Het is half juli 2023 en de laatste hand wordt gelegd aan het nieuwe vakantiepark Landal Drentse Lagune. Er wordt al volop vakantie gevierd in de spiksplinternieuwe luxe woningen, die allemaal hun eigen privé strandje hebben aan de recreatieplas. Wij hebben ook het geluk dat we hier nu zijn. We zijn bezig met een rondreis door 12 provincies via 12 verschillende Landal vakantieparken. Vanuit elk park ontdekken we wandelend meer over de omgeving. Deze 5 wandelingen kozen we uit voor Drenthe.
1. Wandelroute het Wolvenspoor
Deze wandelroute bleek een schot in de roos. Ik koos hem eigenlijk uit vanwege de naam. Ik wilde weten wat er achter zat. Liepen er soms wolven in dit gebied? Het bleek allemaal veel simpeler. Wandelroute het wolvenspoor is een afwisselende wandelroute van 5 km dwars door het hart van Drenthe. De route is aangegeven met keien waarop een witte pootafdruk van een wolf is afgebeeld. Ook super leuk om met kinderen te doen. Meer in dit blog: Een echte aanrader: wandelen langs het wolvenspoor.
2. Wandelroute Naar de hunebedden
Het Hunebedcentrum heeft een aantal wandelroutes beschreven die starten bij het centrum en door het Hondsruggebied lopen. Een van de routes heet ‘Naar de hunebedden’ en is 5 km lang. Deze korte wandeling bracht ons langs 6 hunebedden en 2 grafheuvels. Ideaal voor als je niet te lang wilt lopen en toch veel wilt zien van de hunebedden. Wij deden deze korte variant omdat het pijpenstelen regende. Lees het in dit verslag: 5 km wandelroute in Borger: Naar de hunebedden
Eigenlijk wilden we de elfhunebeddenwandeling doen. Dat is een tocht van 13,7 km die langs, hoe kan het ook anders, 11 hunebedden gaat. De tocht start ook bij het Hunebedcentrum en je doet er bijna 3 uur over. Zoals gezegd kozen wij voor de kortere variant omdat het zo regende. Hier vind je alle informatie over deze langere wandelroute. De video’s die bij de routebeschrijving staan zijn uiterst informatief. Ook als je niet de bijna 14 km wilt gaan wandelen zijn ze leuk om te zien.
3. Trage tocht Schoonloo
Op 9 autominuten vanaf Landal Drentse Lagune ligt in Elp de start van de Trage Tocht Schoonloo. Zoals alle Trage Tochten is dit er ook eentje met 85% zandpadgarantie. Zoek je verlatenheid en rust, dan is dit jouw wandelroute. Door een afwezigheid van paaltjesroutes in deze omgeving, komen er maar weinig andere wandelaars. De 19 km lange wandelroute gaat door bos en langs heidevelden en vennen. De route wordt regelmatig geblokkeerd door omgevallen bomen, die van de boswachterij rustig mogen blijven liggen. Aan te raden is om met een goede routebeschrijving en/of GPS track op pad te gaan. De meest actuele vind je op de Wandelzoekpagina. Je vindt de route ook in de wandelgids ‘Dwalen door Drenthe’ van Rob Wolfs.
4. Luistertocht Het Paupertocht
Wij maakten gebruik van ons verblijf in Landal Drentse Lagune om het theaterspektakel Het Pauperparadijs bij te wonen. Wat een belevenis! Die voorstelling vond plaats op het binnenterrein bij het gevangenismuseum. Daar start ook de luistertocht het Pauperparadijs, een tocht die we eerder maakten en die zoveel indruk achterliet dat we nu het theaterstuk graag wilden zien. De luistertocht is 18 km lang en de route is zowel voor wandelaars als voor fietsers uitgezet. Met oortjes in loop je de route begeleid door een audiospektakel. Super leuk. Je leest er alles over in dit blog: Luistertocht Het Pauperparadijs: wandelen door 2 eeuwen Veenhuizen.
Ben je geïnteresseerd in alles wat met het Pauperparadijs en de Koloniën van Weldadigheid te maken heeft, dan raad ik je deze wandelgids aan: Weldadig wandelen, van Wim Huijser en Rob Wolfs. Ik deed meerdere routes uit deze wandelgids en vond ze geweldig.
5. Melkwegpad en Bospad
Het Melkwegpad is een themawandelroute die loopt van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork naar het voormalig Kamp Westerbork. Het Melkwegpad geeft uitleg over het melkwegstelsel. Op de juiste afstand van elkaar (op schaal natuurlijk) loop je langs de planeten. Je begint bij Pluto en eindigt bij de zon. De informatieborden geven leuke weetjes over de planeten. Voordat je bij het voormalig kampterrein komt, zie je 14 losse parabolische antennes in het bos staan. Zij proberen geluiden vanuit de ruimte op de vangen. Aangekomen bij het kamp kun je dat bezichtigen. De weg terug gaat via het Bospad. Een verharde weg door het bos en langs het Hingsteveen. In totaal wandel je 5 km over de paden.
Wij combineerden deze wandelroute met een bezoek aan het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Al met al was dat erg veel bij elkaar. Neem er je tijd voor, is mijn advies. Hoe ik het heb beleefd kun je lezen in het blog: Melkwegpad en Bospad naar voormalig kamp Westerbork
Wil je meer inspiratie voor Drentse wandelroutes, ga dan naar de Startpagina Drenthe.
Wandelen vanuit een Landal Vakantiepark
In het kader van de serie 12 maanden, 12 provincies, 12 korte wandelvakanties vanuit 12 Landal Vakantieparken kwamen we ook in Drenthe. Daar mochten we verblijven bij Landal Drentse Lagune. In dit nieuwe vakantiepark met luxe huizen gebouwd rondom een recreatieplas heeft ieder huis zijn eigen privé strandje. Het park is nog in aanbouw en de aanplanting moet nog een beetje groeien, maar wat een mooi park! Geweldig voor gezinnen, groepen en echtparen die de charme van het water extra kunnen waarderen. Zo vanuit je vakantiewoning een duik nemen.
De auto thuis laten en rechtstreeks vanuit het park een natuurwandeling maken lukt hier niet. Maar wat zou het? Je zit hier in het midden van Drenthe en je kunt alle kanten op voor de mooiste wandelingen. Ga je ook naar Landal Drense Lagune? Kies dan uit één van bovenstaande wandelroutes. Daar zal je zal je zeker geen spijt van krijgen.
Wandelgidsen Drenthe
Dit zijn de twee wandelgidsen die in bovenstaand artikel genoemd worden.
De wandelgids ‘Dwalen door Drenthe’ is een Trage Tochten uitgave met 17 wandelroutes, allemaal met 85% zandpadgarantie. Ik wandelde al meerdere tochten uit deze gids, waaronder de route Oud Avereest, Reestdal, Takkenhoogte en Meeuwenveen. Een echte aanrader, deze gids.
De wandelgids ‘Weldadig Wandelen’ is een echte thema-gids. Het neemt je mee langs de geschiedenis van de Koloniën van Weldadigheid. Al wandelend leer je over de strijd die Johannes van den Bosch voerde tergen de armoede in de negentiende eeuw en over de oplossing die hij dacht gevonden te hebben door paupers de schrale grond in o.a. Drenthe te laten bewerken. Een fascinerende geschiedenis waar nog heel veel van terug te vinden is.
Lees meer over de Koloniën van Weldadigheid:
Geef een reactie