Tenerife als wandeleiland blijft verbazen. Landschappelijk zijn er zoveel verschillen. De ene dag lopen we over zand en zien vetplanten en hier en daar een palmboom en de volgende dag wandelen we door een dennenbos. Maar er is nog veel meer. Vandaag ervaren we hoe het is om over een compleet lavaveld te lopen; we wandelen in het natuurreservaat Malpais de Güimar, een rondwandeling van 2 uur tussen lava en de zee.

Lava

Het lavaveld bij Güimar is  een paar duizend jaar geleden ontstaan door een uitbarsting van de vulkaan Montana Grande. Een vrij jonge uitbarsting dus, op een verder ook vulkanische eiland. Het is een bizar gezicht; zelfs vanuit het vliegtuig zie je de zwarte driehoek die gevormd is door de lavastroom. Deze ‘recente’ uitbarsting laat prachtig zien hoe de natuur het onherbergzame landschap weer probeert over te nemen.

Malpais de Güimar vanuit de lucht. Luchtfoto.

Malpais de Güimar

We parkeren onze auto aan het begin van de  route door Malpais de Güimar. Dat is niet moeilijk te vinden want de route start aan de zeezijde ten noorden van het plaatsje Puertitio de Güimar. We komen al snel een bord tegen die alle wandelpaden laat zien. We lopen de eerste kilometers langs de  grillige kust. We passeren wat vissershuisjes en een woning in het lava gebouwd en dan is er niets meer, behalve steen en het ruisen van de zee.

Bord met wandelroutes door Mailpas de Güimar
Vissershuisjes Malpais de Güimar Tenerife
Huis ingebouwd in het lava. Malpais de Güimar.

Lava en zee

De lavastromen die de zee zijn ingelopen zorgen voor een mooi schouwspel. Het is grillig, hard en scherp. Om het wandelen toch aangenaam te houden is er een ‘weg’ aangelegd. Op de hele route is nergens bescherming tegen de zon. Aan de zeezijde gaat het nog, maar landinwaarts wordt al snel erg warm, om maar niet te zeggen heet. Hoofdbedekking is echt echte must.

lopen over lava. Tenerife
Lava in de zee. Malpais de Güimar.
Wandelen in het natuurreservaat Malpais de Güimar.

Plant en dier

Geweldig om te zien hoe plant en dier toch weer een plekje aan het veroveren zijn op deze stenige ondergrond. Meer dan 60 soorten korstmossen zijn hier te vinden. Later als we landinwaarts gaan wordt de vegetatie ook wat hoger. Wolfsmelksoorten, kandelaarscactussen en zoutminnende planten geven een mooi groen kleuraccent aan het donkere lavalandschap. Op de kruising waar onze weg terugbuigt voor de twee bergen langs kunnen we even zitten. Al snel worden we bezocht door hagedissen, die hier toch ook weer een bestaan hebben opgebouwd.

60 soorten korstmossen in Malpais de Guimar
Cactussen in Malpais de Güimar
Hagedis

2 vulkanen

Wij lopen voor de twee askegels langs. We zouden er omheen kunnen lopen maar we lezen in de Rother wandelgids dat het wandelpad achterlangs sterk beïnvloed wordt door de nabijgelegen snelweg. Dat willen we niet. De Morras del Corcho (179 m) en de Montana Grande (276 m) vragen er om, om beklommen te worden.

Montana Grande, Malpais de Güimar, Tenerife

Vanaf hier loopt het pad geleidelijk aan naar beneden, terug richting de kust en de haven van Puerito de Güimar, waar we onszelf op een terras rijkelijk belonen met een overheerlijke visschotel.

flavicon wandelvrouw

Lijkt wandelen op Tenerife je leuk? Dat is het zeker!

SNP Natuurreizen verzorgt 3 verschillende wandelreizen naar Tenerife. Dat zijn 2 individuele reizen en 1 groepsreis. De ANWB heeft een groepswandelvakantie op Tenerife:

foto Teide bij wandelvakantie Tenerife8-daagse groepswandelvakantie Tenerife

Tenerife is een paradijs voor wandelaars. Tenerife wordt ook wel het groene hart van de Canarische Eilanden genoemd. Deze groepswandelreis is voor iedereen die een redelijke wandelconditie heeft. Het zijn lichte wandelingen van 2 tot 4 uur door de nevelbossen aan de noordkust, het maanlandschap van de vulkaankrater Las Cañadas, langs vulkaankegels en door rustige bergdorpen. Het hotel kijkt uit over de oceaan en serveert ecologische seizoensproducten, verbouwd op hun eigen ecologische boerderij.

 • ontdek geurige laurierbossen, halfwoestijnen en de koninklijke Pico del Teide
 • inclusief vlucht, transfer en verblijf o.b.v. halfpension in een 4-sterren hotel
 • bezoek Jardín Botánico in je verblijfplaats Puerto de la Cruzou
 • met Nederlands sprekende reisleiding/wandelexperts

Deze groepsreis naar Tenerife wordt verzorgd door ANWB Vakantiereizen

Wandeling nr. 12 uit de Rothar Wandelgids Tenerife

 • Duur:                         2 uur
 • Beginpunt:              Puertito de Güimar, parkeerplaats langs Calle Marquez de Santa Cruz
 •                                       of met bus 120,122 of 124.
 • Zwaarte:                   Een gemakkelijk wandelpad over stenige ondergrond
 • Hoogteverschil:    Ongeveer 150 meter
 • Waarschuwing:    Geen schaduw! Neem water en hoofdbedekking mee.
 • Tip:                             Een uitstekende wandeling voor een bewolkte dag

Bestel de Rothar Wandelgids Tenerife

flavicon wandelvrouw

Meer over wandelen op Tenerife? Kijk dan naar:

·        Vulkanenwandeling op Tenerife

·        De Masca Kloof afdalen, een topwandeling