Vanaf februari 2018 was de Masca kloof gesloten voor publiek. De autoriteiten van Tenerife hadden daartoe besloten nadat er een aantal ongevallen waren gebeurd met onervaren wandelaars. Toen er schade ontstond aan de pier waardoor die gevaarlijk werd, was dat de druppel en werd de kloof afgesloten voor toeristen tot er iets aan de veiligheid gedaan zou zijn. Het heeft 3 jaar geduurd maar inmiddels is de kloof weer geopend voor wandelaars. 27 Maart 2021 ging de kloof weer open, maar eigenlijk is het nog niet af. De veilige aanlegsteiger voor de boot ontbreekt, waardoor wandelaars nu op en neer moeten lopen. Dat is een zware tocht en niet voor iedereen te doen. Er zijn summiere openingstijden en een beperkt aantal wandelaars mogen tegelijkertijd in de kloof. Ook vanwege convidmaatregelen werd de kloof regelmatig gesloten. Lees hier over wat je kunt verwachten bij de Masca kloof en hoe je een ticket kunt bemachtigen. 

3 jaar sluiting Mascca Kloof

Na een sluiting van bijna drie jaar is het fijn dat de kloof weer open is voor wandelaars. Ik gun iedereen deze mooie route. De Masca kloof staat ergens bovenaan mijn lijstje van mooiste wandelingen. Ik schreef er over in het blog: De Masca Kloof afdalen, een topwandeling. Maar het zal waarschijnlijk nu een heel andere beleving zijn. De kloof is omgeven met veiligheidsmaatregelen, je kunt hem niet meer spontaan wandelen, want er moet eerst een ticket bemachtigd worden en de grootste verandering: je móet de route op en neer lopen. Dat redt niet iedereen. Ik had al dagen spierpijn van de route naar beneden, laat staan dat ik hem ook weer omhoog had moeten wandelen. Ik moet er ook niet aan denken dat ik de wandeling met een helmpje op had moeten doen. 

Masca kloof Tenerife
Masca kloof Tenerife
Masca kloof Tenerife

Een veiligere route

Ik begrijp heel goed dat de autoriteiten hebben besloten de Masca kloof te sluiten, om er aan de veiligheid te werken. Ik heb me tijdens mijn afdaling meerdere malen afgevraagd hoe de gemiddelde toerist naar beneden denkt te komen en hoe er gehandeld wordt als er ongelukken gebeuren. Want die lagen toch echt op de loer. Dat bleek ook wel. Er is een lange rij geweest van wandelaars die in de problemen kwamen.

Ongeschikte kledij, onvoldoende conditie, overschatting van de eigen afdalingsvaardigheden, geen water of eten mee, het onderschatten van weercondities en zelfs het lopen op teenslippers waren een aantal van de oorzaken. De laatste in de rij was een groepje Duitse toeristen, die ondanks een oranje weer-alarm en waarschuwingen van een lokale herder, toch de Masca kloof afdaalden. Het gevolg was dat de Duitsers de nacht moesten doorbrengen in een grot bij het strand, waar ze uiteindelijk gered werden door de hulpdiensten.

Aanpassingen

Er is een breed pakket aan veiligheidsaanpassingen doorgevoerd. Voor ruim een miljoen euro werd er geïnvesteerd. Allereerst is het Bezoekerscentrum ‘Centro de Visitantes de Masca’ opgeknapt en aangepast. Bezoekers worden daar gecontroleerd en voorzien van een veiligheidshelm die je verplicht op moet. Per dag mogen maximaal 125 wandelaars de kloof afdalen

De wandelpaden werden veiliger gemaakt. Er is van alles opgeruimd en schoongemaakt en op lastige stukken zijn trappen verscheen. Langs de route zijn 3 controlepunten gekomen en er zijn wegwijzers neergezet. Er is nu een communicatiesysteem langs de route die moet zorgen voor optimale veiligheid.

Een deel van het geld is gestoken in een webplatform waar de reserveringen gemaakt kunnen worden. Daar kun je meteen zien op welke dagen nog plek is. De kloof is voorlopig alleen in het weekend en op feestdagen open. 

