Magglingen – Biel/Bienne

  • Afstand: 13 km
  • Stijgen: 100 m | Dalen: 540 m
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk | Fitheidsniveau: middel
  • Wandeltijd: 3 uur, 15 minuten

Wat een mooie kloof, en mét water!

ViaBerna Etappe 5

Deze wandeling begint aan het “einde van de wereld” en leidt door de wilde Taubenloch kloof direct naar de stad Biel.

Het is zondag 7 augustus en er staat een korte wandeling op het programma: een zondagswandeling. Het komt allemaal perfect uit dat ik vandaag in Biel/Bienne ben en niet van hotel hoef te wisselen. Ik kan het dus gewoon rustig aandoen, mijn spullen op de kamer laten, een dagrugzakje inpakken en op pad gaan.

Om een uur of half 10 neem ik de bus naar het Magglingen treinstation en pak ik de funiculaire (ik vind het zo’n mooi woord) naar boven. Daar vervolg ik de route die ik gisteren verlaten heb. Ze noemen het hier het ‘einde van de wereld’. Geen idee waarom.

Magglingen funiculaire
Met dezelfde trein van gisteren weer omhoog.

Uitzicht

Ik heb geen mazzel met de ‘views’. Gister zag ik helemaal niets en vandaag is het heiig waardoor een scherp beeld van het onderliggende land er niet is. Het pad verdwijnt in het bos, waardoor de views ook verdwijnen. Het is een prettige zondagswandeling. Breed pad, geleidelijk naar beneden. Niets bijzonders. Af en toe en smaller paadje, veel bomen, niets om lekker een blog mee te vullen.

Magglingen ViaBerna etappe 5
Uitzicht over de huizen van Magglingen.
Magglingen ViaBerna etappe 5
Magglingen ViaBerna etappe 5
Magglingen ViaBerna etappe 5
Nog steeds geen heldere views.

ViaBerna etappe 5

ViaBerna etappe 5

Koffie

Ik besluit bij Restaurant des Gorges een kop koffie te halen. Het ziet er daar leuk uit en ik moet ook naar de wc. Vanwege de zondagsdrukte kon ik onderweg niet een geschikt plekje vinden.

Restaurant des Gorges

Restaurant des Gorges

Taubenloch kloof

Na de koffie wandel ik de kloof in. Het begint met veel beton en een kanaal waar papieren bootjes in drijven. Dat is dan weer wel leuk. Maar ik word er allemaal nog niet warm van en het is hier ontzettend druk. Even later begrijp ik waarom: WOW, wat is het hier mooi! Overal spuit en stroomt water en de rotsformaties zijn ongelofelijk. Er is een pad uit de wand gehakt en soms moet je gebukt het pad vervolgen. Meerdere keren steek je het water over via een brug.  Ik blijf fotograferen en filmen. Hier ga ik mooie Reel van maken.

ViaBerna etappe 5 Taubenloch Kloof
De Taubenloch kloof begint gezapig.
ViaBerna etappe 5 Taubenloch Kloof
Met elke stap wordt het mooier.

ViaBerna etappe 5 Taubenloch Kloof

ViaBerna etappe 5 Taubenloch Kloof

ViaBerna etappe 5 Taubenloch Kloof

ViaBerna etappe 5 Taubenloch Kloof

ViaBerna etappe 5 Taubenloch Kloof

Taubenloch Kloof

Taubenloch Kloof

Biel/Bienne

Aan alles komt een einde en ineens sta ik op een verkeersweg in Biel/Bienne. De ViaBerna gaat nu verder langs de rivier die uit de kloof is gekomen.

Biel/Bienne ViaBerna etappe 5

Ik wandel langs prachtige oude huizen, maar ook langs een super modern gebouw van Swatch. Biel/Bienne en deze regio huisvesten vele horlogemerken. Even verderop kom ik langs Omega, die hier ook een museum heeft. Bij het rare gebouw van Swatch was trouwens een grasveldje met heerlijke houten ligstoelen. Dat was mijn tweede pauzeplekje van vandaag. Schoenen uit en liggen maar.

Biel/Bienne ViaBerna etappe 5
De zilveren staart van het Swatch gebouw.

Biel/Bienne ViaBerna etappe 5

Dan verder langs het Centrale Plein, waar ik al een aantal keren op een terras heb gezeten bij het houten brug-kunstwerk. Ik wandel nu door langs het water, dat uiteindelijk uitstroomt in het meer van Biel. Het is hier ook super druk. Dat wil wel met het mooie weer. Ik wandel verder naar het station waar ik de bus pak naar mijn hotel. Morgen weer verder.

Biel/Bienne ViaBerna etappe 5

ViaBerna etappe 5 Biel/Bienne

ViaBerna etappe 5 Biel/Bienne

Ik slaap vannacht weer in Hotel Artits in Biel/Bienne

Het is best lekker om een dag niet te hoeven verkassen en mijn spulletjes te kunnen laten liggen. 

flavicon wandelvrouw

Tijdens mijn wandelreis over de ViaBerna probeer ik elke dag een blog te schrijven. Dit is het vijfde blog, in wat hopelijk een reeks van 20 gaat worden. Super leuk als je mee blijft lezen.

Komt de ViaBerna je nog onbekend voor? Lees dan het artikel: Ken je de ViaBerna, die wandelroute dwars door het kanton Bern in Zwitserland, die ik ga doen?

⇒ 20 dagen lang loop ik de ViaBerna. Dit is mede mogelijk gemaakt door Madeinbern.com en MySwitserland.com.

De juiste wandelschoen