10 kledingtips voor aangenaam wandelen in de regen

 • 10 kledingtips voor aangenaam wandelen in de regen

“Slecht wandelweer bestaat niet, alleen maar slechte wandelkleding.” Een prachtige uitspraak en vast en zeker ook helemaal waar, hoewel ik zelf toch liever binnen blijf als het koud en nat is, maar soms moet je. Bijvoorbeeld als je onderweg bent tijdens een meerdaagse tocht of afgesproken hebt. Goede wandelkleding kan veel leed voorkomen. Maar wat verstaan we eigenlijk onder goede wandelkleding in geval van regen? Ik geef je 10 tips.

1.Onderkleding

Goede wandelkleding begint bij de onderkleding, of het nu regent of niet, maar als je die regenjas aan hebt zal je merken dat je meer last hebt van transpiratievocht, hoe ademend je jas ook is. Je onderkleding heeft de belangrijke taak om transpiratievocht af te voeren waardoor je warm blijft. Daarom mag je onderkleding niet van katoen zijn. Katoen houdt juist vocht vast. Kies daarom voor een kunststofvezel. Speciale sport onderkleding is natuurlijk het allerbeste.

wandelen in de regen

2. Tussenlaag

Het drielagensysteem is een bekend begrip binnen de outdoorwereld en geldt dus ook voor wandelaars. Het betekent dat je kleding is opgebouwd uit 3 lagen. De eerste laag is de onder punt 1 genoemde onderkleding. De tweede laag heeft tot doel om het transpiratievocht over te nemen van de onderlaag en verder te transporteren naar de buitenlucht of door te geven aan de derde laag, die het op zijn beurt naar buiten brengt. De tussenlaag kan van alles zijn, een T-shirt, een pully, een fleeceshirt of overhemd. Ook de softshell jas wordt gerekend tot de tussenlaag maar zweeft eigenlijk een beetje tussen de tussenlaag en buitenlaag in. Een softshell jas is ademend maar niet volledig winddicht en zeker niet waterdicht en daarom niet geschikt als buitenlaag als het regent.

3. Regenjas

De derde laag is de jas. De ultieme regenjas heeft minimaal drie eigenschappen: waterdicht, winddicht en ademend. Dit zal je alleen vinden bij de hele dure regenjassen. Als je niet de hoofdprijs wilt betalen zal je ergens concessies moeten doen. Er zijn ook andere punten waar je op kunt letten bij de aanschaf van een regenjas:

–        Binnenvoering

Een binnenvoering kan heel comfortabel zijn. Het zorgt voor een extra laag waardoor de jas warmer is en mogelijk transpiratievocht beter afgevoerd wordt. De jas wordt wel zwaarder en heeft meer pakvolume.

–        Lengte

Kies voor een aansluitende korte jas die daardoor de warmte goed vasthoudt of voor een langere (parka-achtige) jas die ook de bovenbenen droog en warmer houdt.

–        De capuchon

De capuchon heeft bij voorkeur een klep waardoor de regen uit je gezicht blijft, en de vorm van de capuchon behouden blijft. De capuchon moet ook verstelbaar zijn, zodat hij op maat gemaakt kan worden en niet voor je ogen zakt. Let er ook even op of de capuchon met je hoofd meedraait.

–        De rits

De rits is bij voorkeur waterdicht of heeft een goede overslag. Het is pas een goede overslag als de wind niet alsnog de regen naar binnen kan blazen. Daar is een strook klittenband beter dan enkele drukknopen.

–        De kraag

De kraag moet goed sluitend dichtgemaakt kunnen worden zodat het water niet naar binnen sijpelt en de lichaamswarmte niet laat ontsnappen.

–         De zakken

Ook bij de zakken is het van belang dat ze waterdicht afgesloten kunnen worden, hetzij door een waterdichte rits, hetzij door een goede overslag. Als je een rugtas draagt is het handig om te controleren of je nog bij je zakken kunt of dat deze worden afgesloten door de heupband.

–        Manchetten

Een extra boord in de jas of klittenband rond de mouwen zorgt er voor dat de kou en regen buitengesloten worden.

–        Extra ventilatie

Extra ventilatiemogelijkheden van de jas kunnen heel fijn zijn, vooral als de jas niet ademend is. Denk aan extra (waterdichte) ritsen, bijvoorbeeld onder de armen of een overslag in het rugpand.

4. Regenbroek

Ook bij de regenbroek is het heel fijn als hij ademend is. Dan zit je wel in de duurdere prijsklassen. Er zijn alternatieven. Denk bijvoorbeeld eens aan beenpijpen. Handig omdat ze lichter in gewicht zijn en omdat het broekgedeelte ontbreekt wordt het niet zweterig. Deze beenpijpen zijn natuurlijk alleen functioneel onder een poncho of lange regenjas.

