Het Melkwegpad werd als wandeltip meegegeven, toen ik een lang weekend naar een vakantiehuis van Landal Drentse Lagune ging. Ik zag bij de beschrijving dat het pad langs voormalig Kamp Westerbork ging. Dat vond Hans weer machtig interessant, dus daar gingen we. Het werd een indrukwekkende middag, waar eigenlijk veel te veel tegelijk in zat: én een bezoek aan het Herinneringscentrum, én een wandeling langs alle planeten van ons zonnestelsel met heel veel informatie daarover, én een blik op de enorme schotelantennes die geluiden uit de ruimte moeten opvangen én een bezoek aan voormalig Kamp Westerbork met alle emoties die daarbij loskomen. Het Bospad op de weg terug was niet lang genoeg om het allemaal te verwerken.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Zoals gezegd kwam ik voor het Melkwegpad. Het begin van het pad ligt voor het Herinneringscentrum. Natuurlijk gingen we daar eerst naar binnen. Meteen al bij de ingang kwamen we langs het kopenmonument. Anderhalf miljoen knopen, verzameld door scholieren in samenwerking met Jeroen Krabbé, verbeelden het aantal kinderen die tijdens de Holocaust werden vermoord. Waanzinnig. Die komt binnen. Wat een onbegrijpelijke hoeveelheid. Wat een leed.

Na het passeren van de kassa zien we eerst een film over de rol van het Kamp Westerbork door de jaren heen. Een integer gemaakte film die meteen duidelijk maakt wat er hier gebeurd is en in welke context. Dat plaatje wordt verder ingekleurd als je de rest van de tentoonstelling bekijkt. Het leed wordt persoonlijk gemaakt door de vele getuigenissen, de spullen, de brieven, de verhalen. Het is zoveel, dat het onmogelijk is om het allemaal in één middag te lezen en te bekijken.

Het Knopenmonument
Het Holocaust Knopenmonument bij de ingang van het Herinneringscentrum.
Monument Bevroren tranen Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Kijken naar het monument ‘Bevroren Tranen’.

Melkwegpad

Veel later dan gepland starten we met het Melkwegpad. Het pad verbindt het Herinneringscentrum met het voormalig Kamp Westerbork. Het voelt voor mij heel raar om nu ineens met het Melkwegstelsel en planeten bezig te zijn. Ik zit nog zo vol in mijn hoofd met de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, dat ik het bijna ongepast vind om nu te lezen over de planeten.

Vanaf Pluto lopen we langs de planeten tot we bij de zon komen. Elke planeet wordt behandeld op een infobord. Er staan ook leuke weetjes op. Onderweg zijn er ook nog wat leuke doe-dingetjes. Zo kunnen we de zwaartekracht op de verschillende planeten ervaren door een gewicht omhoog te houden. Ook leuk zijn de twee schotels die op flinke afstand van elkaar staan, maar waardoor je door de vorm van de schotels elkaar heel goed kunt verstaan door op een bepaalde plek te fluisteren en bij de andere schotel te luisteren. Het legt ons uit hoe de echte schotels werken, die verderop staan opgesteld en die bedoeld zijn om geluiden uit de ruimte op te vangen. Die zijn ook de reden dat we ons mobieltje op vliegtuigstand moesten zetten tijdens deze wandeling. Want de kleinste verstoring kan al gevolgen hebben, zeggen ze.

Infoborden over de planeten op het Melkwegpad
De verschillende planeten staan op schaal op de juiste afstand van elkaar. Elke stap die je zet is ongeveer 2,5 miljoen km in het heelal.
Zwaartekracht voelen op het Melkwegpad
Voel hier de zwaartekracht op de verschillende planeten.
het Melkwegpad heeft fluisterschotels
Fluister in de ene schaal en je wordt luid gehoord in de andere.
14 telescopen op het melkwegpad
14 Losse parabolische antennes vormen samen de Westerbork Synthese Radio Telescoop ( WSRT).

Voormalig Kamp Westerbork

Nadat we de zon bereikt hebben, komen we ook aan bij voormalig Kamp Westerbork. Bijna alle gebouwen van het Kamp zijn verwijderd, alleen de woning van de kampcommandant is blijven staan. Die is nu in glas gehuld, beschermt tegen verdere weersinvloeden.

Op het terrein wordt met foto’s, geluidsfragmenten, stukken trein en monumenten de herinnering levend gehouden. Indrukwekkend zijn de honderdentweeduizend blokjes, die staan voor het aantal mensen dat vanuit hier is weggevoerd is en het niet overleefd hebben. Samen vormen ze de kaart van Nederland.

Nog sterker vind ik het beeld van de omgebogen rails. Zo vaak afbeeldingen van gezien, maar nu in het echt, op dit terrein, maakt het nog veel meer indruk.

De woning van de kampcommandant onder een glazen kasconstructie.
De woning van de kampcommandant onder een glazen kasconstructie.
Voormalig Kamp Westerbork schiettoren
Overal borden en geluidspalen.
Monument 102.000 Stenen Kamp Westerbork
Op de voormalig appelplaats is een monument opgericht dat eer betoond aan de 102.000 mensen uit Nederland die door het Naziregime zijn vermoord.

