Gewoon doen! Ik zeg het steeds tegen anderen en nu was ik zelf aan het twijfelen. Kan ik wel zomaar drie dagen weg? Hoe doe ik dat logistiek? Ik heb een aanrijtijd van 4,5 uur voor ik bij de startplek ben. Dan blijven er nog maar weinig wandeluren over op de eerste dag. Ik heb de laatste tijd wat last van mijn knie. Lukt het wel om een paar dagen achtereen in heuvelachtig landschap te lopen? Balen dat ik mijn wandelstokken bij Mirre in de auto heb laten liggen. Hoe zit het eigenlijk met de corona regels? De route gaat een stukje door België, mag je daar wel komen? Het is te nat om gezellig met de tent te gaan. Hoe zit het met de regenvoorspellingen? Ik wil ook geen al te dure overnachtingen.

Weet je wat? Stoppen met die beren, ik ga het gewoon doen!

Pak een wandelroute uit een 20 jaar oude gids en probeer of je hem nog kan volgen. Dan heb je pas echt een avontuur te pakken!

Micro-wandelavontuur Limburg

Mijn plan om een route te lopen in Limburg bestaat al een tijdje. Dat zit zo: avonturier Koen Beekman had dit voorjaar (omdat hij niet naar het buitenland kon vanwege de coronabeperkingen) een hele oude routebeschrijving opgeduikeld in zijn archief. Het leek hem leuk om te kijken wat er nog klopte van de route, na meer dan 2 decennia.

Hij kwam wild enthousiast terug. ‘Mooiste route ooit door hem gelopen in Nederland,’ vond Koen. Ik werd aangestoken door zijn enthousiasme. Hij vroeg me of we er niet iets mee konden doen. Een gidsje maken ofzo. Leuk plan, maar daarvoor zou ik toch eerst route zelf moeten lopen, vond ik. We spraken af en Koen overhandigde me de uitgeschreven route en wat summier kaartmateriaal. Daar moest het mee lukken volgens hem.

De routebeschrijving

De routebeschrijving lag me maanden aan te staren. Het lukte me niet om er tijd voor vrij te maken. Uiteindelijk sprak ik met Sally af om in haar vakantie, begin oktober, samen te gaan. Gezellig! Maar door allerlei gedoe kwam het er niet van. Wilde ik het dit jaar nog doen, dan moest het nu! De bladeren zitten nu nog aan de bomen en ik hoopte op mooie herfsttafereeltjes.

De route van Koen is 57 km lang en kan opgeknipt worden in 2 of drie etappes. Ik heb maar drie dagen vrij in mijn agenda. In die dagen moet ik ook heen en terug reizen. Een enkeltje Vijlen, waar de route start, is vier en een half uur. Omdat ik ’s nachts pas besluit om gewoon te gaan, moet ik ’s ochtends nog overnachtingen regelen en mijn tas inpakken.

Het plan

Ik besluit het rustig aan te doen. Tegen het middaguur pak ik dan de trein richting Heerlen, om vandaaruit verder met de bus naar Vijlen te gaan. Daar kom ik dan tegen dinertijd aan in hotel Cuba Libre, waar ze ook een restaurantje hebben. Ik ga ’s avonds genieten van mijn vrije avond en Vijlen ontdekken, om de volgende morgen te starten met wandelen.

Ik kijk gewoon hoe ver ik kom. Dat kan zijn na 25 km in Epen of na 35 km in Slenaken. Ik kan daar de hele dag over doen. Onderweg regel ik wel een hotelletje. Ik heb gezien dat er plek genoeg is. De tweede dag wandel ik de overgebleven kilometers. Ik kom dan weer uit in Vijlen. Daar kan ik het openbaar vervoer pakken en terug reizen naar huis.

Goed plan! Zo ga ik het doen.

Nu uitvoeren

Tenminste zo had ik het bedacht. Mijn micro-wandelavontuur Limburg kon beginnen. Tot en met de aankomst in Hotel Cuba Libre ging het goed. Ik checkte in en besprak meteen een tafeltje in het restaurant, waar het overigens ontzettend druk was voor een maandagavond. Heerlijk gegeten! Vijlen ontdekken liet ik even zitten. Volgens mij is hier niet echt iets te beleven. Ik vermaakte me prima op de hotelkamer. Ik had mijn computer bij me en verdiepte me nog even in de omgeving waarin ik zou gaan wandelen. Lekker slapen.

