gebeurt het in ieder geval heel vaak dat ik een pijltje mis. Met een overzichtskaartje of GPX bestand is dat zo opgelost.

wandelkaart met knooppunten
Goed voorbereid op pad. Alles mee?

Veel wandelplezier.