Ben jij ook op zoek naar geschikte trekking maaltijden die je mee kunt nemen op een meerdaagse trektocht? Maaltijden die lichtgewicht zijn en ook nog eens lekker?

Sally testte outdoor maaltijden die gewoon in de supermarkt verkrijgbaar zijn.

Dit is een gastblog van Sally Timmermans. Elk jaar lopen we samen een bijzondere meerdaagse wandelroute.

Sally

Vandaag test ik een aantal instant maaltijden uit. Bregje en ik zijn van plan om de West Highland Way in Schotland af te lopen en vooral het kamperen in het wild is waar we naar uit kijken. We hebben weer zin in een weekje tent en lopen. De tipi tent gaat niet mee helaas, alles moet lichtgewicht zijn.

We doorkruisen onbewoond gebied en we moeten flinke etappes afleggen, we nemen dus alles wat we nodig hebben mee. We starten bij Loch Lomond en eindigen in Fort William. Als ik de route goed heb verdeeld lopen we dit indrukwekkende pad door de Highlands in 6 etappes en komen dan op dag 7 aan in Fort William. De weersvoorspellingen beloven niet veel goeds, het gaat zoals het er nu uit ziet alleen maar regenen maar hier kunnen we ons op kleden. Mijn moeder vertelt me dat er mensen doodgaan door blikseminslag op die route, regelmatig. Andere bemoedigende informatie is dat het een hele grote afstand is. Tot zover de mening van de kenner, ze is er opgegroeid.

Lichtgewicht hiken

Al weken verdiep ik me in ultra light hiking. Ik wil geen gram teveel meenemen en als we in het wild de tent opzetten zal er ook gekookt moeten worden dus leek het me zinnig om op zoek te gaan naar maaltijd opties die goed te gebruiken zijn als trekking voedsel.

Daarbij heb ik 3 criteria, in volgorde van belangrijkheid:
1. Gewicht
2. Gemak in bereiding
3. Smaak

De trekking maaltijden test

Het betere struinwerk in schappen die ik meestal over het hoofd zie, levert allerlei ontdekkingen op! Er zijn bijzonder veel noedels in styrofoam potjes en kleurrijke verpakkingen. Toch trekt me dit niet.

Uiteindelijk heb ik een selectie gevonden bij diverse supermarkten. Ik weeg ze stuk voor stuk af en meet hoeveel water erbij moet. Dit omdat ik van plan ben om de gedroogde maaltijden in plastic zakjes mee te nemen waar het gekookte water bij kan. Alle geproefde maaltijden hebben dezelfde bereidingswijze: water toevoegen en 5 minuten wachten.

Ik zet ze op een rij:

De ultieme lichtgewicht trekking maaltijden test, zo uit de supermarkt
De drie smaken van SOGOTO en 1x OYAKATA

Naam: SOTOGO couscous 0,99 euro
Water: 125 ml
Gewicht: 70 gram
Smaak: Prima, beetje kaal. Deze heeft wat aankleding nodig. In dat geval kun je net zo goed kiezen voor couscous uit een pak met een opkikker zakje als kruiden eroverheen.

Naam: SOTOGO Risotto 0,99 euro
Water: 200 ml
Gewicht: 70 gram
Smaak: Prima en net als de couscous een beetje kaal. Ik ben dol op Risotto maar deze volstaat niet als totale hap.

Naam: SOTOGO Fusilli 0,99 euro
Water: 200 ml
Gewicht: 70 gram
Smaak: niet heel lekker, een beetje chemische smaak, misschien doordat er een kaas nagedaan wordt. Dit wordt hem zeker niet.

Naam: Oyakata japanse kip teriyaki 0,95 euro
Water: 300 ml
Gewicht: 100 gram
Smaak: heel erg goed! Ik had de meeste twijfel over deze, er is veel water voor nodig, ook wijkt de bereiding een beetje af doordat je na de aangegeven minuten het water moet afgieten met de speciale deksel, ook gedoe en er daarna een zakje met geheimzinnige inhoud moet toevoegen aan de noedels. Het is ook de zwaarste maar het geheimzinnige zakje geeft veel smaak! Hier worden we blij van straks, dat weet ik zeker.