Als het lekker warm weer is en onderkoeling ligt niet op de loer kun je er ook voor kiezen om je gewoon nat te laten regenen in je sneldrogende wandelbroek of op je blote benen. Nadeel hiervan is dat de regen via je benen rechtstreeks je wandelschoenen in loopt.

5. Schoenen

De keuze voor waterdichte schoenen lijkt het meest voor hand liggend als het gaat om regen. Toch is dat niet helemaal waar. De waarheid is dat als je maar lang genoeg in de regen loopt, alle schoenen nat worden. Ook die Goretex waterdichte schoenen. Al was het maar omdat het water gewoon van bovenaf je schoenen in loopt. Het is daarom misschien wel net zo belangrijk om er rekening mee te houden hoe lang het duurt voordat je schoenen weer droog zijn. Op een meerdaagse wandeltocht is het vervelend als je dagen in natte schoenen moet lopen.

natte schoenen

6. Gamaschen

Een manier om je schoenen zo droog mogelijk te houden is door het dragen van gamaschen. Deze ‘onderbeenbeschermers’ lopen mooi over je schoenen heen en zorgen dat het water niet in je schoenen kan lopen. Gamaschen worden niet alleen gebruikt in de regen maar vooral om je te beschermen als je door hoog en nat gewas loopt en zorgen er voor dat er geen modder en steentjes in je schoenen komen.

7. Paraplu

Een paraplu kan een echte uitkomst zijn. Ik heb altijd een opvouwbaar lichtgewicht exemplaar in mijn rugzak zitten. Handig voor een klein buitje of wat miezer. Een paraplu is natuurlijk helemaal niet handig als het hard waait. Bedenk ook dat je de paraplu moet vasthouden en je daardoor je handen niet vrij hebt. Dat kan gevaarlijk zijn als het modderig en glad is. Houd je ook rekening met je medewandelaars? Die kunnen echt last hebben van jouw paraplu.

8. Poncho

De poncho mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Ik vind het niet het prettigste kledingstuk omdat het wappert en flappert en mijn onderbenen en schoenen toch hartstikke nat worden. Toch kan het een uitkomst zijn. Je trekt zo’n ding snel over je kleding aan en het is veel minder zweterig dan een regenpak. Poncho’s zijn er in allerlei uitvoeringen; van de 1-euro-weggooi-poncho tot de super-de-luxe poncho die over je rugzak heen kan en allerlei klittenband en drukknopen heeft om het flapperen tegen te gaan.

9. Sokken

Natte sokken zijn funest. Voor je humeur, je gevoel van welbehagen maar ook omdat je een grote kans hebt om blaren of andere huidbeschadigingen op te lopen. Probeer je sokken droog te houden (Gamaschen) of, als dat mogelijk is, trek regelmatig droge sokken aan. Draag geen katoenen sokken. Wollen sokken of sokken gemaakt van een synthetische vezel zijn veel comfortabeler omdat de vezels geen vocht opnemen.

10. Hoofddekstel

De meeste warmte verlies je via je hoofd. Het is daarom comfortabel om een muts, pet of hoed op te hebben. De muts of pet kan goed onder je capuchon. Het voordeel van een hoed is dat je gezicht fijn droog blijft onder de rand.

wandelen in de regen
wandelen in de regen

Een laatste goede raad.

Wacht niet te lang met het aantrekken van regenkleding. Ik heb zelf ook de neiging om eerst even af te wachten of het wel echt nodig is, omdat het zo’n gedoe is. Maar voor je het weet ben je te laat; alles gaat dan dampen en schuren onder je regenoutfit. En als dan ook nog de spullen in je rugzak vochtig zijn geworden omdat je te laat voorzorgsmaatregelen hebt genomen, dan ben je echt niet blij.

2017-11-06T12:33:02+00:00

Laat een reactie achter

10 Reacties

 1. Femke 12 juli 2017 at 12:30 - Reply

  Allemaal herkenbaar, de juiste regenlaagjes op het juiste moment ;-). Ook wij hebben altijd de neiging om te lang te wachten met het aantrekken van ons regenlaagje… En ook al is het geen kleding, een hoes over je rugzak is onmisbaar bij een een flinke regenbui. Gelukkig hebben veel rugzakken een ingebouwde hoes. Een rugzak weer droog krijgen kan soms erg lang duren.

  • wandelvrouw 12 juli 2017 at 13:02 - Reply

   Femke, je hebt helemaal gelijk, een rugzak droog houden is essentieel. Ik verpak mijn inhoud (als ik meerdere dagen onderweg ga) eigenlijk altijd in waterdichte vacuumzakken. Maar gewoon alles in een vuilniszak in je rugzak kan ook veel leed voorkomen.

