Elke wandelaar zou de beschikking moeten hebben over minimaal één thermoshirt. De juiste basislaag om onder je andere wandkleding te dragen zorgt er namelijk voor dat je comfortabel blijft én dus een goede prestatie kan neerzetten. In warme omstandigheden gebruik je een andere basislaag dan bij koude omstandigheden. Ik ging wandelen en wildkamperen in Schotland en de verwachting was dat het overdag fris en nat zou zijn en ’s nachts tegen het vriespunt. Ik nam 2 thermo shirts van Craft mee. Één met korte, en één met lange mouwen. Lees hier mijn bevindingen.

 

Unboxing Craft Active Extreme X Thermo Shirt

Altijd weer een leuk moment; het uitpakken van de doos die door de pakjesbezorger is afgeleverd. Ik heb de shirts bij Plutosport besteld (daarover later meer). De Craft shirts zijn mooi verpakt. Veel informatie staat op de doos, die ook nog eens recyclebaar is.

Plutosport doos

Craft Active Extreme X Thermo Shirt dozen

Korte mouw

Eerst het shirt met korte mouw. Wat me meteen opvalt is hoe dun en licht het shirt is. Dat is echt geweldig. Bij meerdaagse tochten is het gewicht van kleding iets waar elke wandelaar op let. Elke gram telt. Dit shirt weegt slechts 80 gram (in L). Het shirt heeft een normale hoge neklijn. Ik hou van een wat lagere neklijn, maar dat is natuurlijk niet praktisch in een shirt dat je warm moet houden.

Het shirt is ’voorgevormd’ en volgt daarmee de natuurlijke rondingen van een vrouw. Hij moet strak worden gedragen. Hij is lekker lang en valt over de kont, waarbij de achterkant van het shirt iets langer is dan de voorkant. Onder de mouwinzet heeft het shirt mesh panels.

Lange mouw

Het shirt met lange mouwen is vrijwel gelijk aan het shirt met korte mouwen, behalve dan natuurlijk de mouwlengte. Maar ook de hals van dit shirt is hoger, het heeft een zogenaamde crewnek.

Ik koos voor zwarte shirts omdat die minder snel zichtbaar vies worden dan de witte variant. Op beide shirts staat met witte letters op de voorzijde onder de hals de letters CRAFT met het stippenlogo. Onderaan het shirt staat; SeaQual en onderaan op de linkermouw nogmaals het stippenlogo. Ik vind dat allemaal wel mooi gedaan.

Craft

Materiaal

De Craft Active Extreme X Thermo Shirts voelen heerlijk zacht aan. Ze hebben een soort geribbeld ruitpatroon waardoor er een luchtlaagje ontstaat tussen de huid en het shirt. De shirts zijn gemaakt van 95 % polyester en 5% elastane. Van de gebruikte polyesters is 40% afkomstig van SeaQual polyester, gemaakt van plastic wat uit de oceanen is gehaald. Het andere deel is van ‘gewoon’ gerecycled polyester. Dit zijn bijvoorbeeld oude kledingstukken die hergebruikt worden. Dat geeft voor mij het merk een hele grote plus.

Wat doet het shirt?

Zoals gezegd houdt het shirt lucht vast door de manier waarop het in kanaaltjes gebreid is. Daarmee houdt het warmte vast. Het is gemaakt van coolmax-air fiber. Dat zorgt er voor dat vocht meteen afgevoerd wordt en dat de stof op de huid droog blijft.

Omdat onder de armen mesh stukken zijn aangebracht kan daar, waar het het meest nodig is, het vocht meteen weg. Het zorgt voor optimale ventilatie.

Deze shirts voorkomen, doordat ze strak op de huid aansluiten, dat je schuurplekken krijgt van bijvoorbeeld je rugzak. Fijn is ook dat alle naden zeer plat weggewerkt zijn, zodat ook het shirt zelf niet voor irritatie zorgt.

Wandelvrouw in Craft thermoshirt

Hoe bevallen ze in de praktijk?

Ik nam de shirts dus mee op een wandeltrektocht door Schotland. Ik koos overdag voor het Craft shirt met korte mouwen en droeg dat onder een sportshirt met lange mouwen. Die combinatie was geweldig. De afwisseling in temperatuur werd heel goed opgevangen. We liepen in een buitentempratuur van rond de 12 graden, maar af toe moest er flink geklommen worden en stond het zweet om mijn rug. Niet letterlijk, want het Craft thermo shirt voerde de vochtigheid snel af, waardoor ik het niet koud kreeg als het tempo weer naar beneden ging. Een fijn shirt die precies deed wat ik ervan verwachtte.

’s Nachts in de tent doeg ik het thermoshirt met lange mouwen. Omdat ik dan stil lig vind ik het prettig om helemaal bedekt te zijn. Ook de hogere neklijn was prettig. Het shirt was een fijne beschermde laag.

De volgende keer gaan ze zeker weer mee!

Geur

Ik vind het belangrijk om te vermelden dat ik niet gemerkt heb dat de shirts nare geurtjes hebben of aannemen. Ze roken zelfs verrassend fris na anderhalve week gebruikt te zijn op de wandeltrektocht. Bij polyester krijg ik altijd een nare-geuren-associatie, maar daar was in de praktijk geen sprake van.

Ik kan me voorstellen dat ik dit shirt ook ga gebruiken tijdens het skiën en andere wintersport activiteiten. Maar ook gewoon als een hele fijne onderlaag tijdens de huis- tuin en keukenwandelingen in Nederland. Afhankelijk van de kou, trek je er meer of minder kledingstukken over aan.

Wassen

De Craft Active Extreme X Thermo Shirts  kunnen gewassen worden op 40 graden. In principe kunnen ze met de gewone was mee. Zelf gebruik ik geen wasverzachter voor sportspullen omdat dat het ademend vermogen kan beïnvloeden. De shirts blijven van zichzelf lekker zacht.

Duurzaamheid

De shirts zien er uit (ook na het wassen) alsof ze heel lang mooi en soepel blijven. Maar of dat echt zo kan ik natuurlijk nog niet vertellen. Ik vind het wel jammer dat ik op het shirt met lange mouwen een paar kleine haakjes heb. Mijn eigen schuld; ik ben er met klittenband langs gegaan. Zo kwetsbaar is het dus wel. Oppassen dus in het vervolg.

Plutosport

Ik bestelde de Craft Active Extreme X Thermo Shirts bij Plutosport. Als ik iets nodig heb kijk ik eerst altijd even daar. Je kunt er namelijk topmerken voor de beste prijs scoren. Dus ook van een gerenommeerd merk als Craft hebben ze een flinke collectie.

De levering is supersnel (1 dag) en je kunt kosteloos retourneren binnen 14 dagen.

Dit is de link naar het Craft thermoshirt met korte mouwen.

Dit is de link naar het Craft thermoshirt met lange mouwen.

Craft Active Extreme X Thermo Shirt
Craft Active Extreme X Thermo Shirt

Verantwoording: Deze review kwam tot stand in samenwerking met Plutosport. Zij vroegen mij de Craft shirts te testen en te reviewen. Ik deed dat graag. Ik kreeg de shirts cadeau. Plutosport had geen invloed op de inhoud van mijn review. Zoals je van mij gewend bent geef ik je mijn eerlijke en oprechte mening.

flavicon wandelvrouw