Sally en ik liepen over de West Highland Way in Schotland. Een trektocht van 7 dagen, waarbij je ervan uit kan gaan dat het vroeg of laat gaat regenen. Met een beetje pech zelfs dagenlang. Schotse familie maakte zich zorgen omdat het weerbericht alleen maar regen en donder voorspelde, maar wij hadden ons goed voorbereid. Dus toen de vraag van Esther Newsum via Facebook kwam, hoefde ik niet lang na te denken: hier kan ik wel een goed antwoord op schrijven.

Esther:
Heb je misschien een tip voor regenkleding en het dragen van een rugzak? Want draag ik de zak over mijn regenjas, dan gaat het bij mijn schouders lekken.

Cora kwam meteen met een antwoord:
Vorig jaar tijdens een enorme regenbui (die bijna de hele dag duurde) de regenponcho over alles heengedaan. Ook over de rugzak. Regenbroek aan en dat ging perfect. Als ik ook gamaschen had gehad waren ook mijn sokken helemaal droog gebleven. Het ziet er niet uit, maar… Who cares?

Esther vraagt:
Wat zijn gamaschen?

Cora:
Een soort regenbroek maar alleen over je onderbenen met de bovenkant van een overschoen er aan vast. Die gaat met een riempje onder je schoen door. Ook handig als door (natte) prikkelstruiken moet lopen en je regenbroek aan flarden kan gaan. Ik heb een stel bij Decathlon gekocht maar nog niet uitgeprobeerd moet ik eerlijk bekennen.

Fijn, dat is in ieder geval al een mooi antwoord op de vraag hoe het moet met regenkleding en een rugzak. Maar er valt nog wel meer over te vertellen. Laten we beginnen bij de rugzak, dan de verschillende regenkledingstukken onder de loep nemen en dan de combinatie van spullen belichten.
Tot slot geef ik nog een gouden tip.

Regenkleding en rugzak

De rugzak

Als je zoals Sally en ik op een meerdaagse trektocht gaat, en alles van kleding tot tent in je rugzak hebt, is het van het uiterste belang dat alles droog blijft. Niets is erger dan in een vochtige slaapzak te moeten kruipen. Daarom begint het allemaal met het inpakken van de rugzak.

Ziplocks

Mijn kleding gaat in vacuumzakken. Dat heeft twee voordelen: Het blijft absoluut droog en het volume wordt verminderd. Verder gaan alle losse spulletjes in verschillende maten ziplock zakjes. Je kunt er niet genoeg van mee hebben. Ook de spullen die in de klep van de rugzak en in het voorvak gaan, worden verpakt in ziplock zakjes. De slaapzak is een geval apart. Die past niet in een ziplock dus die gaat in mijn pumpbag voor de slaapmatjes. Dat is een lichtgewicht waterdichte zak die ik gebruik om de slaapmatjes van Exped op te blazen. Je kunt daar natuurlijk elke andere waterdichte zak voor gebruiken, maar ik houd erg van het gecombineerd gebruiken van spullen.
Om ook het interieur van de rugzak fris te houden, gaat voordat ik mijn spullen erin stop, eerst een blauwe (niet ruikende) vuilniszak in de rugzak, en dan pas mijn spullen. Het lijkt overdreven, maar geloof me: water gaat overal doorheen en met een beetje pech krijg je het niet meer droog.

Regenhoes

Door alles in plastic te verpakken blijft de inhoud van de rugzak altijd droog, ook als je wordt overvallen door een stortbui en je geen kans ziet om snel genoeg de regenhoes er overheen te trekken. Een regenhoes op zichzelf is ook niet voldoende om de rugzak droog te houden. Via je rug en het achterpand wordt het allemaal toch nog nat.
Het is wel handig om een regenhoes te gebruiken. Het helpt je als het wat spettert en je nog niet weet of je volledig in je regentenue moet, en het is gemakkelijk als je je rugzak af doet en op de natte grond wilt leggen.

Regenkleding en rugzak

Regenkleding

Regenjas

Waar en wanneer je ook gaat wandelen, je zou altijd een winddichte en waterdichte regenjas bij je moeten hebben. Ik heb zelf een geweldige alleskunner van Fjällräven, maar elke regenjas is natuurlijk al goed, hoewel een goed ademende jas erg fijn is.

Regenbroek

Een regenbroek is ook belangrijk. Je kunt kiezen voor een waterdichte wandelbroek, een ademende regenbroek of gewoon voor een goedkope (lichtgewicht) regenbroek. Ik heb er zelf eentje van Mountain Peak. Mijn regenbroek heeft elastiek aan de onderzijde, waardoor ik de broek over mijn halfhoge wandelschoenen kan trekken, zodat die niet vollopen met water.

Gamaschen

Niet iedereen wil een warme, zweterige regenbroek aan. Toch is het handig om de onderkant van je benen te beschermen, zeker onder een poncho. Daarvoor kun je gamaschen, ookwel gaiters genoemd, gebruiken. Die beschermen uitstekend de onderkant van je benen en lopen vaak ook nog een stukje over je schoenen heen. De gaiters kunnen soms net te kort zijn voor onder een poncho, dan worden je knieën toch nat.

Overschoenen

Er bestaat zoiets als overschoenen. Het woord zegt het al; het zijn een soort regenjassen voor over je schoenen. Het idee is natuurlijk top. Want hoe waterdicht je schoenen ook zijn, de regen loopt er vaak van bovenaf in en uiteindelijk worden alle schoenen door en door nat. Ik heb ze zelf nooit gebruikt. De meeste overschoenen worden gemaakt voor fietsers. Overschoenen voor wandelaars hebben geen onderkant maar worden door een riempje aan de schoen bevestigd.

Poncho

Mijn liefste regenkledingstuk is de regenpocho. Ik moest er echt aan wennen, in het begin vond ik dat geflapper hoogst irritant en liep het water zo van mijn poncho mijn schoenen in. Daar werd ik niet blij van. Maar zo hoeft het niet.
De poncho moet met zorg gekocht worden, wat overigens niet betekent dat hij duur hoeft te zijn. Ik heb er ooit eentje bij de Xenos gekocht die uitstekend voldoet. Het allermooist zijn de regenpocho’s waar de rugzak precies in past. Die heb je bijvoorbeeld van Bever en Vaude. De regenponcho moet voldoende ruimte hebben om de rugzak onder te herbergen en zwaar genoeg zijn om naar beneden te blijven hangen. Als de poncho van een te licht materiaal is, waait hij omhoog. Sommige poncho’s hebben bevestigingen om hem naar beneden te houden. Kijk ook even of jouw poncho wel of geen armen heeft. Ik vind het handig van wel, want dan hoef je niet altijd een regenjas onder je poncho aan.

Regenkleding en rugzak

Pet of hoed

Hier kan je echt heel veel plezier van hebben; een pet of hoed die je draagt tegen de regen. Het hoeft niets ingewikkelds te zijn, als het maar een rand heeft waardoor het water niet in je gezicht komt. Mijn laatste pet komt uit een zeilwinkel en is gemaakt van oude zeilen. Hij lijkt wel een beetje op deze pet. Alleen rood en anders. 😊

Paraplu

Leuk idee om een paraplu mee te nemen, maar voor mij werkt het niet. Helaas waait het bijna altijd als het regent. De lichtgewicht paraplu’s waaien zo uit elkaar. Neem je een stormvaste plu, dan draag je al weer een aardig gewicht extra mee en je kunt jezelf en je rugzak er niet lang droog onder houden.

Het gaat regenen

Oké, de rugzak is waterdicht ingepakt en alle regenmaterialen zijn bekend. Nu is het afhankelijk van de situatie, de temperaturen, de materialen die je bij je hebt en je voorkeuren, hoe je het aanpakt.

Als we van het ergste uitgaan, en dat is een hele dag stromende regen, waarbij het koud en guur is, dan kies ik voor zo droog mogelijk blijven. Ik trek mijn regenbroek en regenjas aan, zet een pet op. Dan gaat de rugzak om, die op de juiste manier is ingepakt en ook een regenhoes heeft. Daaroverheen gaat de regenponcho. De capuchon van de poncho gaat over het hoofd en trek ik vast aan. Zo! Mij krijgen ze niet gek. In mijn plastic cocon kan ik de hele dag lopen.

Als het warmer weer is, laat ik onder de poncho dingen weg. Geen regenbroek, geen regenjas. Als het echt warm is kan ik zelfs in mijn wandelrokje en T-shirt wandelen. De poncho blijft aan. Die beschermt mijn rugtas en houdt me op een luchtige manier droog.

Regenkleding en rugzak

Mijn geheimtip

Is het echt bar en boos met de regen, of heeft de regen het halfhoge gras waar je doorheen moet zeiknat gemaakt, dan zijn waterdichte sokken een uitkomst. Als je voeten droog blijven, voel je je helemaal een stuk comfortabeler.

Wil je meer weten over waterdichte sokken? Lees dan de review die ik schreef over: SEALSKINZ Waterproof Socks MTB Mid Length With Hydro Stop