Het boekenbal is achter de rug en de boekenweek 2019 is begonnen. Alle reden dus om even door te nemen welke wandelboeken afgelopen tijd mijn aandacht trokken. Sommigen heb ik gelezen, anderen staan op mijn verlanglijstje. Ik begin met het boek dat op mijn nachtkastje ligt en waarvan ik elke avond een paar bladzijden lees. Ik zet de bestellinken bij de boeken, want als je ze nu bestelt krijg je het boekenweekgeschenk – ‘Jas van beloften’ van Jan Siebelink – er gratis bij.

#Gaan – Hanne Tersmette

Ik ontmoette boswachter Hanne Tersmette, de schrijfster van dit boek, tijdens de presentatie van het nieuwe outdoormagazine ‘Buitentijd’ van Bever. Aan het einde van de bijeenkomst kregen we dit boek cadeau. Top! In de trein terug naar huis kon de rit me niet lang genoeg duren; ik vermaakte me prima met dit boek. Boswachter Hanne – bekend van haar vlog en de tv programma’s ‘De Nationale Natuur Quiz’ en ‘Boswachter gezocht’ – beschrijft in dit boek 15 bijzondere natuurgebieden met hun dieren in Nederland en geeft daarbij natuurtips. De foto’s in dit boek zijn prachtig.
Een super leuk boek om te hebben en om cadeau te geven.

Over Paden – Robert Moor

Over Paden – Robert Moor

Een bijzonder boek heeft Robert Moor geschreven. Hij is een lange afstandswandelaar die zeven jaar lang te voet over de wereld reisde. Mooi om te lezen hoe hij de Appalachian Trail beleeft heeft. Tijdens het wandelen heeft hij een fascinatie voor paden gekregen en hij gaat op ontdekkingstocht naar allerlei soorten paden. Hij neemt de lezer mee op zijn zoektocht. Tot in detail vertelt hij bijvoorbeeld over onzichtbare mierenpaden. Voor mij soms iets te veel detail. Maar dan schakelt hij weer over naar een ander soort paden en verrast mij met feiten en wetenswaardigheden die ik echt leuk vind om te weten. Ik ben nu halverwege het boek en ben erg benieuwd naar de rest. Ik ga nu al met hele andere ogen kijken naar de paden waarover ik wandel.

Romeinse Limespad – Jolanda Denekamp

Romeinse Limespad – Jolanda Denekamp

Het Romeinse Limespad is Lange Afstands Wandeling 16 (LAW16) én wandelroute van het jaar 2019. Alleen al om die reden mag hij niet ontbreken in dit rijtje. De gids komt in broekzakformaat en beschrijft de 275 kilometer lange wandelroute die verdeeld is in 45 etappes van tussen de 4 en 8 km, die zoveel mogelijk over onverharde paden gaan. De route loopt van Katwijk aan Zee naar Berg en Dal en volgt de grens van het oude Romeinse rijk. De gids wordt uitgegeven door Wandelnet. Naast de routebeschrijvingen vind je ook topografische en achtergrondinformatie.

Epic Hikes of the World - Lonely Planet

Epic Hikes of the World

Hoog op mijn verlanglijstje staat het boek Epic Hikes of the World. Het is een uitgave van Lonely Planet met verhalen over 50 ongelooflijke wandelroutes in 30 landen, van Nieuw-Zeeland tot Peru en nog eens 150 andere suggesties. Van eendaagse uitstapjes en stadswandelingen tot tochten die wel een maand kunnen duren, culturele wandelingen en bergexpedities. Elke reis heeft één kenmerk: echt episch zijn. Daarnaast bevat elke wandeling advies over reisplanning over hoe er te komen, waar te verblijven, wat in te pakken en waar te eten, evenals aanbevelingen voor drie vergelijkbare wandelingen in andere delen van de wereld. Ik ben zo benieuwd!

Wandelen – Nhan Hahn

Wandelen – Nhan Hahn

Dit is een boekje wat me nieuwsgierig maakt. Volgens de beschrijving neemt de schrijver je mee naar buiten en laat je zien hoe heilzaam wandelen kan zijn. Hij leert je wandelen te combineren met meditatie en mindfulness. Uit ervaring weet ik hoe fijn het kan zijn om te wandelen met aandacht en te genieten van het hier en nu. Ik wil daar graag meer over weten en nieuwe oefeningen leren.
Het boekje bevat zowel achtergrondgedachten als praktische aanwijzingen bij loopmeditatie.

Wandelen over de Veluwezoom – Rob Wolfs en Rutger Burgers

Wandelen over de Veluwezoom – Rob Wolfs en Rutger Burgers

Deze wandelgids is de meest recente publicatie van Uitgeverij Onregelmatig, die natuurlijk niet mag ontbreken in dit rijtje. Deze uitgeverij maakt de mooiste wandelgidsen van Nederland. Ook dit is weer een juweeltje. Vijftien rondwandelingen tussen Zutphen en Wageningen over de Veluwezoom staan in dit fraaie boekje. Het maakt deel uit van de Trage Tochten-serie, wat staat voor 80% zandpadgarantie. De boekjes van Gegarandeerd Onregelmatig blijven altijd up-to-date. Voor GPS-tracks en laatste wijzigingen kan je terecht op hun website of de wandelzoekpagina.nl.

Bestel bij Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig

Benieuwd naar de boeken die ik in de Boekenweek van 2018 selecteerde? Kijk dan hier: 

Kies je wandelboek in de Boekenweek 2018