Het is een regelmatig terugkerende vraag in de Facebookgroep #wandel1000km: ‘Welke app gebruiken jullie om de kilometers die je wandelt op te tellen?’ Ook wordt er regelmatig geïnformeerd naar hoe je zo’n mooi overzichtje kan krijgen die je kunt delen op Facebook. Hieronder een opsomming van de meest gebruikte apps met een beschrijving van de mogelijkheden.
De beschreven apps zijn allemaal gratis te downloaden. De gratis versie voldoet prima om bij te houden hoeveel kilometers je wandelt en om je wandelingen te delen op Social Media. De apps doen ongeveer allemaal hetzelfde. De verschillen zitten voornamelijk in het gebruiksgemak en vormgeving. Het is natuurlijk voor ieder erg persoonlijk wat je fijn vindt. Je went ook erg aan de app die je langer gebruikt. De verschillen komen meer tot uiting in de uitgebreidere versies. Daar betaal je dan ook een verschillend maandbedrag voor.
De gemakkelijkste manier om je wandelkilometers bij te houden is via de standaard app op je telefoon. Bij een Android is dat SHealth en bij een Apple kun je ingebouwde stappenteller activeren. Nadeel van deze functies is dat je altijd je telefoon bij je moet dragen en dat het ook onnauwkeurig is. De meeste deelnemers aan de challenge Wandel1000km tellen ook niet hun stappen, maar tellen alleen de wandelingen die ze extra maken. Daarvoor zijn een aantal apps die handig zijn.
Welke wandelapp voor je smartphone om je kilometers bij te houden:
Strava
Een zeer professionele app is Strava. Deze wordt door vele Wandel1000km-deelnemers gebruikt. Je kunt de app zowel op je smartphone als op je GPS apparaat zetten. Strava heeft een enorm sociaal netwerk met een miljoen actieve mensen die interactief bezig zijn.
In deze wandel app kun je de wandeling heel goed bijhouden. Achteraf krijg je een kaartje waarop je mooi kunt zien hoe de route loopt die je die dag gewandeld hebt. Je ziet hoe lang je onderweg bent geweest en hoeveel kilometer je hebt afgelegd. Met één klik deel jij je route op Social Media.
Op Strava kun je de gemeten gegevens vergelijken met eerdere prestaties, dat werkt motiverend. Op je vaste computer kun de alle gegevens verder analyseren en verwerken. De activiteitenkaart is gedetailleerd en wat misschien wel het allerfijnst is: ook de gratis versie heeft geen spamberichten.
Walktracker
Walktracker is een gratis app ontwikkelt voor en door wandelaars. Het is een no-nonsens app, waardoor het energieverbruik laag kan blijven zodat lange wandelingen geregistreerd kunnen worden.
Voor deze app hoef je geen extern account aan te maken of het aan Facebook te koppelen. Toch kun je gemakkelijk je afgelegde wandeling delen via Facebook en via de mail naar jezelf of naar vrienden sturen.
De app is simpel in gebruik. Er zijn twee tabbladen: Track en Trips. In het tapblad Track kun je op de startknop drukken om te starten met het opnemen van de wandeling. Je gaat wandelen als de GPS aangeeft dat hij je gevonden heeft. De aanwijzer op de kaart toont je huidige positie. Er is een pauzeknop en een stopknop voor als je klaar bent. Bovenaan de kaart zie je de duur en afstand van je huidige wandeling. Wil je meer info, druk dan op de i. Er verschijnt een scherm met meer informatie over je wandeling zoals gemiddelde snelheid, hoogteverschil en GPS-gegevens. Op het tabblad Trips zie je een overzicht van je vastgelegde wandelingen. Dat maakt dat je de afgelegde kilometers gemakkelijk kunt optellen.
Het is ook mogelijk om je afgelegde wandelroute te delen met medewandelaars, door het op de WalkTracker Wiki te plaatsen. Je kunt maximaal 3 foto’s toevoegen met beschrijvingen bij uw wandeling. Wandelaars kunnen dan jouw wandelroute nalopen.