 2. Annemieke 23 oktober 2017 at 18:22 - Reply

  Goed stuk! In tegenstelling tot veel mensen vind ik het leuk om buiten te zijn als het regent. Het enige nadeel is natuurlijk dat je kleren of spullen nat worden, maar daar heb je al een aantal tips voor gegeven. Ik heb wel een vraagje. Ik kwam net ook langs een ander artikel (https://gadgetstogive.nl/fietsen-regen-beste-regenaccessoires/) waarin beschermgadgets en -tips werden getoond. Ik vroeg mij af, wat jouw mening is over zo een drybag. In welke situaties zou je die meenemen? Ik hoor graag van je.Bij voorbaat dank,

  Annemieke

 3. Annemieke 23 oktober 2017 at 18:22 - Reply

  Goed stuk! In tegenstelling tot veel mensen vind ik het leuk om buiten te zijn als het regent. Het enige nadeel is natuurlijk dat je kleren of spullen nat worden, maar daar heb je al een aantal tips voor gegeven. Ik heb wel een vraagje. Ik kwam net ook langs een ander artikel (https://gadgetstogive.nl/fietsen-regen-beste-regenaccessoires/) waarin beschermgadgets en -tips werden getoond. Ik vroeg mij af, wat jouw mening is over zo een drybag. In welke situaties zou je die meenemen? Ik hoor graag van je.Bij voorbaat dank,

  Annemieke

 4. wandelvrouw 24 oktober 2017 at 16:47 - Reply

  Hoi Annemieke, grappig dat jij wel van de regen houdt. Die drybags zijn echt wel handig, maar er zijn ook alternatieven. Als ik meerdere dagen ga wandelen met een grote rugzak zorg ik er voor dat al mijn spullen waterdicht zijn verpakt. Ik gebruik daar over het algemeen vacuümzakken voor. Lekker goedkoop en het vermindert je volume van kleren ook nog eens. Wat ook een prima oplossing is voor een grote rugzak, is om in je rugzak eerst een vuilniszak te doen en daarna je spullen. Bij een kleine dagrugzak volstaat een regenhoes meestal wel. Wil je echt zeker zijn kun je een drybag gebruiken voor je kostbare spulletjes. Groetjes, Bregje

 5. wandelvrouw 24 oktober 2017 at 16:47 - Reply

  Hoi Annemieke, grappig dat jij wel van de regen houdt. Die drybags zijn echt wel handig, maar er zijn ook alternatieven. Als ik meerdere dagen ga wandelen met een grote rugzak zorg ik er voor dat al mijn spullen waterdicht zijn verpakt. Ik gebruik daar over het algemeen vacuümzakken voor. Lekker goedkoop en het vermindert je volume van kleren ook nog eens. Wat ook een prima oplossing is voor een grote rugzak, is om in je rugzak eerst een vuilniszak te doen en daarna je spullen. Bij een kleine dagrugzak volstaat een regenhoes meestal wel. Wil je echt zeker zijn kun je een drybag gebruiken voor je kostbare spulletjes. Groetjes, Bregje

 6. Marjoke van Rooijen 25 november 2017 at 21:41 - Reply

  Leuk om dit nu te lezen nadat ik een paar dagen geleden vrijwel de hele dag in de regen heb gelopen. Het bleek een goed test voor mijn spullen of zij voldoende waterdicht of waterafstotend zijn. Dan is het opeens best wel fijn in de regen en blijft het lopen een feest.

 7. Marjoke van Rooijen 25 november 2017 at 21:41 - Reply

  Leuk om dit nu te lezen nadat ik een paar dagen geleden vrijwel de hele dag in de regen heb gelopen. Het bleek een goed test voor mijn spullen of zij voldoende waterdicht of waterafstotend zijn. Dan is het opeens best wel fijn in de regen en blijft het lopen een feest.

 8. Marilou 26 november 2017 at 10:10 - Reply

  Voor het drooghouden en opbergen heb ik allerlei gekleurde zakken en zakjes, gerecycled uit oude paraplu’s. Ideaal met in en uitpakken (ieder soort items heeft z’n eigen kleur) maar ook absoluut waterdicht. Zoekterm ‘spullenzakjes’ door Alma Sargentini uit Amsterdam. Echt superhandig

 9. Marilou 26 november 2017 at 10:10 - Reply

  Voor het drooghouden en opbergen heb ik allerlei gekleurde zakken en zakjes, gerecycled uit oude paraplu’s. Ideaal met in en uitpakken (ieder soort items heeft z’n eigen kleur) maar ook absoluut waterdicht. Zoekterm ‘spullenzakjes’ door Alma Sargentini uit Amsterdam. Echt superhandig