Limburgs landschap

Aangekomen in Limburg. Met dit landschap voelt het ook meteen anders.

Hotel restaurant Cuba Libre Vijlen

Hotel restaurant Cuba Libre in Vijlen, mijn overnachtingsplekje. 

Dag 1 – Van Vijlen naar Epen

Het ontbijt werd vanaf half negen geserveerd. Prima, fijn dat ik dan niet het gevoel hoef te hebben dat ik vroeg op moet staan om optimaal van de dag gebruik te maken. Niet dat ik ontbijt. Ik drink een kop koffie en stop mijn ontbijt (in overleg met Cuba Libre hoor) in een plastic zakje om het later onderweg op te eten.

Dan is het moment gekomen om op de stappen. Ik slinger mijn nieuwe rugzak om (die ik meegenomen heb om te testen) en ga op pad. De start van de route die ik van Koen gekregen heb is bij de kerk van Vijlen. Nou, die kan ik niet missen. De kerk torent hoog boven alles uit. Ik heb gelezen dat het de hoogst gelegen kerk van Nederland is. Een leuk weetje. Vijlen wordt ook wel het bergdorp van Nederland genoemd. Ik ben onderweg.

De route is prachtig. Ik laat je wat foto’s zien.

wandelwegen in Limburg

De route begint lekker vlak.

wegwijzer Vaals Limburg

Ik ben niet ver van het het drielandenpunt af. 

Limburgs landschap

Dit is voor mij een typisch Limburgs doorkijkje. 

Wandelpauze tijdens micro-wandelavontuur Limburg

Tijd voor de meegenomen lunch.

Op micro-wandelavontuur in Limburg

Medewandelaars gevraagd om een foto van me te nemen.

monument

Kruis ter herinnering aan de dood van Russische krijgsgevangenen.

De route

De route goed volgen gaat wat moeilijk. Het duurt niet lang of ik raak volledig de weg kwijt. Ik moet echt alles uit de kast halen om weer op het goed spoor te komen. Ik heb voor de middag al aardig wat extra kilometers gelopen en ook het aantal hoogtemeters verbaast me. Het doet me twee dingen besluiten. Ten eerste: als ik deze route ga bewerken, ga ik er voor zorgen dat niemand, maar dan ook niemand kan verdwalen en ten tweede: ik ga Slenaken niet halen, dus laat ik meteen maar een hotel in Epen regelen.

Hotel regelen

Dat had nog wel wat voeten in de aarde. Het eerste hotel dat ik belde had zojuist de deuren gesloten. Die avond zouden er nieuwe coronamaatregelen afgekondigd worden en dat wilden ze even afwachten voordat ze weer open zouden gaan. Het volgende hotel zat helemaal vol, het volgende ook en de volgende ook. Wat?

De hotels werden steeds duurder. Maar ik moest toch wat. Toen ik hotel Berg en Dal belde, die op booking.com stond met een kamer van 117 euro, kreeg ik te horen dat ze nog een kamer voor me hadden voor 60 euro. Bingo!

Ik vervolgde mijn wandeling. Werkelijk super! En na 32 km kwam ik aan in Epen.

Limburgs landschap

De route is prachtig afwisselend. Hier wandel ik langs de rand van een bos.

Limburgs landschap

Soms gaat het dwars door weilanden.

Verschillende wandelroutes lopen door dit gebied. De wandelroute Vijlens verleden legt uit hoe het zit met de vakwerkhuizen.

vakwerkhuizen Limburg

En vakwerkhuizen zijn er genoeg om je aan te vergapen. 

Geuldal Limburg

De draaihekken zijn karakteristiek voor dit gebied.

Limburgs landschap

Ik ben in het Geuldal aangekomen.

Geuldal Limburg

Wat een prachtig wandelgebied is dit!

Geuldal Limburg

De Geul.

Je stapt hier zo in het verleden. 

Dag 2 – Van Epen naar Mechelen

Heerlijk gegeten, gedronken en geslapen in Hotel Berg en Dal. Ook hier is het ontbijt pas vanaf half negen en mag ik mijn broodjes meenemen in een plastic zakje. Voor negenen sta ik buiten en ga ik op pad. De dauw hangt nog tussen de heuvels.

Bovenste bos

De uitzichten zijn prachtig en de route langs de rand van het bos ook. Als de routebeschrijving zegt dat ik het bos in moet lopen en dat er een houten slagboom moet zijn die er niet is en er waarschijnlijk ook nooit gestaan heeft, voel ik al nattigheid. En jawel, ik raak volledig de weg kwijt in de Bovenste Bos. Uiteindelijk moet Google Maps me redden en me naar Slenaken brengen, waar ik de route weer kan oppakken. Waarschijnlijk heb ik een mooi stuk van de route gemist.

Slenaken

Na Slenaken raak ik in het bos weer de route kwijt. Als bij een wonder blijk ik niet eens zo heel veel omgelopen te hebben. Ik ga wat beter opletten nu. Ik moet vandaag 35 km lopen, dat vind ik mans zat. Ik kan me niet al te veel extra meters veroorloven. Maar daar kan ik me nog niet al te druk over maken. Ik loop lekker en de route is prachtig.

Onderweg zie ik veel gesloten horeca. Normaal gesproken zijn er voldoende terrasjes langs de weg om even te gaan zitten. Nu heeft corona daar een stokje voor gestoken. Jammer.

Onderweg:

Hotel berg en dal, Epen

Na een goede nachtrust in hotel Berg en Dal ga ik weer op weg.

Wandelen in Epen

Ik wandel Epen uit en het is meteen mooi. 

micro=wandelavontuur Limburg

Er hangt nog nevel in het dal en de zon doet erg haar best. 

Koeien in de wei

Lakenvelders in de wei.

De route naar het Bovenste Bos

De route naar het bovenste bos.

Lakenvelder kalfje

Wat een schatje!

Daar gaan mijn mooie nieuwe glimmende schone wandelschoenen. 

Wegwijzer Slenaken

Route kwijt, maar toch op weg naar Slenaken.

Herfstboom

Het is pas het begin van de herfst, maar sommige bomen gaan er al helemaal voor. 

Paddenstoelen

Deze paddenstoelen mogen er ook zijn.

Micro-wandelavontuur Limburg

Na Slenaken loop ik een leuk natuurgebied in. 

Micro-wandelavontuur Limburg

Zin in een klimmetje?

Micro-wandelavontuur Limburg

De route blijft afwisselend. Veel onverharde paden, dat is fijn. 

Paddenstoelen

Ik zie niet veel paddenstoelen, maar deze mag er zijn.

Wandelen in Limburg

Super leuk wandelen hier. 

Micro-wandelavontuur Limburg

Een uitdaging. 

Mechelen

In Mechelen heb ik het wel zo’n beetje gehad. Ik moet nog 6 km naar Vijlen en heb er al ruim 30 opzitten. Als ik een kilometer op weg ben richting Vijlen, drijven er ineens dikke zwarte wolken over. Nee hé. Toch geen regen. Ik ga er even bij zitten en kijk naar de bus- en treintijden. Dan blijkt dat vanuit Mechelen de bussen veel vaker rijden en dat het me bijna een uur reistijd scheelt. Plus dat Mechelen een kilometer terug lopen is en Vijlen nog 5 heen. Ik hoef er niet al te lang over na te denken. Ik keer om. Dat laatste ontbrekende stukje naar Vijlen loop ik wel een andere keer.

Ik weet één ding zeker. Dit was een geweldige tweedaagse en een uitzonderlijk mooie route. Daar kunnen Koen en ik vast en zeker iets heel moois van maken.

Zou jij geïnteresseerd zijn in een uitgave van deze route? Laat jouw opmerking of ideeën bij de reacties hieronder achter. 

De weg naar Vijlen

Het is nog 6 km van Mechelen naar Vijlen.

De weg van Mechelen naar Vijlen

Donkere wolken pakken zich samen. Ik ga terug.