Komoot
Komoot is een app met voorgeplande routes voor fietsers en wandelaars. Je kunt er ook je eigen route in vastleggen. Aanmelden is gratis, maar wil je meerdere regio’s ontdekken dan betaal je per regio een bijdrage voor Komoot Maps. Bij een premium abonnement krijg je nog meer voordelen. De app is er zowel voor Android als voor Apple.
Een mooie feature is dat een stem je de weg wijst. Ook is de app goed off-line te gebruiken. Ik hoor regelmatig dat wandelaars deze app met tevredenheid gebruiken. Zelf heb ik hem ook geïnstalleerd en pakket gekocht (!!) maar ik vind het geen fijne app. Ik krijg de spraaknavigatie niet aan de gang (ook niet met de helpfunctie) terwijl me dat zo handig leek en ik word gek van alle mails die ze me toesturen met wandelroutes waar ik helemaal geen interesse in heb. Ik ken apps die ik fijner vind werken.
Sports Tracker
Sports Tracker is een app die niet mag ontbreken in dit rijtje. Het was de allereerste app die je training kan volgen via GPS en de data analyseert. De app prijst zichzelf aan als hardloop en fiets app, maar is ook heel goed te gebruiken voor wandelen, mountainbiken, skiën, of wat je maar buiten wilt doen.
De App is super gemakkelijk te installeren. Koppel hem aan je Facebook of een emailadres en je kunt meteen beginnen. De lay-out is simpel. Een leuke feature is de heatmap. Je kunt in de omgeving zien wat de populairste routes zijn. Handig is ook de kalender, waarmee je gemakkelijk je prestaties terug kunt vinden.
Je kunt wandelroutes inladen, en ook zelf maken. Je kunt je routes delen met de Sports Tracker Community en via een website je vorderingen bijhouden en analyseren. Geschikt voor zowel Android als Apple.
Runtastic
Runtastic is eigenlijk een hardloop app maar werkt ook heel goed voor wandelaars. Runtastic werkt net zoals de andere apps met GPS en houdt van alles bij: afstand, route, calorieën, snelheid. De gratis versie van Runtastic heeft zelfs een audiospeler waarmee je je favoriete muziek kunt beluisteren tijdens het wandelen. Deze gratis versie heeft niet de mogelijkheid om audioboodschappen door te krijgen over je vorderingen. Dat kan alleen in de Pro versie. Je kunt Runtastic koppelen aan je horloge, weegschaal, hartslagmeter, telefoon en PC. Op de laatste kun je je vorderingen bijhouden.
Runkeeper
Runkeeper is een app waar je naast vele andere sporten ook wandelen op kunt selecteren. Het werkt net als de voorgaande apps: je drukt op start en begint met je wandeling. Elke 5 minuten hoor je een update over je vorderingen. Als je klaar bent met je wandeling krijg je een overzichtsscherm met een de afgelegde afstand, de tijd, je snelheid etc. Ook een Google Maps kaartje met de route wordt getoond. Bij Runkeeper kun je ook op de PC je vorderingen bijhouden en bewerken. Runkeeper heeft zeer uitgebreide mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen doelen instellen, met een groep je vorderingen delen, is Spotify geïntegreerd en kun op maat gemaakte trainingsschema’s volgen. Voor dat laatste moet je wel een premium abonnement nemen.
MapmyWalk
Een echte wandel app is MapmyWalk. Het is een simpele maar doeltreffende app die alle basisfuncties heeft die je nodig hebt om je wandeling te meten, op te slaan en te delen. Het geeft aan het eind van je wandeling een mooi overzichtje met je gelopen kilometers, de duur, je verbrande calorieën, de hoogtemeters met daarbij een routekaartje. Makkelijk te delen op Facebook, Twitter en via de mail. Ook hier kun je je vorderingen bijhouden op de PC.
Relive
De app is minder geschikt om je wandelkilometer op te tellen, maar wil je je wandelroute op een hele mooie manier vastleggen en delen op social media, dan is Relive de app voor jou. Deze app zet een afgelegde route tijdens het wandelen of hardlopen om in een video waarbij je vanaf boven, in vogelvlucht, de route kunt bekijken. De foto’s die je tijdens de route hebt gemaakt, worden eraan toegevoegd. De app is gratis en helemaal niet zo moeilijk om te bedienen. Je koppelt hem aan een andere app. Het werkt onder andere samen met Strava, Garmin en Polar, maar je kunt ook aangeven dat je een andere app gebruikt.
