Als we iets afgelopen jaar gezien hebben, dan is het wel dat vele mensen het wandelen ontdekt hebben. Dat is natuurlijk super. Zoek jij nou een leuk boekcadeautje voor een wandelaar of wandelaarster, dan heb ik wel wat verfrissende ideeën voor je. Of het nu een wandelboek voor een beginnende wandelaar is, iemand met aspiraties om een camino te gaan lopen of iemand die over barre wandeltochten wil lezen, maar zelf lekker op de bank wil blijven zitten, ik heb ideeën voor iedereen. Kijk maar:

Voor de wandelaar die er van droomt een lange tocht te gaan wandelen:

wandelboek wild - Sheryl strayed

Wild
over jezelf verliezen, terugvinden & 1700 kilometer hiken

Auteur: Cheryl Strayed

Een echte wandelklassieker! Ben je nieuw in het wandelwereldje dan móet je dit boek gelezen hebben. Wild is het verhaal van een jonge vrouw die op het dieptepunt van haar leven een 1700 kilometer lange solo-hike maakt. Een krachtig memoir dat recht uit het hart komt!

Je kunt het boek WILD bestellen via BOL.com.

Voor wandelaar die bang is om alleen te lopen:

wandelboek Alleen op avontuur

Alleen op avontuur
Alles over wandelen in je eentje

Auteur: Lidewey van Noord

Op de wandelblogs komt het onderwerp nogal eens aan de orde: vrouwen die bang zijn om alleen te lopen. Dat is jammer, want schrijvers en filosofen zijn het erover eens: om echt van een wandeling te kunnen genieten, moet je alleen op pad gaan. Je hoort beter, ziet meer en ervaart het landschap fundamenteel anders. Bovendien: wie zich aan de natuur overgeeft, is nooit alleen.

Maar dat is de theorie. In je eentje door uitgestrekte natuurgebieden lopen heeft ook minder romantische kanten, zo ontdekte Lidewey van Noord. Op haar solotochten door de Piëmontese Apennijnen – zonder mobiel bereik – kwam ze al haar angsten tegen. Wat als ik een been breek, of verdwaal? Hoe ga ik om met die drie dikke stieren in dat weiland waar ik doorheen moet? En wat nou als er achter die kastanjeboom een enge man verscholen zit?

Het plezier won het keer op keer van de vrees en daarom schreef ze dit handboek voor de solowandelaar. Met alles over waarom een mens alleen op pad zou moeten gaan en heel veel tips voor veilig wandelen in je eentje en het bezweren van allerhande angsten.

Je kunt het wandelboek Alleen op avontuur van Lidewey van Noord kopen via BOL.com

Voor de wandelaar die Twan Huys wél leuk vond:

wandelboek Wandellust - Twan Huys

Wandellust

Auteur: Twan Huys

Twan Huys had in 2019 een bewogen jaar achter de rug. Hij flopte in RTL Late Night. Nadat hij het programma had overgenomen van Humberto Tan kelderde de kijkcijfers. Hij stopte er mee en ging wandelen.

Hij vindt rust tijdens lange tochten, soms met zijn vader en moeder, beiden ver in de tachtig, soms met vrienden en bekenden als Herman Finkers, prinses Irene, Geert Mak en Jane Goodall. Het boek dat hij er over schreef is een mooi document geworden.

Je kunt het wandelboek Wandellust van Twan Huys kopen op BOL.com

Voor de wandelaar die de weg steeds kwijt raakt:

Handboek oriëntatie

Handboek oriëntatie
voor de avontuurlijke reiziger

Auteur: Keesjan van den Herik & Ilse Verkaart

Verdwalen doet elke wandelaar wel eens. Dit handboek geeft een helder en handzaam overzicht van het gebruik van de belangrijkste oriëntatiemiddelen die de buitensporter ter beschikking staan. Alles wat nodig is voor het vinden van uw route komt aan bod, van de eenvoudigste kompastoepassing tot en met de finesses van satellietnavigatie. Gebaseerd op een jarenlange ervaring bieden de auteurs een praktische, en door de vele tekeningen zeer leesbare handleiding voor oriëntatie in alle mogelijke omstandigheden en terreintypen.

Het handboek oriëntatie voor de avontuurlijke reiziger kun je bestellen via BOL.com.

Voor de wandelaar die met een dekentje op de bank wil meeleven:

Wandelboek Het Zoutpad

Het zoutpad
Over oude wegen naar een nieuw begin

Auteur: Raynor Winn

Een heerlijk boek om lezen. Ik ben nu halverwege en kan niet wachten om door te lezen. Je voelt helemaal mee met de schrijfster. Na het verlies van hun huis en het nieuws dat haar man ernstig ziek is, besluit Raynor Winn de lange, verweerde, oeroude South West Coast Path te gaan lopen. De tocht verandert het leven van het stel.

Maar 10 euro!

Je kunt het wandelboek bestellen via BOL.com.

  • Raynor Winn heeft een vervolg op het Zoutpad gschreven. Ik hoor goede kritieken over het nieuwe boek getiteld De wilde stilte.

Voor de wandelaar die zich graag over wandelen in Nederland laat inspireren:

Wandelboek Buiten Lucht Leven

Buitenluchtleven
Korte & lange wandelingen in Nederland

Auteur: Petra de Hamer

Dit boek is een mooi cadeau voor elke wandelaar, en al helemaal voor jezelf.

Petra de Hamer laat zien dat wandelen in Nederland echt overal kan. Een wandeling van een uurtje, een hele middag of zelfs een lang weekend? De mogelijkheden zijn eindeloos, ook bij je in de buurt. Je moet soms alleen even weten waar. Buitenluchtleven inspireert om Nederland verder te ontdekken. Te voet! Met meer dan 160 beschreven natuurgebieden, landgoederen en wandelingen. Met tips van experts en wandelaars vanuit het hele land, overzichtskaarten en veel fotografie.

