Via de mail krijg ik regelmatig de meest uiteenlopende vragen naar aanleiding van artikelen of gewoon omdat mensen denken dat ik er verstand van heb. Ik probeer altijd zo goed mogelijk te antwoorden. De leukste vragen die voor anderen ook interessant kunnen zijn, publiceer ik in mailvorm op deze website. Heb je aanvullingen op het antwoord of denk je er anders over? Laat het dan weten in de reacties onder aan dit blog.

Beste Bregje,

Ik ga dit jaar voor het eerst met de Nijmegen 4daagse meedoen.
Ik heb je blog gelezen waar je vertel zonder blaren de 4daagse gelopen te hebben.
Je hebt vaker je sokken verwisseld, maar wat voor schoenen had je? Wat raad je aan?  Ik heb nl brede voeten en een ietsje hoge wreef. En wat voor sandalen raad je aan.

En vraagje over de kleding. kort of lang?
Wel een hoed of geen hoed.

Mvg,

Sharda

Hoi Sharda,

Ho, wat een vragen stel jij in één klein mailtje. Het is natuurlijk ook een super interessant onderwerp en ontzettend belangrijk om te weten hoe je de Nijmeegse Vierdaagse kunt lopen zonder blaren. Ik weet nog dat ik mijn eerste Nijmeegse Vierdaagse liep. Ik was ook steeds op zoek naar de juiste informatie om er zo goed mogelijk door te komen. Ik was vooral heel gespitst op het lopen zonder blaren. Ik zou namelijk aansluitend de strandzesdaagse gaan wandelen en zag het helemaal niet zitten om met (open) blaren door het zand heen te moeten. Uiteindelijk heb ik de Nijmeegse Vierdaagse en ook de Strandzesdaagse zonder één klein blaartje uitgelopen. Doe je voordeel met mijn tips.

Wandel zonder blaren de Nijmeegse Vierdaagse:

1. Voor mij begint het allemaal met de juiste schoenen, waarvan je zeker weet dat je er lang op kunt lopen. Mijn wandelschoenen van dat moment (en nog steeds gebruik ik ze) waren Hanwags: de Hanwag Canyon II, een echte klassieker onder de wandelschoenen. Voor jou, met je brede voeten hebben ze een aangepast model: De Hanwag Canyon II Wide. Met dit model schoenen heb ik nooit blaren gehad. Ik was er al eens de Kilimanjaro mee opgelopen en was al toe aan mijn tweede paar. Dit kon niet mis.

2. Toch is er meer voor nodig dan alleen goede schoenen. Het wandelen van een vierdaagse is een aanslag op je voeten. Die moeten goed getraind zijn. Dus je voeten afharden door veel kilometers te maken en vooral ook door lang achter elkaar te wandelen.

3. Over afharden gesproken. Ik kreeg de tip om een aantal dagen voor de Vierdaagse te beginnen met het insprayen van je voeten met kamferspiritus. Ik kocht van Care-Plus de Camhor Anti-blaren Spray. Dit is een preventief middel. Je voeten worden er harder door en daardoor minder blaargevoelig. Gebruik geen pure kamferspiritus, dat droogt je voeten uit waardoor de huid kan scheuren, dan ben je verder van huis.

4. Omdat de Nijmeegse Vierdaagse alleen maar over asfalt gaat en het erg warm was, had ik last van warme voeten. Daarom nam ik de tijd om een aantal keer per dag mijn sokken te verwisselen. Aan het eind van de dag waren mijn voeten zo oververhit, dat ik mijn dichte schoenen verwisselde voor sandalen. Heerlijk! Wel met mijn sokken nog aan om zo ook blaren te voorkomen. De sandalen die ik heb zijn van Keen en hebben een dichte voorvoet. Dat vind ik fijn omdat ik dan niet mijn tenen kan stoten en er minder steentje en ander gruis in mijn schoenen terecht komt. Dit model Keen Clearwater CNX Sandaal dames lijkt erg op de sandalen die ik heb en die al heel wat jaren oud zijn.

Zorg dat je voeten droog blijven! Toen het de laatste dag begon te stortregenen en het water zo van mijn benen rechtstreeks mijn schoenen in liep, had ik kleddernatte sokken en ook mijn schoenen waren nat van binnen. Toen was ik super blij dat ik mijn sandalen in mijn rugzak had.

5. Wat voor soort kleding je aantrekt hangt natuurlijk van het weer af. De Nijmeegse Vierdaagse wordt in juli gehouden en het is meestal warm weer. Dus luchtig gekleed gaan is prettig. Denk er wel om dat je niet verbrandt. Dus goed smeren. Ik had de eerste dag een wandelrokje aan, maar kreeg enorme uitslag op mijn benen. Dit noemen ze ook wel asfaltbrand. Het kan verschillende oorzaken hebben, maar ik had zelf het idee dat het kwam door de uitstraling van de hitte van het hete asfalt op mijn blote huid. Ik koos er voor om de dagen erna in een dunne lange wandelbroek te wandelen, en dat was prima. De laatste dag trok ik weer mijn rokje aan. Daar ben ik nu eenmaal fan van. Zorg er voor dat je verschillende laagjes kleding bij je hebt. Vergeet ook je regenkleding niet. Nog even over die uitslag; ik hoor dat veel mensen baat hebben bij zonneblaasjesgel. Het proberen waard.

6. Iets op je hoofd zetten als de zon schijnt is verstandig! Aan jou de keus of dat een pet, hoed of ander hoofddeksel is.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips en ik wens je heel veel succes, en vooral veel plezier bij het wandelen van de Nijmeegse Vierdaagse.

Groetjes,  Bregje

flavicon wandelvrouw