Geen aanlegsteiger

De aanlegsteiger die er was, is om veiligheidsredenen afgekeurd. (begrijpelijk, want ik vond het ook bloedlink) De bedoeling is dat er een pier gebouwd gaat worden, maar daar is nog steeds geen vergunning voor afgegeven. Dat betekent dat je nu de route op en neer moet lopen. Bedenk goed of je dat wilt en kunt. Vanaf het bezoekerscentrum daal je 750 meter af. Dat gaat niet in één rechte lijn naar beneden, maar op en neer over lastig terrein. Nu de route opgeknapt is en veiliger gemaakt zal het iets minder zwaar zijn dan voorheen, maar het blijft tocht zo’n 3 á 4 uur wandelen (5 km) . Die moet je ook weer omhoog. In totaal ben je dus gemiddeld zo’n 7 uur onderweg. 

De moeilijkheidsgraad die opgegeven wordt is ‘gemiddeld’ voor de afdaling en ‘hoog’ voor de terugweg die omhoog gaat. Er wordt gewaarschuwd dat de kloofwandeling niet geschikt is voor kinderen onder de 8 jaar. 

Toegang

De meest in het oog springende aanpassing is het systeem voor toegangscontrole. Je kunt vooraf een kaartje bestellen. Nu is dat nog gratis, maar de verwachting is dat een kaartje 8 euro voor locals en 16 euro voor toeristen gaat kosten.  Maximaal mogen 125 mensen per dag de kloof afdalen, in groepen van maximaal 30 personen,  en dat kan voorlopig alleen nog maar in het weekend en op feestdagen. Overgebleven kaartjes die niet online verkocht zijn, worden verkocht bij het Bezoekerscentrum. Vertrektijden zijn van 8.30 tot 11.00 uur (zomer) en 8.30 tot 10.30 uur (winter). Je krijgt een tijdslot waarin je mag vertrekken. Je moet een half uur voor je tijdsslot aanwezig zijn omdat je uitrusting wordt gecontroleerd. Je krijgt een helm uitgereikt, die je verplicht moet dragen. 

Je wordt gecontroleerd op deugdelijke wandelschoenen en wandelkleding, een telefoon met volle batterij en voldoende water. Denk zelf ook aan zonnebrand, trekkingstokken, medicijnen, eten, een zonnehoed en een zonnebril. 

Bereikbaarheid

Bij het Bezoekerscentrum is nog steeds geringe parkeerplek. Aangeraden wordt om met de bus te komen.  Vanuit Santiago del Teide kun je er komen met lijn 355 en vanuit Buenavista del Norte met lijn 365.

Masca kloof Tenerife
Masca kloof Tenerife

Meer lezen over wandelen op Tenerife:

Heb je plannen om richting Tenerife te gaan? Kijk dan eens op deze informatieve website ‘Tenerife Vakantie”. 

flavicon wandelvrouw

SNP Natuurreizen verzorgt 3 verschillende wandelreizen naar Tenerife. In de beschrijving van de individuele rondreis ‘Eiland van het Eeuwige voorjaar is de Masca Kloof opgenomen. 

foto Teide bij wandelvakantie Tenerife8-daagse groepswandelvakantie Tenerife

Tenerife is een paradijs voor wandelaars. Tenerife wordt ook wel het groene hart van de Canarische Eilanden genoemd. Deze groepswandelreis is voor iedereen die een redelijke wandelconditie heeft. Het zijn lichte wandelingen van 2 tot 4 uur door de nevelbossen aan de noordkust, het maanlandschap van de vulkaankrater Las Cañadas, langs vulkaankegels en door rustige bergdorpen. Het hotel kijkt uit over de oceaan en serveert ecologische seizoensproducten, verbouwd op hun eigen ecologische boerderij.

  • ontdek geurige laurierbossen, halfwoestijnen en de koninklijke Pico del Teide
  • inclusief vlucht, transfer en verblijf o.b.v. halfpension in een 4-sterren hotel
  • bezoek Jardín Botánico in je verblijfplaats Puerto de la Cruzou
  • met Nederlands sprekende reisleiding/wandelexperts

Deze groepsreis naar Tenerife wordt verzorgd door ANWB Vakantiereizen