Zweetvoeten zijn naar. Het voelt vies en zweetvoeten hebben de neiging hebben om snel te gaan ruiken, zeg maar gewoon; om te gaan stinken. Maar voor de fervente wandelaar komt er nog een complicatie bij: natte voeten beschadigen snel en hebben de neiging tot blaarvorming. Dat moeten we echt zien te voorkomen. Daarom hierbij de top 10 beste tips tegen zweetvoeten.

De feiten over zweetvoeten

Maar eerst even de theorie achter de zweetvoet. De medische term voor ernstige zweetvoeten is hyperhidrosis plantares. Zweten is een normale reactie van het lichaam om warmte kwijt te raken. Bij inspanning of bij een warme omgeving zal het lichaam meer zweten om af te koelen. Zweet wordt uitgescheiden door zweetklieren. Zweet is van zichzelf reukloos als het uitgescheiden wordt. De vieze geur die zweetvoeten kunnen afgeven wordt veroorzaakt door micro-organismen die het heerlijk vinden om in een warme en vochtige omgeving te leven.

De tips zijn daarom gericht op het zo droog mogelijk houden van de voeten en het elimineren van de micro-organismen die verantwoordelijk zijn voor de geur.

Tip 1: Voeten wassen

Was je voeten minimaal 1 x per dag met een antibacteriële zeep. Verwijder alle zeepresten, droog ze zorgvuldig af en trek schone sokken aan.

Tip 2: Juiste sokken

De juiste sok is belangrijk bij het wandelen. Sokken gemaakt van wol-katoenmix hebben de beste eigenschappen om vocht op te nemen. Niet iedereen verdraagt wol goed. Falke Airport sokken zijn zodanig gebreid, dat het katoen op de huid zit en het zachte Merinowol aan de buitenkant. Dat kan een oplossing zijn. Een andere oplossing is om sokken te nemen met een dikkere badstof zool, die nemen meer vocht op. Steeds meer hoor je van bamboe sokken, waarvan gezegd wordt dat ze veel vocht opnemen en anti bacterieel zijn. Maar er zijn natuurlijk ook de Coolmax wandelsokken met een holle vezel die het vocht goed afvoert.

Neem altijd extra sokken mee op een langere wandeltocht zodat je de vochtige exemplaren kunt vervangen.

Tip: 3 Hoge temperaturen

Bacteriën vermenigvuldigen zich snel in een warme en vochtige omgeving. Ze houden niet van kou of hoge temperaturen. Soms wordt aanbevolen om je schoenen of sokken in een diepvriezer leggen, maar dit doodt de bacteriën niet. Hoge temperaturen doden bacteriën wel! Daarom kun je, als het materiaal het houdt, je sokken en/of schoenen een keer wassen op een temperatuur die hoger is dan 75 graden Celsius. Dit is namelijk de temperatuur waarbij bacteriën dood zullen gaan.

Tip 4: Middeltjes

Een natte huid is week en kwetsbaar. Strooi wat talkpoeder in je sokken en je schoenen. Talkpoeder absorbeert vocht en houdt je voeten droger. Ook zijn er voeten deodorants in de handel die niet alleen de geur maskeren maar ook overmatige transpiratie tegengaan. Preparaten met een sterke concentratie aluminumzouten (15 – 20%) die verkrijgbaar zijn bij de apotheek, worden gebruikt als er echt sprake is van ernstige overmatige zweetproductie.

Pedifris heeft een mooie combinatie van spray en poeder. De spray laat je minder transpireren, het poeder maakt je voeten en schoenen vrij van micro-organismen.

Om wrijving (dus warmte) in je wandelschoen te verminderen waardoor je blaren kunt voorkomen, kun je je voeten insmeren met een vettige crème. Gewolh voetencrème is hier een goed voorbeeld van.

Tip 5: Beste materialen

Het beste materiaal voor schoenen en zolen is leer. Dit natuurlijke product vangt het vocht het beste op. Ik hoor ook goede geluiden over het gebruik van cederhouten inlegzooltjes.

Tip 6:  Goed drogen

Als je dagelijks met je wandelschoenen op stap gaat zorg er dan voor dat de schoen de kans krijgt om goed door te drogen. Dat kan door meerdere schoenen tegen elkaar af te dragen of door gebruik te maken van een droogapparaat. Een alternatieve wijze is om na gebruik van je wandelschoenen er coffeepads of theezakjes in te leggen. Deze nemen het vocht uit je schoen op.

Tip 7: Waar thee al niet goed voor is

Over alternatief en thee gesproken: een voetbad in zwarte thee helpt om de bacteriegroei te verminderen en vernauwt je poriën, waardoor de kans op zweetvoeten en dus stinkschoenen verkleint. Doe 4 zakjes zwarte thee in een voeten bad met heet water. 1 week lang dagelijks herhalen.

Tip 8: Hoe gek wil je het hebben

Misschien nog alternatiever, maar ik heb er echt wonderbaarlijke resultaten mee gezien: een voeten bad met een flinke scheut natuurazijn en/of antibacterieel mondwater, zoals Listerine. Het helpt echt. Ben je sceptisch bedenk dan: Baat het niet dan schaadt het niet. Gewoon proberen.

Tip 9: Eelt verwijderen

Verwijder overtollig eelt van je voeten. Naast het feit dat eelt op je voeten pijnlijk kan zijn, draagt het ook bij aan zweetvoeten. Dit komt omdat eelt bij zweterige voeten veel vocht opneemt. Eelt verwijderen om de kans op natte, pijnlijke en geurende voeten te bestrijden is belangrijk.

Tip 10: Zoek echte hulp

Is het niet gelukt om met bovenstaande tips je zweetvoeten onder controle te krijgen dan zit er nog maar één ding op: zoek hulp bij een pedicure, huisarts of een specialist. Deze kan je wellicht behandelen en persoonlijk advies geven, zodat je van deze lastige kwaal af kunt komen.

flavicon wandelvrouw
Dit blog bevat affiliate links
Grote foto is van Pixaby