Een lang weekend in het kleinste huisje van Drenthe en dan even helemaal niets doen. Zo verleidde ik Hans om met me mee te gaan. Om het enthousiasme wat te temperen zei ik nog: het huisje kan niet veel zijn, want het is immers klein. Maar het vooruitzicht om er even uit te zijn en helemaal niets te moeten, stond ons beiden erg aan. Hoe kan een mens zich vergissen. Het huisje was prachtig en hoe kan je nu niks doen als de Oude Diep wandelroute voor je deur langs loopt?

Het kleinste huisje van Drenthe

Ik boekte in het voorjaar bij Buitenleven Vakanties het kleinste huisje van Drenthe. We zaten in de top van de coronacrisis en er was op de website bijna geen huisje meer vrij. Ik wilde graag een Buitenleven huisje. Dit samenwerkingsproject tussen Staatsbosbeheer, LandschappenNL en Natuurmonumenten levert unieke vakantiehuizen op en je sponsort er ook nog eens de natuur en de instandhouding van bijzondere woningen mee. Het kleinste huisje werd het dus. Wat een gouden greep!

Het kleinste huisje van Drenthe is een vakantiewoning met een verhaal. In dit vervenershuisje woonde tot op hoge leeftijd Olde Grietien. Samen met haar man heeft ze hier 5 kinderen grootgebracht. Oorspronkelijk is het huisje van plaggen gebouwd, maar werd al vrij snel van steen opgetrokken. Toen na de dood van Grethie Linde het huis afgebroken moest worden om plaats te maken voor een nieuwbouwwijk, kon het behouden blijven met de inzet van Buitenleven vakanties. Het vervenershuisje werd aan de andere kant van de weg opnieuw opgetrokken. Van binnen herinnert niets meer aan hoe het was. De kleine woning is een smaakvolle vakantiewoning geworden.

Olde Grietien, het kleinste huisje van drenthe
Een foto herinnert aan Olde Grietien.

Wij waren aangenaam verrast. Het huisje was eigenlijk groter dan verwacht. Het was smaakvol ingericht en had alles wat je maar wensen kan. Een heerlijke badkamer, leuk keukentje, een sfeervolle gaskachel, lekkere bank en tv en de bedstee was helemaal knus. Mocht het niet bevallen, konden we altijd nog boven gaan liggen; op de open zolder stonden ook twee bedden. Het allermooist aan het huisje vond ik de kleuren. Helemaal mijn smaak.

het kleinste huisje van Drenthe

het kleinste huisje van Drenthe

Het was heerlijk weer toen we aankwamen. De stenen buitentafel nodigde meteen uit. In het schuurtje vonden we een parasol en toen de koffie doorliep maakten we een korte ronde om het huis. De tuin bood veel privacy, de naastgelegen boomgaard hoorde ook bij het huisje en al snel stonden we op de brug kijkend naar de beek Oude Diep. Huh, die kende ik toch ergens van? Had Aniek niet een wandelroute gelopen langs de Oude Diep tijdens de wandelestafette van de Outdoorbloggers door Drenthe? Het antwoord kwam snel: daar stond een bordje dat inderdaad de wandelroute aangaf.

In de achtertuin, zittend onder de parasol besloten we al snel dat we de volgende dag deze route zouden lopen.

Oude Diep Wandelroute

De wandelroute Oude Diep blijkt een rondwandeling te zijn van 17 km. We Kunnen dus gewoon vanuit de voordeur vertrekken en daar ook weer aankomen. Beter kan eigenlijk niet.

De route begint meteen prachtig. We lopen over een soort bospaadje langs de beek. We hebben er even spijt van dat we met blote benen lopen. Veel mugjes en teken zullen hier ook zitten. Aan DEET hebben we niet gedacht. Zullen we terug gaan? We besluiten het niet te doen en dat blijkt oké. Het is het enige stukje op de route die zo door het hoge gras gaat.

Oude Diep wandelroute

Oude Diep wandelroute

Oude Diep wandelroute

Oude Diep wandelroute

Verder wandelen we door allerlei soorten Drents landschap. Door bos, langs akkers, door stille plattelandswegen, langs de Oude Diep en we doen ook nog even Hoogeveen aan. Omdat we de zaterdagkrant willen hebben (we zouden immers niets doen) gaan we even langs het station, wat de eigenlijke startplek van deze route is. De wandelroute Oude Diep staat er ook om bekend dat het langs oorlogsmonumenten komt. Bij het station vinden we de eerste plaquette die verwijst naar de 2e wereldoorlog.

Station Hoogeveen
Station Hoogeveen, het officiële begin van de wandelroute Oude Diep.

Spaarbankbos

We vervolgens onze weg en komen in het Spaarbankbos. Daar komen we langs een indrukwekkend oorlogsmonument, die staat op de plek waar 5 mannen zijn gefusilleerd. In dit bos zijn we na een lange lunchpauze even gedesoriënteerd en weten niet meer welke kant we op moeten. Ik pak de GPS-route erbij en zie dat die op een heel andere plek, zelfs aan de andere kant van het bos, loopt. Hoe dat zit snap ik niet goed. We zijn toch echt de goede bordjes aan het volgen.

De naam Spaarbankbos stamt nog uit de tijd dat de Spaarbank Hoogeveen het natte heidegebied aankocht als belegging en er bomen op plantte voor houtproductie. Zo ver kwam het niet, want in de tweede wereldoorlog werd er hevig gevochten in het Spaarbankbos. De bomen zaten vol granaatscherven en waren niet meer geschikt voor de houtkap. Het bos overleefde en tot op de dag vandaag wordt er veel gewandeld in het Spaarbankbos.

Spaarbankbos oorlogsmonument

Spaarbankbos oorlogsmonument

De Boerenveensche plassen

Later komen de echte route en de GPS route bij elkaar. Na een stukje over een lange saaie weg komen we bij het natuurgebied de Boerenveensche plassen. We gaan er dwars doorheen. Prachtig!

Boerenveensche plassen

de Boerenveensche plassen

Boerenveensche plassen

koeien

Einde Oude Diep wandelroute

Terwijl we druk pratend aan het wandelen zijn krijg ik ineens het gevoel dat ik op deze weg al eens ben geweest. De bomen die zo diep in het water staan komen me bekend voor. Ook die ooievaarspaal op die plek heb ik eerder gezien. Het klopt allemaal, want we zijn weer terug bij het kleinste huisje van Drenthe.

De Oude Diep wandelroute in het kort:

  • Wandelroute: Oude Diep

  • Afstand: 17 km

  • Kenmerk: Rondwandeling door buurtschappen, bos, heide, natuurgebieden, over stille wegen langs weilanden en langs de Oude Diep.

  • Routebeschrijving: Het routeboekje en GPX-file download je vanaf de website Drenthe.nl.  Daar vind je ook meer info over de route

  • Bewegwijzering: De route is bewegwijzerd aan de hand van witte zeshoekige bordjes met bruine opdruk.  

  • Start: Het officiële startpunt van de route is station Hoogeveen. Hier is voldoende parkeergelegenheid. Adres voor de navigatie: Stationsplein 1, 7901 AA. Leuker is om te starten van af je logeeradres Het kleinste huisje van Drenthe.
  • Horeca: Wil je wat eten en drinken tijdens de wandeling, dan kan dat in Hoogeveen.

  • Honden: kunnen aangelijnd mee.

flavicon wandelvrouw