Wat zijn nu precies goede wandelsokken? vroeg ik mijzelf af toen ik afgelopen weekend een paar nieuwe wandelsokken kreeg met de mededeling dat het de allerbeste waren.  Ik ging op zoek en vond het volgende:

Wandelsokken zijn niet zomaar sokken. De juiste wandelsok geeft je een comfortabele ervaring. Dat is voor iedereen anders. De een wil een sok die snel droogt een ander kiest voor een sok die niet snel stinkt. Je wilt een warme sok of juist een koele. Die keuzes zijn er allemaal. Maar alle goede wandelsokken hebben een aantal eigenschappen gemeen.

Algemene eigenschappen van wandelsokken

  1. Een goede wandelsok past perfect. De sokken zijn anatomisch gevormd en hebben een linker en rechter sok. Ook zie je dat wandelsokken geen grote maatranges hebben. Dus niet maat 35 t/m 39 maar maat 38/39.
  2. Een wandelsok helpt drukplekken voorkomen en voelt comfortabel. De sok heeft platte naden of is naadloos zodat er geen wrijving of druk ontstaat. Vaak hebben wandelsokken op de juiste plekken verdikking. Bijvoorbeeld bij de hiel, tenen of voetbed.
  3. Wandelsokken zijn gemaakt van functionele garens, dat wil zeggen dat het materiaal waar de sok van gemaakt is een eigenschap heeft die voor jou het wandelen comfortabeler maakt.

Dit zijn algemene kenmerken maar er zijn heel veel verschillende soorten wandelsokken. Hoe kies je dan de voor jou ideale wandelsok? Allereerst kun je kijken naar waarvoor je de sok gaat gebruiken. Er zijn eigenlijk 4 categorieën wandelsokken:

Categorieën wandelsokken

Liners: Liners zijn ondersokken. Er gaat dus altijd nog een andere sok overheen. Ze zijn dun, lichtgewicht en worden strak op de huid gedragen waardoor wrijving zoveel mogelijk voorkomen wordt.  De sokken zijn ook ontworpen om vocht af te voeren van de huid. Zo blijven je voeten droog.  Afhankelijk van je soort schoenen en de weersomstandigheden waarin je gaat lopen kies je de dikte en de soort sok die er overheen gaat.

Lichtgewicht wandeltrekking/rugzaktocht sokken: Dit zijn de relatieve dunnere wandelsokken. Hier worden je voeten ook niet te warm in. Dit zijn ook de sokken die je gebruikt voor dagtochten.  Over het algemeen is het zo dat je voor de lichtere tochten  A of A/B schoenen gebruikt. Hoe lichter je schoen is hoe lichter/dunner ook je wandelsok kan zijn. De wandelsokken zorgen er wel voor, in tegenstelling tot gewone sokken, dat het vocht goed wordt afgevoerd en zijn preventief tegen blaarvorming.

Medium wandeltrekking/rugzaktocht sokken:  Deze sokken zijn van een dikkere kwaliteit en zorgen voor warmte en hebben verdikkingen die werken als kussens. Dit voelt comfortabel bij het lopen over ruig terrein en voorkomt blaarvorming. Deze sokken worden vaak gedragen met liners.

Bergtocht/bergwandeling sokken: Bergsokken zijn de dikste soort wandelsokken en hebben de meeste verdikkingen. Ze zijn speciaal gemaakt voor in zware bergschoenen en helpen om je voeten warm te houden. Bergsokken worden altijd gedagen met liners.

Als je hebt bepaald waar je de sokken voor gaat gebruiken kun je verder de juiste garens kiezen aan de hand van de eigenschappen die het materiaal heeft. Dit zijn de keuzes die je hebt.

Materiaalkeuzes

Wol – Wol is het meest populaire natuurlijke materiaal voor sokken. Het is comfortabel, zacht en houdt de warmte goed vast ook al zijn ze nat geworden.  Het prettigst in gebruik is merinos wol, van het merinosschaap.  Die wol is zacht en kriebelt niet. Wol wordt bijna altijd gemengd met synthetische materialen. Dat maakt de sok slijtvast, beter elastisch en daardoor goed passend en zorgt ervoor dat ze sneller drogen.

Synthetisch isolerend materiaal – Er zijn speciale synthetische vezels ontworpen die de warmte goed vasthouden. Voorbeelden hiervan zijn Thermax@ en Hollofil@.  Zij hebben de goede eigenschappen van wol maar drogen sneller en schuren minder op de huid.

Synthetisch verkoelend materiaal – Er zijn ook synthetische vezels die juist een verkoelend elect hebben. Een voorbeeld hiervan is Coolmax@. Vaak zijn deze vezels ingeweven in dikkere sokken zodat die toch verkoelend en sneldrogend zijn.

Synthetisch elastisch materiaal – Elastische vezels worden toegevoegd aan de sokken om ze goed in model te houden. Een goed zittende sok rimpelt niet zodat er niet op die manier drukplekken of wrijving ontstaat.

Ander synthetisch materiaal – Er zijn ook andere synthetisch materialen denkbaar die toegevoegd worden aan sokken. Zo zijn er vezels die ervoor zorgen dat sokken niet gaan stinken. Of het opvulmateriaal waardoor de sok op bepaalde plekken lekker zacht en verdikt is.

Zijde – Zijde wordt een enkele keer gebruikt in sokken omdat het zo’n goede natuurlijke isolator is. Zijde is lichtgewicht en comfortabel maar niet zo sterk als andere materialen. Zijde wordt wel gebruikt in liners omdat het goed vocht verwerkt.

Katoen – 100% katoenen sokken zijn echt af te raden. Katoen houdt heel sterk vocht vast en wordt daardoor nat, zwaar en oncomfortabel.  Niet doen dus, je krijgt er blaren van. Een component katoen,  in combinatie met andere materialen,  in lichte zomerwandelsokken kan wel fijn zijn.

Dit zijn de opties. Is het nu makkelijker om de juiste wandelsok te kiezen? Een sok geschikt voor alle omstandigheden heb ik nog niet gevonden. Daarom heb ik verschillende soorten #wandelsokken. Welke sokken hebben jouw voorkeur?