Bospad

Mijn hoofd zit vol. Het is al laat in de middag geworden. We kunnen met de laatste bus terug naar het Herinneringscentrum waar de auto staat. Liever loop ik het Bospad terug. Tweeënhalve kilometer wandelen over een verhard pad, tussen de bomen en een stukje open terrein.

We staan nog uitgebreid stil bij de grote kei met daarop het gedicht van Jan Campert, dat gaat over de executie van achttien verzetsstrijders op de Waalsdorpervlakte. Hans vertelt dat hij het vroeger op school uit zijn hoofd heeft moeten leren.

Het Melkwegpad en Bospad naar voormalig kamp Westerbork
Volg de groene paaltjes voor het Bospad.
Het Bospad naar voormalig kamp Westerbork langs het Hingsteveen
Over de natte gedeelten van het bospad loopt dit vlonderpad.
Gedicht Jan Campert in steen.
Het begin van het gedicht ‘Het lied der achttien dooden’, van Jan Campert.

Het Melkwegpad en Bospad, alles op een rijtje

  • Route: Melkwegpad – Bospad

  • Lengte: Samen ongeveer 5 km. Het is mogelijk om via één van beide paden naar voormalig Kamp Westerbork te lopen en vandaaruit de bus terug te nemen naar het Herinneringscentrum.

  • Kenmerk: Beide wandelroutes vormen samen een rondwandeling. Het pad is geheel verhard en dus geschikt voor wandelwagens en rolstoelen. Het Melkwegpad is een themaroute. Je loopt langs de planeten, waarover je uitleg krijgt via infoborden. Het Bospad is een route door bos en langs het Hingsteveen.

  • Start: Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Oosthalen 8. 9414 TG Hooghalen.

  • Routebeschrijving: Meer over deze route op de website van Staatsbosbeheer.

  • Bewegwijzering: Het Melkwegpad is eenvoudig te volgen via de blauwe paaltjes, het Bospad via de groene paaltjes.

  • Horeca: In het Herinneringscentrum is een restaurant.

  • Honden: Honden kunnen aangelijnd mee.

Het Melkwegpad en Bospad naar voormalig kamp Westerbork

Wandelen vanuit een Landal Vakantiepark

Toen wij deze wandeling maakten verbleven Hans en ik in een vakantiewoning bij Landal Drentse Lagune. Het is juli 2023. In het kader van de serie 12 maanden, 12 provincies, 12 korte wandelvakanties vanuit 12 Landal Vakantieparken waren we nu in Drenthe. Daar mochten we verblijven bij Landal Drentse Lagune. In dit nieuwe vakantiepark met luxe huizen gebouwd rondom een recreatieplas heeft ieder huis zijn eigen privé strandje. Het park is nog in aanbouw en de aanplanting moet nog een beetje groeien, maar wat een mooi park! Geweldig voor gezinnen, groepen en echtparen die de charme van het water extra kunnen waarderen. Zo vanuit je vakantiewoning een duik nemen.

De auto thuis laten en rechtstreeks vanuit het park een natuurwandeling maken lukt hier niet. Maar wat zou het? Je zit hier in het midden van Drenthe en je kunt alle kanten op voor de mooiste wandelingen. Ga je ook naar Landal Drentse Lagune? Kijk dan eens bij het blog: 5x wandelen vanuit Landal Drentse Lagune

Landal Drentse Lagune vakantiehuis
Landal Drentse Lagune interieur vakantiehuis
Landal Drentse Lagune recreatieplas
Landal Drentse Lagune interieur vakantiehuis

Wandelgidsen Drenthe

Wil je meer wandelen in Drenthe en gebruik je daarbij graag een wandelgids, dan raad ik je deze twee gidsen van harte aan.

cover gids dwalen door drentheDe wandelgids ‘Dwalen door Drenthe’ is een Trage Tochten uitgave met 17 wandelroutes, allemaal met 85% zandpadgarantie. Ik wandelde al meerdere tochten uit deze gids, waaronder de route Oud Avereest, Reestdal, Takkenhoogte en Meeuwenveen. Een echte aanrader, deze gids.

Bestel de gids bij Uitgeverij GO ⇒

Bestel de gids bij BOL.com ⇒

cover wandelgids weldadig wandelenDe wandelgids ‘Weldadig Wandelen’ is een echte thema-gids. Het neemt je mee langs de geschiedenis van de Koloniën van Weldadigheid. Al wandelend leer je over de strijd die Johannes van den Bosch voerde tergen de armoede in de negentiende eeuw en over de oplossing die hij dacht gevonden te hebben door paupers de schrale grond in o.a. Drenthe te laten bewerken. Een fascinerende geschiedenis waar nog heel veel van terug te vinden is.

Bestel de gids bij Uitgevrij GO ⇒

Bestel de gids bij BOL.com ⇒