Wandelen is leuk, ontspannend en goed voor je. Je bent lekker in de natuur en ontmoet onderweg andere wandelaars. Ook ontdek je nieuwe gebieden en wandelroutes, die je kunt delen met je vrienden. Als je op zoek bent naar nieuwe routes of je eigen route wil uitstippelen, zijn daar verschillende mogelijkheden voor. Een daarvan is via allerlei wandelapps. Deze vier wandelapps (voor iOS en Android) helpen je met het uitstippelen van de leukste wandelroutes.

  1. Komoot

Komoot is een uitgebreide navigatie-app met een routeplanner. De app heeft veel wandelpaden voor verschillende soorten wandelaars. Van makkelijke paden voor beginnende wandelaars, tot lange wandelpaden met steile hellingen voor ervaren wandelaars. Je kunt zowel wandelroutes in Nederland als in het buitenland vinden. Buiten Nederland heb je wel internet in het buitenland nodig om de app te kunnen gebruiken. Kijk hier voor meer informatie en tarieven.

Bij elke wandeling krijg je het aantal kilometers, de duur, het aantal meters stijgen en dalen, het soort ondergrond en een moeilijkheidsgraad van makkelijk, gemiddeld of moeilijk te zien. Zo weet je precies waar je aan toe bent voordat je aan de wandeling begint. Vond je een wandeling leuk, of wil je hem bewaren voor later? Dan kun je hem opslaan en op elk moment opnieuw opzoeken. Komoot is beschikbaar voor Android en iOS.

apps voor wandelaars

  1. Klompenpaden

Klompenpaden is een leuke wandelapp voor cultuursnuivers in de provincies Utrecht en Gelderland. Deze app leidt je namelijk langs grotendeels onverharde wandelpaden langs het boerenland, imposante landgoederen en historische bezienswaardigheden. Extra leuk is dat je achtergrondinformatie kunt vinden over de plekken waar je langskomt. De app geeft je ook tips voor leuke horecagelegenheden onderweg.

De app bevat inmiddels meer dan 100 Klompenpaden, met een lengte van 3,5 tot 17 kilometer. Je kunt de wandelingen filteren op aantal kilometers, de naam en de plaats. Als je op de route klikt krijg je meer informatie te zien, zoals het startpunt en een routekaart met informatiepunten. Klompenpaden is gratis voor iOS en Android. Lees hier mijn verslag over het Jufferpad (een klompenpad in Utrecht).

  1. Wandelzapp

In de app Wandelzapp vind je meer dan duizend verschillende wandelroutes door heel Nederland, door de natuur, in de stad, langs het strand of in het bos. En er worden steeds weer nieuwe wandelroutes aan de app toegevoegd. De lengte varieert van vier tot zesentwintig kilometer. Je kunt routes filteren op afstand, startpunt en bereikbaarheid met het OV. De app biedt ook leuke en interessante achtergrondinformatie over je wandelroute en de bijbehorende bezienswaardigheden.

De eerste wandeling die je kiest is gratis. Daarna betaal je een bepaald bedrag voor de wandelingen, of kun je ze onbeperkt downloaden met een jaarabonnement. Wandelzapp werkt op Android en iOS.

wandelen door natuur

  1. NatuurRoutes

NatuurRoutes is een wandelapp van vereniging Natuurmonumenten. In de app staan meer dan driehonderd wandelroutes om te verkennen. Je kunt wandelingen selecteren op locatie, bijvoorbeeld een dichtbij jou in de buurt, en op afstand. Er zijn ook speciale routes voor kinderen en ook langeafstandsroutes voor ervaren wandelaars.

Extra leuk aan de app is dat je gepersonaliseerde tips krijgt over wandelingen. Zo hoef je niet te zoeken naar een wandeling, maar krijg je automatisch suggesties en ontdek je nieuwe, mooie wandelingen. Onderweg kun je luisteren naar interessante audioverhalen van boswachters en leer je de omgeving kennen. NatuurRoutes is gratis beschikbaar voor iOS en Android. Veel wandelplezier!

wandelen over de heide

⇒ Je las zojuist een gastblog van Vodofone

flavicon wandelvrouw