• De 6 meest voorkomende voetproblemen bij wandelaars

Wil je optimaal plezier beleven aan het wandelen dan kunnen je voeten het best in orde zijn. Met pijnlijke voeten is de lol er snel af. Ik heb zelf helemaal niets met voeten, behalve dat ik graag heb dat iedereen ze bedekt houdt. Wat een lelijke voeten zijn er in de wereld. Maar dat even terzijde. Wat zijn nu eigenlijk de meest voorkomende voetproblemen bij wandelaars? Hier zijn er 6:

1. Blaren

De absolute nummer 1 van de meest voorkomende voetproblemen bij wandelaars is natuurlijk de blaar. Wie kent hem niet. Een blaar is een opeenhoping van vocht onder de opperhuid. Een blaar is een reactie van je huid om het onderliggende weefsel te beschermen. Tussen de opperhuid en de lederhuid hoopt zich vocht (plasma) op, waardoor je een blaas ziet. Het eerste dat je merkt is vaak een branderige, rode huid. Een bekende oorzaak is druk of wrijving door te nauwe schoenen, schoenen die nog niet goed zijn ingelopen of vochtige sokken.

2. Blauwe teennagels

De oorzaak van blauwe nagels is meestal het dragen van te kleine wandelschoenen of je teennagels zijn te lang gegroeid. Door steeds met je tenen tegen de neus van je schoen te stoten ontstaat er een bloeduitstorting onder de nagel. De nagel wordt dan blauw. Normaal gesproken is het daarna een kwestie van afwachten. De nagel valt er vanzelf na een paar maanden af. Er heeft zich dan een nieuwe nagel onder de oude gevormd. Als je veel pijn hebt aan de blauwe nagel kun je naar de huisarts gaan om er een gaatje in te laten boren om de druk te verminderen.

3. Hielspoor

Hielspoor is een vervelend en vaak langdurig voetprobleem dat toch regelmatig voorkomt bij wandelaars. Het is een overbelastingsblessure. De pijn voel je aan de binnenkant van de hiel. De aanhechting van de peesplaat, die loopt van de hiel tot aan de tenen, is ontstoken. Het wordt hielspoor genoemd omdat als de aandoening langer bestaat er op een röntgenfoto verkalking is te zien op de peesaanhechting: een hielspoor. De aandoening begint sluipend. In het begin voel je alleen als je opstaat wat irritatie aan je voet. Maar nadat je wat gelopen hebt verdwijnt dat. Daarom wordt er vaak niet al te veel aandacht aan besteed en blijft men lekker doorwandelen, ook als na het wandelen de pijnklachten erger en erger worden. Op een gegeven moment is pijnloos wandelen niet meer mogelijk. Deze blessure mag je niet verwaarlozen: is er weinig bloedcirculatie op die plek en dus is de aanvoer van bouw- en afvalstoffen gering. Hierdoor verloopt het genezingproces moeizaam en kan het maanden en maanden duren voordat de ontsteking weg is.

4. Eelt

Eelt vormt zich bij wandelaars op de hiel, onder de bal van de voet en aan de zijkant van de grote teen. Eelt is een plaatselijke verdikking van de hoornlaag. De hoornlaag is de bovenste laag dode huidcellen van de opperhuid. Eelt is te herkennen aan de gelachtige kleur. Bij een dikke eeltlaag kan de kleur wat glazig zijn. De huid is hard, verdikt en voelt ruw aan. Een dun laagje eelt op de voeten is normaal, die moet je ook laten zitten anders haal je je natuurlijke bescherming weg en kunnen er pijnlijke plekken ontstaan.

Eelt ontstaat door plaatselijke wrijving of druk. Hierdoor worden er meer nieuwe huidcellen aangemaakt dan er afsterven en ontstaat er een opeenhoping van cellen. Eelt kan ontstaan door schoenen die te ruim zijn of een te harde, dunne zool hebben. Ook het dragen van slippers en met name het wrijven van de hak langs de rand van de slipper vergroot de kans op eelt. Andere oorzaken zijn het dragen schoenen zonder sokken, te kleine sokken, extreme zweetvoeten, veel staan of overgewicht. Eelt kan ook ontstaan door een verkeerde stand van de voeten. Bij het ouder worden neemt de kans op eeltvorming toe. Veel overtollig eelt kan pijn en kloven veroorzaken. Op de plaatsen waar eelt zit kunnen door wrijving gemakkelijk blaren ontstaan. Dan ben je helemaal zuur.

5. Likdoorns

Een likdoorn, in de volksmond ook wel eksteroog genoemd, is een naar binnen groeiende eeltplek. Deze komt voor op plaatsen waar extra druk en/of wrijving op de huid wordt uitgeoefend, waardoor meer eelt wordt gevormd. In het midden van de likdoorn verzamelen zich de dode huidresten. Dit is te zien aan de donkere kleur in het midden. Het is zeer pijnlijk als je er op drukt en het voelt aan alsof er een punaise in je voet zit. Een beruchte plek voor de likdoorn is de buitenzijde van je kleine teentje. Likdoorns komen verder bij wandelaars voor op de voetzool, de bovenzijde van de tenen, op de teentop en tussen de vierde en vijfde teen.

6. Stressfractuur

Deze blessure ontstaat door een langdurige overbelasting van het bot. Als je belasting lang duurt en er is onvoldoende hersteltijd dan ontstaan er na verloop van tijd kleine scheurtjes in het bot. De vermoeidheidsfractuur aan de voet wordt ook wel marsfractuur genoemd, omdat soldaten door het lopen van dagenlange marsen regelmatig last hebben van deze blessure. Vaak worden de eerste pijnsignalen niet opgemerkt. Pas in een verder gevorderd stadium wordt er na afloop van een wandeltocht een zeurende pijn gevoeld. Het aandrukken van de geblesseerde plek kan een scherpe pijnscheut geven. Soms is er sprake van roodheid en een zwelling. Bij wandelaars zijn de voet (middenvoetsbeenderen), scheenbeen en kuitbeen gevoelig voor de blessure. Het is een niet te onderschatten voetprobleem.

In de komende tijd zal ik elk van de 6 voetproblemen afzonderlijk behandelen in een blog en tips geven over hoe het voetprobleem te voorkomen is en wat je het beste kunt doen als je er toch last van hebt gekregen. Als je alvast tips hebt, laat hieronder een reactie achter.

2017-11-05T20:37:18+00:00

Laat een reactie achter

16 Reacties

 1. Far Street 13 december 2015 at 14:50 - Reply

  Mooi duidelijk artikel!
  Nr 6, de stress factuur, heb ik eind september helaas persoonlijk mogen ervaren (in combinatie met een peesontsteking in de voet). Nog steeds levert het problemen op met wandelen en fietsen, maar gelukkig begint het nu fors te beteren.
  Medicijnen hielpen niet, Voltaren creme heeft me wel prima geholpen. Met de nodige rust natuurlijk (voor zover mogelijk).

  • wandelvrouw 14 december 2015 at 13:08 - Reply

   Hoi Far Street,
   Leuk dat je reageert! Wel jammer te lezen dat je een stress fractuur met een R (een factuur zou nog erger zijn, denk ik) hebt opgelopen. Gelukkig zag ik vandaag in Twitter dat je denkt dat het probleem over is. Doe wel voorzichtig aan. Het herstel heeft echt tijd nodig en je doet snel weer te veel. Succes ermee.

 2. Simone 18 februari 2016 at 15:10 - Reply

  Nog een voetenprobleem: branderige voeten :-(.
  In mei 2015 na een intensieve wandelvakantie in Kroatië had ik een tijd lang last van branderige voeten, heel vervelend! Volgens mij een gevolg van het lopen op de rotsachtige, stenige paden in combinatie met lange wandeldagen. Daarnaast denk ik achteraf dat mijn zware en wellicht nu iets te kleine wandelschoenen ook hebben ‘meegeholpen’. Gedurende de week had ik ook het idee dat mijn voeten steeds groter (opgezwollen?) raakten en mijn schoenen steeds kleiner.
  Eenmaal thuisgekomen had ik er nog steeds last van, zeker na een lange wandeling. Ik ben ten eerste overgestapt op lichtere en iets ruimere wandelschoenen. Deze had ik al een tijdje, maar nog niet vaak aangehad. Ook heb ik mijn voeten voor het wandelen steeds ingesmeerd met Gehwol crème. Daarnaast heb ik een stap teruggedaan in het aantal kilometers dat ik per dag wilde lopen (niet meer dan max. 15 km). Ik heb er nog lange tijd last van gehad, maar opeens was het – gelukkig ! – over.
  NB. Ik kreeg te horen dat als je ouder wordt je voeten iets doorzakken, waardoor huidige (wandel)schoenen opeens te klein aan kunnen voelen. Dat was nieuw voor mij en blijkt dus te kloppen.

  • wandelvrouw 19 februari 2016 at 19:15 - Reply

   Toch een lastig probleem, branderige voeten. Vooral als het blijft voortduren. Wel fijn dat het nu over is bij jou maar een goede waarschuwing voor anderen. Niet te kleine schoenen aantrekken op lange wandelingen.
   Dank voor je reactie Simone.

 3. Bea 15 mei 2017 at 04:33 - Reply

  na ongeveer 16 km krijg ik brandende voeten. Heb al verschillende schoenen en sokken geprobeerd maar niets helpt.
  Wie heeft de gouden tip voor mij?

 4. Elly 21 mei 2017 at 20:37 - Reply

  Kan ik met blauwe teen toch nog 40 km gaan lopen?

  • wandelvrouw 21 mei 2017 at 20:53 - Reply

   Als je dat echt wilt….. Je nagel zul je tzt wel kwijt raken.

 5. Paula 8 juni 2017 at 15:03 - Reply

  Ik krijg alleen in m’n wandelschoenen last van m’n grote teen bij langere wandelingen. Hij lijkt overbelast te worden bij het afrollen. Wat zou ik hier aan kunnen doen? Hoe kan ik dit voorkomen?
  Bedankt!

  • wandelvrouw 8 juni 2017 at 23:29 - Reply

   Hoi Paula. Wat een lastig probleem om zo van een afstand te zeggen wat het zou kunnen zijn. Bij andere schoenen heb je geen last? Of loop je daar geen langere stukken op? Misschien even bij een podoloog langs gaan als het erg veel last oplevert. Sterkte.

 6. Jackie 11 juli 2017 at 21:12 - Reply

  Hoi Paula, Wat je schrijft is voor mij heel herkenbaar. Ik heb doorgezakte voorvoeten en draag (ook tjidens lange wandelingen) zooltjes van podotherapeut. Desondanks nu last van rechter grote teen. Weet je inmiddels wat de oorzaak van jouw klachten is?

 7. Willie 24 juli 2017 at 20:02 - Reply

  Heb je ook tips voor Ledderhose. Zeer pijnlijk en lopen langer dan een half uur gaat al niet meer. Dit terwijl ik een jaar geleden mijn hand niet omdraaide voor wandelingen van ca. twee uur.

  • wandelvrouw 25 juli 2017 at 09:46 - Reply

   O, wat vervelend. Voor wie het niet weet: Ledderhose is een vorm van ‘weke delen reuma’. Het is een verschrompeling van het bindweefsel van een peesplaat aan de onderzijde van de voet. Het is te herkennen aan kleine bulten onder de voet. Het kan (zeer) pijnlijk zijn bij het lopen. Ik heb geen flitsende tips voor je. Zoals je weet kan een podotherapeut soms uitkomst bieden. Die kan speciale zooltjes maken om de rek op de peesvezels te verminderen. Die zooltjes kunnen ook uitsparingen krijgen op de plek van de bindweefselknobbels, waardoor de trek- en drukkrachten onder de voetzool beter verdeeld worden. Opereren is ook een mogelijkheid. Soms komen de bulten weer terug. Laat je goed adviseren door een arts, zou ik zeggen. Dit is echt rampzalig als je van wandelen houdt. Veel sterkte,

 8. claudia 21 augustus 2017 at 15:32 - Reply

  Lopen met een blauwe nagel doe ik ook. Helaas heb ik daar ook last van. Wel heb ik toevallig vandaag een aantal goede zaken over wandelwol en teenkapjes gelezen. Dit om erger te voorkomen en uiteindelijk preventief. Ik heb blauwe nagels en mijn schoenen zijn niet te klein. Bij mij komt het omdat ik mijn tenen omhoog druk na verloop van tijd bij lange afstanden. Ik heb het dan over echt lange afstanden. Afgelopen vrijdag een Kennedy Mars van 80km gelopen.

  Maar wellicht het proberen waar…wandelwol en teenkapjes. Succes

 9. Antoinette Speksnijder 24 juni 2018 at 17:34 - Reply

  Ik heb last van pijnlijke wreven tijdens het wandelen. Draag hoge wandelschoenen
  Iemand een gouden tip?

 10. André 15 augustus 2018 at 17:02 - Reply

  Hai, na de nijmeegse hen ik last van; het lijkt of er een onderhuidse Blaar zit onder dat gedeelte van de voet waar je op staat als je bijna op je tenen staat. Daarnaast is de plek ook heel gevoelig en voelt wat dikker . Het zit ter hoogte van voetzooltje 2- de grote teen. Heeft iemand hier een idee over?

  • wandelvrouw 16 augustus 2018 at 23:02 - Reply

   Hoi André, misschien zit er wel gewoon een onderhuidse blaar en bedriegt je gevoel je niet. Maar misschien hebben anderen een beter idee.