Het is heerlijk om even lekker tot rust te komen op vakantie. Maar je wilt natuurlijk ook de unieke omgeving verkennen als je in het buitenland bent. Zonde om alleen maar stil te zitten. Die lange wandeltochten gaan alleen helaas niet altijd zonder slag of stoot. Wees daarom goed voorbereid. Samen met vaste lasten platform Independer leg ik uit waar je op moet letten als je in het buitenland een blessure oploopt.

 

Of je nou een ervaren wandelaar bent of niet: blessures kunnen iedereen overkomen. Je hoeft maar een enkele verkeerde beweging te maken. Ga je op wandelvakantie, zorg dan dat je weet wat je moet doen in die situatie.

Neem handige hulpmiddelen mee

Een EHBO-kit is altijd handig, ook als je niet per se op een wandelvakantie gaat. Neem naast de basics ook medicijnen of hulpmiddelen mee die specifiek voor wandelaars bedoeld zijn. Blaarpleisters bijvoorbeeld, of zalfjes die je spieren helpen te herstellen na intensieve inzet.

Ook een goede lifehack: een tennisbal. Pijn aan je voeten is vaak voor een groot deel op te lossen door ze te masseren met een tennisbal die je op de vloer neerlegt. Plaats je voet erop en beweeg hem heen en weer, en je merkt vanzelf dat de pijn begint te verzachten.

Zoek de lokale dokter op

Helaas zul je niet altijd genoeg hebben aan een tennisbal en een blaarpleister. Soms is de schade daar te groot voor. Check daarom ook waar de dichtstbijzijnde dokter of ziekenhuis is in je verblijfplaats. Dit kun je natuurlijk voor vertrek alvast uitzoeken; dat scheelt weer moeite terwijl je op vakantie bent.

Wat dekt je zorgverzekering?

Maak je niet direct al te veel zorgen over torenhoge zorgkosten wanneer je in het buitenland zorg nodig hebt. Iedereen met een Nederlandse zorgverzekering, heeft namelijk automatisch werelddekking. Dit is wettelijk vastgelegd. Wel is het in sommige landen of met sommige behandelingen zo dat de basisverzekering niet volledig de kosten dekt.

Check daarom voor je vertrek wat jouw zorgverzekeraar allemaal dekt in het buitenland. Misschien besluit je daarop dat je voor de zekerheid toch nog een aanvullende verzekering wilt. Je kunt eerst ook je zorgverzekering vergelijken met andere verzekeraars. Sommige verzekeraars dekken namelijk meer behandelingen in het buitenland dan andere, dus is overstappen wellicht ook nog een handige optie.

Zorg voor een Plan B

Zo, je hebt hulp gekregen van de dokter en het is geregeld met je zorgverzekeraar. Nu heeft je lichaam alleen wel rust nodig voor de rest van de vakantie. Superjammer, want je had waarschijnlijk een uitgebreid plan met wandelingen en activiteiten gemaakt. Toch is het echt belangrijk dat je van de blessure herstelt.

Wees daarom voorbereid op stilzitten, zodat je je evengoed niet hoef te vervelen. Neem bijvoorbeeld een goed boek mee die je nog wilde lezen. Of kijk waar het dichtstbijzijnde strand is om lekker een middagje te liggen bakken. Zo heb je alsnog een leuke vakantie, en kun je bij thuiskomst binnen de kortste keren weer verder met wandelen.

flavicon wandelvrouw

⇒ Je las een gastblog van Independer