Een vraag die ik nogal eens voorbij zie komen is: Wanneer moet ik mijn wandelschoenen vervangen? Ik dacht dat de stelregel was dat je na zo’n 1500 tot 2000 km je loopschoenen beter kunt wegdoen. Om die reden heb ik mijn geliefde Hanwags na de beklimming van de Kilimanjaro achtergelaten ter verdeling onder de dragers. Zij waren er ontzettend blij mee en dat snapte ik wel. Die schoenen waren nog helemaal in orde en als je zag op wat voor schoeisel zij soms liepen… Dus om die reden heb ik er geen spijt van. Maar ik mis mijn oude wandelschoenen wel, ze liepen perfect en met voortschrijdend inzicht weet ik nu dat ze nog veel langer hadden meegekund.

Wandelschoenen moeten mijn inziens perfect zijn. Van de 6 meest voorkomende voetproblemen bij wandelaars zijn er een aantal rechtstreeks het gevolg van niet goed zittende wandelschoenen. Dit kan komen omdat je niet de beste wandelschoen voor jouw voeten hebt gekocht, maar ook door slijtage van de schoen. Lichamelijke  klachten als knieproblemen of rugklachten kunnen ook ontstaan door schoenen die door slijtage niet meer goed dempen. Houd daarom goed in de gaten hoe de staat van je wandelschoenen is. Je wandelschoenen kunnen langer mee als je ze goed onderhoud. Kijk hiervoor ook op mijn blog over hoe je de levensduur van je wandelschoenen kunt verlengen. En als de slijtage te erg wordt is het goede nieuws dat je ze niet altijd hoeft weg te doen. Er zijn gespecialiseerde schoenmakers die je favoriete wandelschoenen weer helemaal als nieuw kunnen maken. Zij kunnen bijvoorbeeld de zolen door originele nieuwe zolen vervangen, de hielen weer verstevigen, stootranden vervangen en het leerwerk stikken. Veel is er mogelijk. Kijk bijvoorbeeld bij website de beste wandelschoen

Zichtbare slijtage

Er kan van alles mis zijn aan je schoen. Duidelijk is dat er wat moet gebeuren als je buitenzolen zijn afgesleten, als je hielkap is vervormd of de stootranden los laten. Let ook goed op of de middenzool rimpels vertoont of aan één kant is samengedrukt. Als de schoenen lang hebben stilgestaan kan zelfs de hele zool scheuren of loslaten. Het stiksel kan loslaten, de ogen kunnen doorroesten of de schoenen kunnen uitgedroogd en niet meer waterdicht zijn.

Niet zichtbare slijtage

Maar ook schoenen die er nog perfect uitzien kunnen aan vervanging toe zijn omdat ze onvoldoende stabiliteit of schokdemping bieden. Het leer kan te soepel of te wijd zijn geworden waardoor de schoenen niet meer goed aansluiten aan de voet, waardoor ze onvoldoende stevigheid geven. Maar ook de demping kan eruit zijn. De schoen is dan futloos. Dit kun je voelen tijdens het wandelen. Vaak geeft zo’n schoen lichamelijke klachten als last van de knieën of rug.

Het slijten van de wandelschoenen wordt door meerdere factoren bepaald. Allereerst toch door het aantal gelopen kilometers. Daar komt ook de norm van 1500 tot 2000 km tot vervanging vandaan. Maar veel is natuurlijk afhankelijk van wie die kilometers loopt. Ben je licht of zwaar? Hoe is je loopstijl? Hoe zet je je voeten neer (proneer of supineer je)? Het maakt ook uit waar en hoe je je kilometers loopt. Loop je veel in de regen of op natte ondergrond? Loop je op asfalt of op onregelmatig terrein? In de bergen of op vlakke grond? Met zware bepakking of zonder?

Het slijten van je schoenen wordt voor een groot deel ook bepaald door je onderhoud. In het kort komt het er op neer dat je goed moet schoonmaken en drogen, waxen en impregeneren. Een tip is om je inlegzooltje zo nu en dan te vervangen. Dat scheelt aanmerkelijk in loopgenot. En als je wandelschoenen dan uiteindelijk toch forse slijtage vertonen moet je afwegen of je nieuwe gaat kopen of dat het toch de moeite waard is om ze te laten repareren. Ter indicatie: Het vervangen van de complete zolen (inclusief binnen en tussenzool) kost je ongeveer 75 euro.

flavicon wandelvrouw
Wij helpen je met het vinden van de juiste wandelschoen