Bepaalde functies zoals het toevoegen van verschillende soorten muziek aan de video, zijn alleen mogelijk met Relive Plus.
Ik gebruik Strava voor fietsen, hardlopen, wandelen. Zelfs mijn zwemkilometers kan ik vastlegggen (dan wel met een horloge in plaats van een app ) Sowieso neem ik mijn ritten of wandelingen op met een Garmin of Suunto horloge, want de apps zijn een stuk minder nauwkeurig. Vooral hoogtemeters verschillen echt enorm. Maar om achteraf je routes terug te kijken zijn de apps echt ideaal
Dank voor je bericht. Ik ga Strava er meteen bij zetten. Het is idd een prima app om wandelkilometers mee te registreren. Het mooiste is wel dat het ook werkt op de meeste GPS apparaten.
Ik gebruik topo-gps. Houd ook tijd en afstand bij. Fijne kaart om de omgeving paden, water, huizen, parkeerplaatsen etc. goed op te zien. Je kan ook foto’s van de omgeving toevoegen. Kost maar een paar euro maar is erg overzichtelijk en fijn! Kaarten zijn er ook voor het buitenland.
Videgro WalkTracker. Afstand, tijd, gem. snelheid en een kaartje. Lekker basic en wat zuiniger met de accu, gemaakt door een Nederlandse wandelaar.
Leuke tips, deze apps! Ga het zeker uitproberen. Maar als je deze tijdens een wandeling gebruikt, hoe zit het dan met het batterijverbruik van je smartphone…? Weet iemand dat?
Ik gebruik Runkeeper. Begon ermee voor het hardlopen maar al snel ook ingesteld tijdens de wandeltochten. Heb ‘m gekoppeld aan mn zorgverzekering (Menzis) waardoor ik voor elke geregistreerde activiteit punten spaar. Deze punten heb ik al een paar keer ingewisseld voor korting op de premie. Kijk, daar word ik nu extra blij van
Wow, dat is echt handig. Ik wist niet dat het bestond. Absoluut interessant. Er zitten echte kilometervreters in de #wandel1000km groep, die wandelen zo een deel van hun premie weg. Goeie tip.
Mijn man gebruikt Strava, daarmee kun je ook punten verdienen bij de Menzis voor korting. Ik heb alleen een tablet, geen smartphone. Bestaat er ook een app daarvoor, waarop ik handmatig mijn km kan bijhouden? Ik wandel nl. meer en vaker.
Ik ken geen app waarop je handmatig afstanden kunt bijhouden. Exellijstje maken? Misschien weet iemand anders iets?
Myasics? Eigenlijk bedoeld voor hardlopen, maar wandelingen kunnen vast ook handmatig worden ingevoerd. Kwestie van uitproberen.
Ik gebruik S Health. Kun je aanpassen. Telt mijn dagelijkse stappen. Je kunt een trektocht vastleggen. Of een gewone wandeling starten (aangeven streefduur /basistraining/tijdsduur). Andere sporten kun je volgens mij toevoegen. Je kunt ook maaltijden registreren, je waterinname/koffie inname vastleggen, gewicht invoeren, hartslag meten/stress meten en het zuurstofgehalte in het bloed… Werkt goed. Je kunt het makkelijk delen, ook op FB. Je kunt dan zelf kiezen hoe je het wilt delen. Met een foto, met de route etc.. Blij mee. Ik vind het fijner dan de runkeeper, die ik voorheen gebruikte. Ik woon in de grensstreek en dan valt de verbinding van runkeeper wel eens weg en dan registreerde de app alleen de tijd, niet de afstand. Bron van frustratie, wanneer je app niet doet wat -ie moet doen.
S Health klinkt goed. Ik ga het uitproberen. Dank voor de tip.
inderdaad een fijne app maar je kan geen totalen over meerdere dagen bijhouden volgens mij. Kan alleen per dag, of heb ik het mis?
Ik heb Strava maar wil hem op “wandelen” zetten, ik kom er maar niet achter hoe, wie helpt mij even….?
Wie helpt Carla?
Ik gebruik viewranger , ook gratis en offline kaarten.Tevens kun je gpxfiles up en downloaden .
