NS wandeling Holterberg, één van de vijf mooiste wandelingen van Overijssel

Met genoegen zag ik dat de Holterberg ook steeds getipt werd als mooiste wandelgebied van Overijssel. In de uiteindelijke enquête met een shortlist van 12 wandelroutes die meedongen naar de kwalificatie van mooiste wandelroute van Overijssel, kwam de NS wandeling Holterberg met gemak in de top 5 terecht. Fijn, want ik wandel hier graag.

Deze wandelroute werd in 2018 door de volgers van Wandelvrouw hoog gewaardeerd in de uitverkiezing van de ‘mooiste wandeling van Overijssel’. In 2019 reed ik een week met een e-camper door Overijssel en wandelde ik de Top 5 van de mooiste wandelroutes, waaronder deze.

NS-wandelingen zijn wandelroutes die van station naar station lopen. Vaak volgen ze een deel van een al bestaand pad. Deze NS-wandeling volgt het Pieterpad. Als je dat weet kun je de beschrijving lekker opbergen en de rood-witte markering van het Pieterpad volgen. Bij station Nijverdal zie je eerst een rood-witte markering met de letters NS wandeling en later over gaat in de gewone rood-witte pijlen, soms met de letters Pieterpad.

NS wandeling
NS wandeling Holterberg - routeborden Nijverdal

NS Wandeling De Holterberg

We parkeerden de e-camper bij station Nijverdal. Even het spoor over en we zagen meteen de rood-witte NS markeringen die ons door een afwisselend stukje Nijverdal leidden. Het eerste paadje tussen de bomen ging meteen fors omhoog. Leuk! Het duurde ook niet lang of we zagen het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug van Staatsbosbeheer, waar we graag een kopje koffie dronken. Dit is zo ongeveer de laatste horecagelegenheid tot je 10 km verder in Holten weer iets tegenkomt.

De route over de Sallandse Heuvelrug is heerlijk om te doen. Het is een uniek heuvellandschap waar je nog steeds grote stukken heide vindt. De Sallandse Heuvelrug is ontstaan in de voorlaatste ijstijd toen grote ijstongen, die vanuit Scandinavië richting Nederland kwamen, de oppervlakte van het land voor zich uitduwden. Ik geniet van dit heuvelachtige landschap en vind het elke keer weer bijzonder om op het uitkijkpunt van de Holterberg (55 m. boven NAP) te staan, en uit te kijken over de lager gelegen delen.

De route kent ook een aantal lange rechte paden door het bos. Die zijn wat minder interessant, of als je het positief benadert: hier kun je lekker doorstappen. Wel bijzonder vind ik het laatste deel van de route. Daar kun je even linksaf gaan en een bezoek brengen aan de indrukwekkende Canadese begraafplaats. Als we iets verderop de majestueuze beukenlaan zien, weten we dat we bijna bij station Holten zijn.

We zijn net op tijd om de trein te pakken die om het half uur gaat. Met een overstap in Wierden op het Blauwnet komen we 22 minuten later weer in Nijverdal aan.

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug

Net buiten Nijverdal komen we aan bij het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug. Staatsbosbeheer geeft hier info over de natuur, de geschiedenis en geologie van het gebied. Het Buitencentrum heeft ook een leuke shop en je kunt er natuurlijk koffie met iets lekkers krijgen.

NS Wandeling De Holterberg; van Nijverdal naar Holten
NS Wandeling De Holterberg; van Nijverdal naar Holten
NS Wandeling De Holterberg; van Nijverdal naar Holten
NS Wandeling De Holterberg - uitkijkpunt
NS Wandeling De Holterberg - Zandpad
NS Wandeling De Holterberg - Heide
NS Wandeling De Holterberg - boomkap
NS Wandeling De Holterberg - Pieterpad
NS Wandeling De Holterberg
NS Wandeling De Holterberg - jong boomblaadje
NS Wandeling De Holterberg - bospad

In het tweede deel van de route zijn best wel wat lange, rechte paden.

Canadese begraafplaats Holten

De Canadese begraafplaats in Holten.

kunstwerk Holten

Op de beukenlaan staat dit kunstwerk. Je kunt er op klimmen.

beukenlaan Holten

Dan volgt het laatste stukje onder de beukenbomen door naar het station van Holten. Dit was een heerlijke wandeltocht.

flavicon wandelvrouw

Alles op een rijtje:

  • Afstand: 14 km

  • Kenmerk: Lijnwandeling. Over goed begaanbare paden, verhard en onverhard. Soms met een klimmetje.

  • Routebeschrijving: Kun je printen van de Wandelzoekpagina.

  • GPX: aanwezig. Downloaden van de Wandelzoekpagina

  • Start: Station Nijverdal

  • Finish: Station Holten

  • Horeca: Er is alleen horeca aan het begin en circa 1,5 km voor het eind van de route. Neem dus voldoende eten en drinken mee. Op de routebeschrijving staan de namen van de horecagelegenheden.

  • Honden: kunnen alleen aangelijnd mee

  • Uitvalsbasis: Wij logeerden op camping de Holterberg. Van hieruit kun je gemakkelijk naar station Holten wandelen, daar de trein naar Nijverdal nemen en via de NS route terugwandelen naar je kampeerplek, die aan de route ligt. Een echte aanrader!