Je kunt het boek Buiten Lucht Leven verkrijgen via BOL.com.

Voor de wandelaar die steeds zegt dat hij het Pieterpad wil gaan lopen, maar het toch wel ver vindt en liever fietst.

Fietsen langs het Pieterpad - Ad Snelderwaaard

Fietsen langs het Pieterpad
van Pieterburen naar de Pietersberg (of omgekeerd)

Auteur: Ad Snelderwaard

Het is het Pieterpad die wandelgekken ertoe aanzet om 500 kilometer van Pieterburen naar de Sint Pietersberg te wandelen.  ‘Kan dat niet gewoon op de fiets?’ denk je dan. Met dit boekje in je handen zie je: het kan. Het Pieterpad precies nafietsen, dat gaat niet, want je mag niet overal rijden, maar dit is een schitterende fietstocht dicht erlangs, door datzelfde afwisselende landschap aan onze oostgrens.

Dit boekje is super leuk om te lezen en te geven. Het is in korte tijd een echte bestseller geworden.

Je koopt deze gids via BOL.com.

Voor de wandelaar die geëntertaind wil worden in een boek over de Camino:

Wandelboek over camino - ik ben er even niet

Ik ben er even niet
mijn spirituele tocht naar Santiago de Compostela

Auteur: Hape Kerkeling

Er zijn vele boeken geschreven door mensen die een voetttocht naar Santiago de Compostela ondernamen. Niet iedereen schrijft even boeiend. Dit verslag van de Duitste komiek Hape Kerkeling leest lekker weg en is een echte bestseller geworden. Een must-have dus.

Ik ben er even niet van Hape Kerkeling koop je bij BOL.com.

Voor de wandelaar die eigenlijk gewoon de film wil zien:

DVD omsalg The Way

The Way

De Way gaat over een heel persoonlijke tocht naar Santiago de Compostela. Natuurlijk kijk je naar een geromantiseerd verhaal, maar de sfeer en de beelden geven het echte camino-gevoel. Ik vind dit een aanrader. Ik schreef deze recensie over The Way..

Het verhaal gaat over Tom, een Amerikaanse dokter, die naar St. Jean Pied de Port in Frankrijk reist om de stoffelijke resten van zijn zoon op te halen. De jongen is tijdens een storm omgekomen in de Pyreneeën terwijl hij de Camino de Santiago aan het lopen was. Gedreven door overweldigend verdriet en het verlangen om zijn zoon beter te begrijpen besluit Tom om ook aan de historische Pelgrimstocht te beginnen.

De DVD van The Way vind je BOL.com.

Voor de wandelaar die erover droomt om Back to Basic te gaan:

Mijn leven in de Wildernis -Miriam Lancewood

Mijn leven in de wildernis
van de Achterhoek naar Nieuw-Zeeland

Auteur: Miriam Lancewood

Ik heb met open mond zitten kijken naar de aflevering van Floortje naar het Einde van Wereld, waar ze Meriam Lancewood en haar man Peter opzocht in Nieuw-Zeeland. Daar wandelen ze rond leven in de verlaten bergen op het Zuidereiland en leven ze geïsoleerd en zonder enige vorm van luxe.  Meriam schreef er een boek over. Een inspirerend verhaal over durf, keuzes en geluk, waarbij ik me steeds afvroeg: zou ik dat ook kunnen?

Het boek van Meriam Lancewood over haar leven in de wildernis vind je op BOL.com.

  • In het inmiddels verschenen tweede boek Liefde in de wildernis vertelt Meriam hoe het verder met haar en haar zieke man gaat.

Voor de wandelaar die serieuze plannen heeft om de PCT te lopen (of er heel erg van droomt):

Wandelboek alleen van Tim Voors

Alleen
De Pacific Crest Trail te voet van Mexico naar Canada

Auteur: Tim Voors

In één ruk uitgelezen. Waarom verlaat een vader zijn gezin om zes maanden lang alleen 4286 kilometer dwars door Amerika te lopen? Tim Voors beschrijft zijn voettocht over de Pacific Crest Trail van Mexico naar Canada. Tijdens zijn tocht door de bergen ondergaat Tim intense angst, ervaart hij dat pijn ook voldoening kan geven, leert hij te genieten van alleen-zijn en wordt het eindelijk leeg in zijn hoofd. Hij ontwikkelt een hartstochtelijke romance met de wildernis, maakt nieuwe vrienden en moet zich constant aanpassen aan de onvoorspelbaarheid van het weer en de natuur. Tim Voors neemt je mee door de fysieke, mentale en spirituele fases van deze lange tocht door de wildernis. Klim in zijn rugzak en leer dat alleen-zijn je heel veel kan opleveren en een burn-out kan voorkomen.

Tim Voors gaat in het boek in op alles wat er komt kijken bij het lopen van de PCT. Uitgebreid gaat hij in op zijn uitrusting en allerlei praktische zaken die je kunnen helpen tijdens de PCT.

Het wandelboek Alleen van Tim Voors is verkrijgbaar via BOL.com.

flavicon wandelvrouw
  • Op zoek naar meer ideeën voor wandelcadeautjes? Kijk dan bij het blog ‘De leukste en nuttigste cadeaus voor wandelaars’.
  • Dit blog bevat affiliate links. Mocht je overwegen om iets aan te schaffen, dan zou het tof zijn om het via de link in dit blog te doen. Ik ontvang dan een klein percentage van je aankoop en het kost jou niets extra’s.