Het is half september geweest en ik kom net terug uit het Westerwald in Duitsland waar ik 4 etappes van de Westerwald-Steig liep. De natuur begon al te verkleuren. Ik zag beukennootjes, gele herfstbladeren, paddenstoelen en ook aardig wat regen. De herfst is in aantocht. Het inspireerde mij om na te denken over wat nu handig is om zeker mee te nemen op een herfstwandeling. Of je nu voor een paar uurtjes, of voor een paar dagen op pad gaat, dit zijn de spullen waarvan ik vind dat het je tocht zoveel plezieriger maakt.

paddenstoelen herfstwandeling
herfstwandeling
herfst
Westerwald Steig herfstwandeling

  1. Wandelschoenen

Als je wandelt zijn een paar goede wandelschoenen essentieel. Ja natuurlijk, zal je denken, maar wat heeft dat nu met de herfst te maken? Ik merkte afgelopen dagen dat ik geweldig blij was met mijn waterdichte hoge schoenen met goed profiel. We wandelden over verschillende soorten oppervlakten; nat gras, grind, modder, stenen, door blubberige plassen, over asfalt, glijdend van modderige paadjes naar beneden of juist glibberend stijgen. Hoe belangrijk is het dan om grip te hebben en je voeten warm en droog te houden. In mijn geval was ik ook helemaal blij met mijn hoge schoenen. Na mijn gescheurde enkelband kan ik die extra steun goed gebruiken.

  1. Goede sokken

Ik blijf het benoemen; naast goede schoenen zijn ook goede wandelsokken een must”. Wat precies goede wandelsokken zijn is voor iedereen verschillend. Ik schreef er eerder een blog over: Wat is een goede wandelsok? Welke keuzes zijn er?  In extreem natte omstandigheden, zoals die in de herfst kunnen voorkomen, houden zelfs de meest waterdichte schoenen het niet droog. Al is het maar omdat de regen via je benen je schoenen in loopt. Dan kunnen je sokken een extra hulp zijn om blaren en ander ongemak te voorkomen. Zelf zweer ik bij sokken van merinowol gemengd met een synthetische garen. Het houdt mijn voeten droog en comfortabel. De synthetische garens zorgen er ook voor dat de sok slijtvaster is.

  1. Een muts of hoed

Het kan ineens koud worden. Dan is het fijn om een muts uit je rugzak te kunnen halen. Lekker makkelijk en lichtgewicht is een buff. Die kan je als sjaal, hoofdband en muts gebruiken. Als ik zeker weet dat ik de regen in moet, neem ik graag een hoed mee. Ik haat water in mijn gezicht en onder mijn capuchon voel ik me opgesloten en heb ik vaak minder zicht. Ik heb zelf een New Sealand Waxed Cotton Hoed van Hatland. Die bevalt goed.

  1. Thermosflesje en iets lekkers

Een echt geluksmomentje tijdens een herfstwandeling is het warme kopje thee tijdens de pauze. Dat en iets lekkers voor erbij. Er zijn kleine outdoor thermosflessen in de handel die niet al te zwaar zijn. Ideaal om mee te nemen op een wandeling. Het is ook heerlijk om je hete water te gebruiken voor een kopje soep. Broodje erbij en genieten maar. Denk er trouwens altijd aan om iets calorierijks mee te nemen. Hongerklop kan je dag verpesten. Denk aan een mueslireep, energy bar, gedroogd fruit of een thuismix van nootjes en chocola.

  1. Camelbag/waterzak

Het spreekt voor zich dat je niet zonder water op pad gaat, ook als het regent. Ik vind het fijn om mijn water in een camelbag of waterzak mee te nemen. Het drinkt gemakkelijk waardoor ik het ook minder ‘vergeet’. Het is zo’n gedoe om het waterflesje steeds uit mijn rugzak te halen, zeker als er een regenhoes omheen zit. Een flesje in mijn hand houden vind ik al helemaal niets. Nee, geef mij maar een drinkslang. Ik heb zelf een Deuter Streamer 2 liter waterzak en ben er erg tevreden over. Makkelijk schoon te maken en met hygiënisch drinkdopje.

  1. Regenkleding

Herfst lijkt toch een beetje synoniem te staan voor regen. Dat is natuurlijk niet waar, maar je kunt maar beter voorbereid zijn. Een goede regenjas, regenbroek en regenhoes voor je rugzak zijn handig om bij je te hebben. Ik ben zelf niet zo’n fan van poncho’s, maar dat kan natuurlijk ook. Je hebt stevige poncho’s die je zo over al je kleren en rugzak heen drapeert. Wil je meer weten over aangenaam wandelen in de regen? Ik schreef een blog met 10 kledingtips.

  1. Navigeren

Nog een laatste regendingetje. Als je moet navigeren met een kaart of boekje is het handig als die niet zeiknat wordt. Daar zijn handige hoezen voor. Navigeren via je telefoon in de stromende regen is ook niet goed voor je mobiel. Een goedkoop waterdicht hoesje kan je al redden. Nog handiger is om te navigeren met een GPS apparaat, die zijn waterdicht van zichzelf.

  1. Fototoestel

In de herfst zijn de kleuren in de natuur zo mooi! Ik blijf me ook vergapen aan alle verschillende soorten paddenstoelen die ik onderweg tegenkom. Ik wil het graag allemaal vastleggen. Mijn fototoestel gaat dus mee. Ik gebruik een Panasonic Lumix DMC-TZ70, een kleine compacte camera die zowel landschappen uit de verte als minidetails van dichtbij vastlegt. Een ideale wandel- en reiscamera.

En een bonustip: Wandelstokken

De eerste twee dagen op de Westerwald-Steig had ik mijn wandelstokken mee. Ze hingen aan mijn rugzak en waren niet nodig. De derde dag liet ik ze thuis, en wat denk je? Het was glibberen en glijden over het natte en modderige spoor. Vooral klimmen en dalen was lastig. Daar hadden de stokken goed van pas gekomen.

flavicon wandelvrouw

Ben je nog op goede ideeën gekomen? Of heb je aanvullingen op mijn lijst? Laat het hieronder bij de reacties weten.

Zit je helemaal in de herfstsfeer? Dan vind je deze blogs ook vast leuk:

♦ Dit blog bevat affiliate links. Mocht je overwegen om iets aan te schaffen, dan zou het tof zijn om het via de link in dit blog te doen. Ik ontvang dan een klein percentage van je aankoop en het kost jou niets extra’s.