Je kunt op hun website ook routes ontwerpen en routes van derden downloaden.
Ik zou zeggen doe er je voordeel mee
Bedankt voor je tip!
Wij zijn tevreden met sport tracher
Registreert erg mooi de route en ook als we met de auto rijden maar dan de motor instellen ook de fietsroute en km worden geregistreerd
Ik gebruik al sinds 2014 Wikiloc en dat bevalt me erg goed. Je kunt hier ook routes downloaden die anderen gewandeld hebben en gedeeld hebben op de website. De app geeft de hoogtemeters aan, afgelegde afstand, totale tijd, bewegende tijd, hoogste punt en laagste punt van de tocht, weerbericht en een gedetailleerde kaart. Tevens kun je hier ook waypoints maken voor anderen en bij elk waypoint 6 foto’s plaatsen. En verder ook heel makkelijk te delen op sociale media.
Ik ben op zoek naar een vergelijkbare app.
Hier een voorbeeld van een route die wij gedaan hebben en geupload hebben op de website van Wikiloc voor anderen te downloaden.
schlegeisstausee-olpererhutte-friesenberghaus-schlegeisstausee-28527277
Met de vierdaagse gebruik ik hun app. Echter door de vele data loopt deze vaak iets achter in de weergave in de echte tijd maar op een rustig moment zie echt alles in detail uitgewerkt en buiten de vierdaagse om heb ik verschillende merken gebruikt inderdaad ze doen wat zij doen moeten de route snelheid tijd en afgelegde afstanden weer geven dus heb ik ik niet echt een voorkeur
Handmatig activiteiten inbrengen.
Ik gebruik de Vivosport van Garmin en daar kunnen activiteiten naar datum en tijd handmatig ingebracht worden voor bijv. fietsen of wandelen.
Verder is er ook een link te leggen tussen Strava en Garmin om de competitie met derden te delen of in groepen mee te registreren.
En op de iPhone verslagen van activiteiten te volgen bijv. eind van de dag, want de registratie geschied met de Vivosport (= het horloge).
Ben zeer tevreden met deze combinaties !!
Nuttige info! Bestaat er ook een app waarbij ik vooraf een route kies, bijvoorbeeld van Den Bosch naar Amsterdam en laat zien hoever ik op de route vorder (fictief) door de km die ik afleg middels mijn dagelijkse wandelingen?
Hoi Robert, ik geloof dat ik je vraag niet helemaal begrijp. Heb jij het over virtueel wandelen? Ja, die apps zijn er. Of bedoel je dat je vooraf een GPS-route inlaadt en dan kunt zien waar je op de route bent? Stuur me anders even een PM.
Leuk artikel hoor :) Ik gebruik zelf de standaard stappenteller op mijn telefoon. Niet heel uitgebreid maar doet wat het moet doen!
Ik heb een vraag: ik gebruik strava voor mijn wandelingen. Weet iemand hoe ik in strava mijn kilometers wandelen kan laten optellen? Is in strava ook zoiets als 1000km challenge?
Een reactie stel ik zeer op prijs,
Met vriendelijke groet,
Marjan keizer
Hoi Marjan, zelf gebruik ik Strava niet, dus ik kan het je niet vertellen. Ik hoop dat iemand anders je antwoord kan geven.
Ik gebruik Komoot. Ook een heel fijne app met veel functionaliteiten. Ook een goede helpfunctie.
Hoi Ellen, ik hoor meer mensen die tevreden Komoot gebruiken. Zelf heb ik hem ook geïnstalleerd en pakket gekocht (!!) maar ik vind het geen fijne app. Ik krijg de spraaknavigatie niet aan de gang (ook niet met die helpfunctie) terwijl me dat zo handig leek en ik word gek van alle mails die ze me toesturen met wandelroutes waar ik helemaal geen interesse in heb. Ik ken apps die ik fijner vind werken.
Misschien voor een volgende keer Locus Map (free) aan je lijstje toevoegen. Met Locus kun je niet alleen bestaande GPX files installeren om je route (met spraakbegeleiding) te volgen maar ook je daadwerkelijk gewandelde route als GPX bestand opslaan.
Eroutes ook hele fijne en bijzondere app!