De ultieme lichtgewicht trekking maaltijden test, zo uit de supermarkt
De onderste is de Knorr green curry 

Naam: Knorr green curry 1,95 euro
Water: 175 ml
Gewicht: 75 gram
Smaak: best goed! Er zit een pittig smaakje aan waar ik niet van houd maar ik kan me voorstellen dat wanneer je dit wel kunt waarderen, deze niet teleur stelt. Knorr maakt er een punt van om te vermelden dat deze gevriesdroogde selectie van rijst, quinoa en kruiden, allemaal vegetarisch zijn.

De ultieme lichtgewicht trekking maaltijden test, zo uit de supermarkt
Knorr primavera penne 

Naam: Knorr primavera penne 1,95 euro
Water: 200 ml
Gewicht: 70 gram
Smaak: heel goed! Veel tomatensmaak, wat doperwtjes en andere friemels gedroogd groen, veel saus, je kunt er dus ook lekker een broodje in dippen en hij moet eigenlijk iets langer in de week dan de verpakking aangeeft om de pasta goed te krijgen. Dit is zeker een smakelijk hapje, vegetarisch voor wanneer dat van belang is.

De ultieme lichtgewicht trekking maaltijden test, zo uit de supermarkt
Links: Knorr mediterranean Couscous, Rechts: Unox good pasta Carabonara 

Naam: Knorr mediterranean Couscous 1,95 euro
Water: 225 ml
Gewicht: 73 gram
Smaak: Prima! Deze couscous is goed te doen, er zit wortel in en nog wat groene frutsels. Hier wordt ik blij van want couscous is natuurlijk heerlijk makkelijk onderweg. Deze blijft wat nat, vullen tot de streep betekent 225 ml water. Het kan iets minder en ook deze moet iets langer staan wachten voor ik het idee had dat de couscous genoeg water opgenomen had. Nogmaals, de smaak geeft genoeg voldoening en de poging tot groenten is goed gedaan.

De ultieme lichtgewicht trekking maaltijden test, zo uit de supermarkt
Links: Knorr mediterranean Couscous, Rechts: Unox good pasta Carabonara 

Naam: Unox good pasta Carabonara 1,39 euro
Water: 200 ml
Gewicht: 71 gram
Smaak: Heerlijk! Dit is de enige Unox die ik test en deze heeft een heerlijke kaas spekjes smaak. Wel moet hij zeker 10 minuten weken voor de pasta goed is maar dan is het zeker een smaakvolle hap.

De ultieme lichtgewicht trekking maaltijden test, zo uit de supermarkt
Rechs boven is de Winiary Spaghetti po Bolonsku 

Naam: Winiary Spaghetti po Bolonsku 1,35 euro
Water: 200 ml
Gewicht: 55 gram
Smaak: aardig, wel wat langer laten staan dan de pictogram aangeeft zodat de pasta stukjes zacht genoeg worden. Ook deze heeft veel saus, geen gedroogde groenten. Na de Knorr primavera is hij wat kaal. De smaak blijft goed overeind en ook hier kun je best blij van worden als het een warme aanvulling is op koude componenten van je maaltijd. Er blijft met de 200 ml veel saus over om zeker een half stokbrood nog in te kunnen dippen. De verpakkingen van Winiary heeft geen Nederlandse vertaling, ook de sticker op de deksel geeft geen instructie. Dit is geen enkele belemmering, het is betrekkelijk dummyproof. Deze heeft echter geen streepje binnen in de verpakking maar ik gok dat de plastic lijn de maat aangeeft.

De ultieme lichtgewicht trekking maaltijden test, zo uit de supermarkt
Winiary Ziemniaki 

Naam: Winiary Ziemniaki 1,35 euro
Water: 175 ml
Gewicht: 55 gram
Smaak: Heerlijk! Dit is de grote verrassing, natuurlijk ook omdat ik geen idee had wat het was. Het plaatje op de verpakking is niet heel duidelijk. Bij het opgieten van exact 175 ml water wordt me gelijk duidelijk dat het een aardappel puree is maar het is meer, er zitten croutons in en uien! Dit kom ik te weten via Google natuurlijk. Vreemd genoeg smaakt deze erg goed, ik zie dit wel zitten als ontbijt of lunch hapje. Als avond maaltijd is het te kaal. De smaak is vol, romig, warm en zeker beter als de “alleen-water-toevoegen” aardappelpuree die ik mijn gezin voorschotel.

