Dag 7 op de Camino Portugues

Van Mougás naar A Ramallosa

4-12-2016

Afstand: 16.3 km
Gelopen: 31.567 stappen= ruim 21 km

Het weer: Het was vanochtend meteen al duidelijk dat het een warme dag zou worden. Een blauwe lucht, dus een lekker zonnetje. Ik denk dat het wel 20 graden is geweest. Gelukkig waaide er een windje langs de kust.

Gemakkelijk dagje

Het zou vandaag een heel gemakkelijk dagje worden: maar 16 km. Dus ik bleef gezellig even wachten op Lupo die al zijn plastic zakjes weer in zijn rugzak moest organiseren. Hoezo licht reizen? Hij verzamelt werkelijk alles waarvan hij denkt dat het nog wel eens van pas kan komen. Theezakjes, mayonaise, wc-snoepjes uit het restaurant. Het overgebleven eten gaat mee in een doggybag. Onderweg raapt hij elastiekjes en andere rotzooi op en knoopt het rond zijn pelgrimsstaf. Deze morgen reikt hij mij een ijsverpakking aan waarin schoenvet zit. Of ik mijn schoenen wil poetsen?
Elk plastic zakje dat hij bezit, en dat zijn er veel, wordt even opgeblazen om te controleren of het niet lek is. Als ik zeg: “Die kan wel weg,” kijkt hij mij vernietigend aan. Hoe kom ik daarbij, ze zijn altijd nog ergens voor te gebruiken. Hij doet voor hoe hij ze om zijn schoenen knoopt als het regent. Ik heb mijn diagnose gesteld: deze man is een rugzak hoarder.
Het duurt dus even voor we op pad zijn.

Pelgrims
Daar gaan we.

Volgens afspraak stoppen we bij het eerste cafe. Ik bestel koffie en een tosti. Lupo gaat zich uitgebreid verkleden omdat hij te warm is aangekleed. Zijn hele rugzak gaat weer leeg. Tijd voor mij om afscheid van hem te nemen. Een grote hug, en daar ga ik.

Camino Portugues

Vuurtoren
Omdat het me nog steeds niet gelukt is om op een vaste computer wat zaken te regelen, heb ik een nieuw plan. Bij de betere hotels hebben ze vaak in de lobby een computer voor de gasten staan. Dat maar eens proberen. Bij het eerste viersterren hotel dat ik zie ga ik van de route af en inderdaad staat er een laptop in de lobby die ik mag gebruiken. Wat een klereding. Hij is vast al heel lang niet gebruikt want hij begint eerst allemaal updates te draaien. Als ik dat helemaal uitgezeten heb blijkt dat hij zo traag is dat hij niet eens afbeeldingen laadt. Ik ben er helemaal klaar mee. Ik ga weer op weg. Door dit gedoe heb ik de afslag door de bergen gemist en bevind ik me op een veel langere route over de grote weg langs de kust.

20161204_235933
In Baiona aangekomen zoek ik eerst het toeristenbureau op. Ik hoop dat daar een computer staat of dat zij me kunnen helpen. Je raadt nooit wie ik vind in het toeristenbureau? Jazeker, daar staat Lupo. Hij heeft me ingehaald toen ik me in het hotel zat te verbijten. We besluiten om samen verder de laatste 5 km te lopen naar de Albergue. Nou, dan maak je wat mee. Lupo wil eerst nog even langs de kerk, want daar moet de officiële route lopen. We bezichtigen drie prachtige kerken, waar ook even de tijd wordt genomen voor een Duits gebed.

Kerk in Baiona.
Kerk in Baiona.

De volgende stop is bij het cafe. Ik maak dit nu al een aantal keer met hem mee. Hij bestelt net als ik koffie en dan komt de serveerster met een fles sterke drank om de andere helft van zijn koffiekopje bij te vullen. Van het huis.
Als we ergens anders een biertje bestellen, zet de serveerster de tafel vol met eten. Van het huis. Wat we niet op krijgen gaat in zijn rugzak.

Biertje gekocht, de rest van het huis.
Biertje gekocht, de rest van het huis.

Onderweg plukt hij kruiden. Hele bossen mag ik in de zijvakken van zijn rugzak stoppen. Ineens staat hij stil en vraagt me of het goed is dat hij een kwartiertje gaat bidden. “Ja hoor, prima.” Dan begint hij in het Duits met het Weesgegroet en bidt zeker een kwartier lang met luide stem, al wandelend het hele Duitse gebedenboek. Een bijzonder gezicht, deze wandelde biddende man met hanekam en rugzak.

Lupu Dortmund maakt foto's voor zijnInstagram.
Lupu Dortmund maakt foto’s voor zijn Instagram.
Camino Portugues
We zijn er bijna.

We doen nog 1 cafeetje 70 meter voor de Albergue en we zijn bijna voor donker binnen.
Deze Albergue is prachtig. Volgens mij is het een klooster geweest. Geen slaapzalen maar tweepersoons kamers. Ik heb er 1 voor mijzelf genomen. Even rust.

Albergue Pazo Pias
Albergue Pazo Pias
Pazo Pias A ramallosa
Alb. Hospederia Pazo Pias

Slapen: ALBERGUE Pazo Pias €15,- voor een tweepersoons kamer met douche en verwarming.

Eten: in het stadje. €5.60

wandelvrouw

Wil je meteen doorlezen over morgen: klik dan hier

Of bij de eerste wandeldag vanuit Porto beginnen: klik dan hier

Dit verslag is met de telefoon gemaakt. Spelfouten en rare opmaak kunnen gemakkelijk gebeuren. Stoor je er maar niet aan.