Een topwandeling met een hoogtepunt van 78 meter NAP

Het gebied van de Lemelerberg en de Archemerberg is prachtig om te wandelen. Het kenmerkt zich door een afwisseling van heide, zandvlaktes en bossen die allemaal op hoogte liggen. Op verschillende plekken zijn er uitkijkpunten waar je kunt ervaren dat je op een berg loopt omdat je het beneden liggend akkerbouwland kunt zien liggen.

De Lemelerberg is ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd. Enorme gletsjertongen kwamen vanuit het noorden richting Nederland. Zij duwden zand, grind en zelfs aardlagen voor zich uit. Op die manier ontstonden in het landschap hoge stuwwallen, waaronder wat nu het natuurreservaat De Lemerberg is.

Deze wandelroute werd in 2018 door de volgers van Wandelvrouw hoog gewaardeerd in de uitverkiezing van de ‘mooiste wandeling van Overijssel’. In 2019 reed ik een week met een e-camper door Overijssel en wandelde ik de Top 5 van de mooiste wandelroutes, waaronder deze.

Routes Natuurgebied Lemelerberg

Er lopen verschillende gemarkeerde wandelroutes door het natuurgebied De Lemelerberg. Een mooie plek om te beginnen is natuurcamping de Lemeler Esch. Er is voor de camping een parkeerplaats. Op de camping vind je het Boscafé. Niets is fijner dan een horecagelegenheid aan het begin en einde van je wandeling. Toch? De wegwijzers naar de gekleurde markeringen voor routes van 3,5, 7,5 en 10 km vind je hier.

wandelen over de Lemelerberg en Archemerberg - markering

Wandelroute Lemelerberg en Archemerberg

Wij kozen voor een wandeling van 14 km die gemaakt is door routemaakster Truus Wijnen. Je kunt de route vinden op haar website: Over Wandelen Gesproken. Het leuke van deze wandeling is dat hij zowel de top van de Lemelerberg (66 m) als de top van de Archemerberg (78 m) meepakt en je zelfs een stuk door het laaggelegen akkerland loopt. Ik was vooral onder de indruk van het heidegebied (stel je toch voor dat die in bloei staat, dat moet magnifiek zijn) en vond de uitzichten vanaf de bergen indrukwekkend. Je ziet echt dat je hoog staat.

We zijn niet veel mensen tegengekomen. Opvallend was dat er op de heide een aantal vogelspotters rond liepen. Komen die voor de roodborsttapuit? Die schijnt hier rond te vliegen. Dit is een gebied waar je kunt verdwalen. Tenminste, wij kwamen mensen tegen die alle gevoel van richting kwijt waren. Wij waren blij met de routebeschrijving van Truus. Die is duidelijk en goed te volgen. Er is trouwens ook een GPX-track die je kunt downloaden.

Onderweg is van alles te zien. Zo kom je langs de Dikke Steen en passeer je een leeuw op een zuil waarbij de horeca (die alleen in het weekend open is) dichtbij is. Je gaat langs verschillende uitzichtpunten, je passeert speelpark ‘In het hol van de leeuw’ en je eindigt weer bij het fijne Boscafé.

Wandelroute Lemelerberg en Archemerberg - Het Boscafé

Natuurcamping de Lemeler Esch staat midden in het natuurgebied van de Lemelerberg. Een geweldige uitvalsbasis voor wandelingen. Altijd prettig om horeca aan het begin en einde van je wandeling te hebben.

Wandelroute Lemelerberg en Archemerberg - heide

Binnen een paar stappen sta je midden op de heide.

voetstappen in nat zand

Over stappen gesproken. Aan onze voetstappen kun je zien dat het zo af en toe wat regende. Maar dat mocht de pret niet drukken. Het was verder prima wandelweer. De foto’s zijn wel wat donker uitgevallen.

Wandelroute Lemelerberg en Archemerberg

Dreigende luchten.

Route naar uitzichtpunt Lemelerberg en Archemerberg

De weg met balustrade gaat naar een uitzichtpunt.

Uitzichtpunt Wandelroute Lemelerberg en Archemerberg

Hier zie je echt dat je op een berg staat.

Wandelroute Lemelerberg en Archemerberg

En weer verder.

Wandelen over de Lemelerberg en Archemerberg

Nog zo’n prachtig uitzichtpunt. Ga er maar bij zitten.

Wandelroute Lemelerberg en Archemerberg

We komen van de berg af en lopen een stukje langs de bosrand.

Wandelroute Lemelerberg en Archemerberg

De route gaat dwars over het akkerland.

Landschap Overijssel

Natuurgebied De Lemelerberg is in beheer van Landschap Overijssel.

Wandelroute Lemelerberg en Archemerberg
Wandelroute Lemelerberg en Archemerberg
leeuw op sokkel

Het monument van de leeuw op een zuil op de Lemelerberg. Het monument is in 1913 opgericht ter herinnering aan de 100-jarige onafhankelijkheid van Nederland.

boom

Veel jong groen in dit jaargetijde geeft de wandeling wat kleur.

Dikke Steen - Wandelroute Lemelerberg en Archemerberg

We passeren ook de Dikke Steen’. De Dikke Steen is een grote zwerfkei die hier in de voorlaatste ijstijd terecht is gekomen. Die moet natuurlijk beklommen worden.

Wandelroute Lemelerberg en Archemerberg

Deze boom heeft een bijzondere ‘knoop’ gemaakt.

R.D.Pijler Archemerberg

Het hoogste punt van Overijssel: de Archemerberg.

flavicon wandelvrouw

Alles op een rijtje:

  • Wandelroute: Lemeler- en Archemerberg van Truus Wijnen

  • Afstand: 14 km. De route is op meerdere plekken in te korten. Er is ook een variant van 7 km met minder klimmetjes.

  • Kenmerk: onverhard met hier en daar een klimmetje

  • Routebeschrijving: Kun je printen van de website Over Wandelen Gesproken

  • GPX: aanwezig. Downloaden van de website Over wandelen gesproken

  • Start: bij parkeerplaats van Natuurcamping De Lemeleresch, Lemelerweg 16, 8148 PC Lemele.

  • Horeca: bij de start het Boscafé (elke dag open) en halverwege route Theehuis De Lemelerberg (in het weekend open)

  • Honden: kunnen alleen aangelijnd mee