Conclusie

Het niveau van dit soort instant food is zeker toegenomen de laatste jaren. Ik heb lang niet alles getest en de ene supermarkt verkoopt dit en de ander dat. Maar nergens vind je alle instant producten samen. Voor een 6 daagse trip zie ik hier mogelijkheden. Grofweg werken alle geproefde maaltijden hetzelfde en ook hebben ze min of meer dezelfde hoeveelheid water nodig. De SOTOGO couscous had maar 125 ml nodig en de Oyakata japanse kip gebruikt het meest, 300 ml.
Ook zijn ze praktisch even zwaar, rond de 70 gram. Uitschieter is weer de Oyakata kip met 100 gram. De lichtste zijn de Winiary’s, allebei wegen ze 55 gram.
De duurste waren de Knorr producten die alle drie 1,95 per stuk kosten. De goedkoopste koste 95 cent en was de Oyakata!

De ultieme lichtgewicht trekking maaltijden test, zo uit de supermarkt

Dus wat gaat mee?

De ultieme lichtgewicht trekking maaltijden test, zo uit de supermarkt

Bregje vertrouwt mij de catering toe dus dit gaat het menu, in nog nader te bepalen volgorde, worden:

1. De Oyakata! Beetje gedoe met afgieten maar absoluut lekker en dus gaat hier de prioritering in gewicht en gemak gelijk overboord en gaan we voor smaak!
2. De Knorr Primavera Penne! Heerlijke tomatensmaak, vleugje doperwt en een Bifiworst zal het compleet maken.
3. De Unox Carbonara! Wanneer we dagen door de regen hebben gelopen gaat dit ons gelukkig maken. Spekjes, kaas, pasta.. gewoon een goeie zoute hap. Vitamine pil er achteraan.

De ultieme lichtgewicht trekking maaltijden test, zo uit de supermarkt

4. De Knorr Couscous! Gelukkig een redelijk smaakvolle couscous. Deze ga ik wel aanvullen met couscous uit een pak. Met de hoeveelheid water kan dat prima.
5. Ik wil echt de aardappelpuree van Winiary mee! Bregje wil ook aanmaak garnalen noedels dus die ga ik in de combi gooien met de puree.
6. Als laatste gaat een ongetest product mee, dit wordt het grote vraagteken. De niet geteste Culiquick is een kaaspasta zakje voor 1-2 personen (1 dus) die Bregje al eerder heeft gegeten. Beetje flauw vond ze maar best te doen. Ik ben van plan er wat gedroogde tomaten (in stukjes) toe te voegen. Ik denk dat we die maar aan het begin van de week plannen, wanneer we nog backup hebben.

Dit wordt een culinair avontuur, als alles omgepakt is naar zakjes en ik ook de ontbijt, lunch en snack opties weeg en optel, ben ik zeer tevreden. Een gemiddeld daggewicht van alle voedings opties op die dag komt uit op 366 gram. Doe daar nog wat extra koffie bij, misschien nog een heerlijke gedroogde worst? Ik zit op nog geen 2.5 kilo voor 6 dagen en een ochtend. Met mijn ultra lichte slaapzak, Bregjes superlichte tent en slaapmatjes en minimalistische paklijst blijft er nog genoeg ruimte over voor een fijne fles wijn om het allemaal mee weg te spoelen!

flavicon wandelvrouw

Naschrift:

Je kunt natuurlijk ook bij Bever kijken naar de afdeling Survival Voeding en de zakjes proberen van het merk Nature Food. Ook leuk om daarmee de ultieme smaaktest te doen. Wat de reguliere survivalmaaltijden beter hebben dan de supermarktmaaltijden is dat er rekening is gehouden met de dagelijks benodigde  voedingsstoffen en de caloriebehoefte bij een langdurige trekking. 

Wil je meer lezen over lichtgewicht hiken?
Kijk dan eens bij de volgende blogs: