Werkelijk zo lang als ik me kan herinneren staat een reis naar Madagaskar op mijn wensenlijst, zelfs al heel lang voordat ik idolaat van wandelen werd. Tegenwoordig beoordeel ik elke nieuwe reisbestemming op wandelkwaliteiten. Tijd dus om Madagaskar te checken als wandelvakantie land.

De uitkomst verbaast mij niet; Madagaskar blijkt één van de meest onaangetaste wandellocaties ter wereld. Je schijnt er geweldig uit de voeten te kunnen. De flora en fauna van Madagaskar zijn natuurlijk uniek in de wereld en de diversiteit aan natuurgebieden is enorm: idyllische stranden, regenwouden, savannen en uitgedroogde woestijnen verspreiden zich over het eiland. Maar ook groene rijstvelden, mangrovebossen, bergen en grotten vind je er.

Je kunt er niet alleen prachtige dagwandelingen maken maar ook geweldige meerdaagse trekkings houden, Een heerlijk wandel-walhalla. Madagaskar is nog niet ontdekt door de massa toerist. Dat vind ik wel een heerlijk idee. Het leuke is ook dat Madagaskar heel ver weg lijkt en super exotisch is, maar in feite is de totale reistijd te vergelijken met een autorit naar Zuid-Frankrijk, tenminste, als je het vliegtuig pakt.

lemur- Madagaskar
Tree Madagaskar
lemur- Madagaskar

Ik denk oprecht dat Madagaskar de wandelaar heel veel wandelbelevingen te bieden heeft. Ik heb in ieder geval de belangrijkste 4 must-sees en must-walks in Madagaskar op een rijtje gezet. Voor op de bucketlist:

1 .  Ansasibe-Mantadia Nationale Park

Als je aan een reis naar Madagaskar denkt, dan komt de bijzondere natuur al snel naar boven. Op dit eiland heeft de evolutie een andere wending genomen dan in de rest van de wereld. Veel planten en dieren komen alleen hier voor. Daarom is Madagaskar ook de uitgelezen bestemming voor mensen die houden van het wandelen in de natuur. Een goed voorbeeld hiervan is het Ansasibe-Mantadia Nationale Park. Dit park dat ten oosten van Antananarivo ligt, is één van de bekendste, maar toch ongerepte parken van het land. Je kan hier geweldig wandelen tussen de volle en rijke natuur, en natuurlijk heel veel wildlife spotten. Van prachtige vogels tot een tal van apensoorten, je vindt het hier allemaal.
Een wandeltocht door dit park kan zelfstandig, maar het is ook geweldig leuk om te doen met een gids. De lokale gidsen geven tours in het Engels en weten niet alleen heel veel van het park af, maar ook van alles dat hier groeit, bloeit en rondloopt. Het zijn mensen met een passie voor de buitenlucht, het wandelen, de flora en de fauna van het land.

2 .  Een tocht langs de geweldige Baobab bomen

Er zijn ontelbaar veel dingen die je kan bezichtigen op Madagaskar tijdens een wandelvakantie, maar wat je echt niet mag missen zijn de Baobab bomen. De Baobab is een boom die gelinkt is aan Madagaskar zoals de Sequoia dat is aan Amerika. Deze imposante bomen zijn dik en hoog, met een grote kroon.
Het is dan ook geen wonder dat er heel veel wandeltochten en wandelpaden zijn die jou langs deze bomen brengen. Een goed voorbeeld hiervan is de Baobab Avenue. Dit is een route waar je langs honderden van deze bomen kan lopen.

Avenue of Baobabs
Avenue of Baobabs

3 .  Wandelen en afkoelen bij de Blue Pool

Op Madagaskar zijn 2 verschillende waterplekken die wereldberoemd zijn. De meeste mensen bezoeken de Black Pool, maar de Blue Pool schijnt nog leuker te zijn. Niet alleen is het hier vaak rustiger dan bij de Black Pool, de omgeving is ook veel koeler.
De wandeling er naar toe is avontuurlijk en soms ook wat spannend over rotsen door een smalle kloof, maar de beloning in de vorm van de Blue Pool is groot. Deze pool die gevuld wordt door een waterval ligt prachtig in een canyon. Lemuren laten zich goed spotten en fotograferen.
De Blue Pool is opgenomen als onderdeel in een 12 km lange trektocht door Isalo National Park. Heerlijk om dan even af te koelen in o,zo koude water.

4 .  De spannende touwbrug over de Tsiribihina rivier

Veel van de trektochten gaan door dichtbegroeide natuur. Dit is echter niet alles wat dit land te bieden heeft. Een goed voorbeeld hiervan is het Tsingy de Bemaraha Nationale Park. Dit park is op zich zelf al adembenemend met zijn bijzondere grijze rotsstructuren die de horizon vullen. Het heeft ook nog een ander speciaal evenement. Om tijdens je trektocht de Tsiribihina rivier over te kunnen steken is een grote touwbrug gespannen. Helemaal veilig, maar natuurlijk wel een spannende uitdaging voor de mensen die het niet zo hebben op grote hoogtes. Een echte thriller dat een letterlijk hoogtepunt van de wandelvakantie kan worden. Ik hou ervan.