De Singi Wool Padded Parka van Fjällräven is een jas waar je het liefst in gaat wonen. Nu het koud en guur is buiten, ben ik elke keer blij als ik hem aan de kapstok zie hangen. En hoe vaker ik hem aanheb, hoe meer hij eigen wordt en zich voegt naar mijn lichaam. Een heerlijke outdoor winterjas!

Ik kreeg de Singi Wool Padded Parka om hem te testen en een review over te schrijven.

Wat mij betreft is de Singi Wool Padded Parka de mooiste van alle geweldige Parka’s die Fjällräven heeft voor vrouwen. Wat maakt deze Parka nou zo bijzonder? Ik ben helemaal weg van de voering van wol. De natuurlijke voering maakt de jas heerlijk warm, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat je niet oververhit raakt. Dat is wat een natuurlijk product voor je doet. Heerlijk!
Sowieso vind ik het fijn dat Fjällräven erg let op het gebruik van natuurlijke materialen en zoveel mogelijk gerecyclede producten gebruikt. Ook bij deze jas is dat weer goed gelukt.

Singi Wool Padded Parka W van Fjällräven

Uiterlijk

Het uiterlijk van de jas staat me ook aan. Ik heb gekozen voor de kleur Garnet, een pauselijk paarse kleur waar ik veel complimenten over krijg. De jas bevat van de buitenkant niet te veel tierlantijntjes, heeft een strakke belijning en straalt vakmanschap en klasse uit. Dit is geen weggooier die je binnen een paar jaar afdraagt, maar een jas waar je zo ongeveer de rest van je leven aan vast zit. 😊

Fotograaf fotografeert wandelvrouw
Fotograaf Ab Snelderwaard maakte foto’s van mij in de Fjällräven Parka bij de Schoorlse Duinen.

Draagcomfort

Ik koos voor de maat M. Normaal gesproken draag ik L, maar ik weet van Fjällräven dat de maten nogal ruim vallen. Ik let altijd goed op de maattabel op de website van Fjällräven. Gelukkig maar, want maat M zit me als gegoten. Als ik wil kan ik rustig onder de jas een dikke wintertrui dragen. Wat overigens niet nodig zal zijn omdat de jas warm genoeg is.

Ik vond de jas wat stijfjes in het begin. Maar dat was gewoon wennen. Tijdens het hekkenklimmen bij de wandeling Trage Tocht Lisse, kon ik regelmatig mijn benen niet hoog genoeg heffen. Dat sloeg natuurlijk nergens op, want in de jas zit gewoon een tweewegrits. Maar de jas is helemaal wat stijvig. Voordeel is dat hij heel mooi blijft en niet kreukelt. Toch gaat de jas steeds fijner om me heen zitten. Ik denk dat het een echte woon-jas gaat worden. Nu al voelt hij heerlijk.

Qua warmte is het een bijzondere jas. Ik draag hem het liefst met een gewoon shirt eronder. De jas is heerlijk warm en past zich aan, aan de omstandigheden buiten. Ook bij niet zo heel koud weer, blijft ik me er lekker in voelen. De warmte die ik zelf afgeef lijkt door de wol te worden opgenomen. Dat maakt de parka niet alleen voor de winter, maar ook voor de herfst en de koudere lentedagen geschikt.

Dat wol zit overigens alleen in de vulling. Je hoeft niet bang te zijn dat er iets gaat kriebelen. De binnenzijde van de parka is flanel.
Dat de jas lang is, is heerlijk om in te wandelen. Je bovenbenen blijven mooi beschermd en warm. Op de fiets doet de jas het trouwens ook goed.

Singi Wool Padded Parka W van Fjällräven
Het begon te regenen tijdens de fotoshoot, maar daar heb je in deze jas niet zo’n last van.  (foto: Ab Snelderwaard)
Review: Singi Wool Padded Parka W van Fjällräven
We maakten ook foto’s voor de review van de Osprey Fairpoint wheels 65, de reistas die ook trolley en rugtas tegelijk is.  (foto: Ab Snelderwaard)

Zakken en andere handigheden

De jas heeft bijzonder veel plekken om dingen in op te bergen. Allereerst zijn daar de twee zakken aan de buitenkant. Die zijn enorm. Je kunt ze goed dichtmaken met een drukknop. Ook via de buitenkant zijn er ritsen op borsthoogte die toegang geven tot 2 grote steekzakken. Die steekzakken bevatten aan de binnenzijde nog een extra opbergvakje, waar je bijvoorbeeld je telefoon in kunt fixeren.

Aan de binnenzijde zijn ook twee zakken in de punten van de onderpanden. Daarnaast is er nog een borstzak waar je spulletjes achter een rits kunt opbergen.
De parka heeft een capuchon die goed op zijn plaats blijft zitten omdat hij een stevige rand heeft. Er zit een koord door de capuchon waarmee je hem kunt aantrekken. Dat ziet er trouwens ook mooi uit. Goed gemaakt met een koord in een mooie contrasterende kleur met een stopper en met een leren bandje.

Op de manchetten zitten banden met klittenband waarmee je de mouwen dichter kunt maken, zodat ze bijvoorbeeld goed aansluiten op handschoenen.
Je kunt de Parka wat meer vorm geven door hem dichter te trekken met een band ter hoogte van je middel. Die bevestiging zit aan de binnenzijde van de jas, waardoor er geen touwen los gaan slingeren.

Onderaan de jas, onder de rits, is een drukknoop om de jas helemaal dicht te maken. De rits zelf heeft een overslag waardoor hij niet snel water zal lekken.

rits: Singi Wool Padded Parka W van Fjällräven
Knoop: Singi Wool Padded Parka W van Fjällräven
Label Detail: Singi Wool Padded Parka W van Fjällräven

Onderhoud

De jas is gemaakt van de befaamde C1000 stof. In dit geval de 1000 Lite Eco. Dat betekent dat de jas wind- en waterbestendig is. Dit kun je onderhouden door de parka af en toe in te wrijven met Greenland Wax, vervaardigd uit een mengsel van bijenwas en paraffine. Hiermee maak je de stof nog winddichter, waterbestendiger en nog slijtvaster. Op de website van Fjällräven wordt precies uitgelegd hoe je dit moet doen.

Zou de jas echt vies worden, dan kan hij niet in de wasmachine en niet in de droger. Hij moet vakkundig chemisch gereinigd worden met een normale procedure. Daarna wel weer even inwaxen.

Fjallraven wax gebruiksaanwijzing
De gebruiksaanwijzing van de wax heb je altijd bij je aan de binnenkant van de jas.

Conclusie:

Ik ben erg blij met mijn Singi Wool Padded Parka van Fjällräven en ik heb hem, nu het winter is, ook dagelijks aan. Een heerlijke warme jas waar ik goed in kan bewegen en wandelen. Een echte fijne outdoorjas.
Ik kan slechts één nadeel noemen en dat is toch de prijs. Deze jas kost €499,95. Hij is het zeker waard. Dit is een jas die blijft, maar het is wel een bedrag om van te slikken. Tenminste, dat vind ik.

De Singi Wool Padded Parka W is te koop op de website van Fjällräven of bij bekende outdoorzaken als Bever. Hij is er ook in een stoere herenuitvoering.

Video van de damesuitvoering van de Singi Wool Padded Parka:

Ook een video van de herenuitvoering van de Singi Wool Padded Parka:

Ik ben fan

Ik ben een echte fan van Fjällräven. Niet alleen omdat ze zulke leuke allemans rugzakken maken, zoals de hele Kånken serie. (Kijk trouwens even in de Wandelvrouw Saleshop als je een Kånken rugzak wilt. Ze zijn altijd wel ergens in de aanbieding.)  Maar vooral omdat ze hoogwaardige outdoorkleding maken, waar goed over is nagedacht en waaraan je aan alles merkt dat hier echte outdoorfans aan het werk zijn geweest. Zij weten wat handig en nodig is. Ook de inzet van het bedrijf om zoveel mogelijk met materialen te werken die de natuur zo min mogelijk belasten vind ik fijn.

Ik reviewde eerder: