Het lijkt te mooi om waar te zijn; gewoon een beetje wandelen om gewicht te verliezen. Geen gedoe met gewichten, geen intimiderende sportscholen, geen hardloopschema’s waar je al moe van wordt als je er naar kijkt en wel alles blijven eten waar je zin in hebt? Nee, zo werkt het niet. Helaas. Toch kan wandelen je uitstekend helpen om kilo’s te verliezen. Als je weet hoe het werkt, kan je het effectief inzetten.

Wandelen om gewicht te verliezen

1.

Met wandelen verbrand je calorieën, zo simpel is het. En als je meer calorieën verbrandt dan je inneemt, val je af. Moeilijker dan dat is het niet. Het is een beetje afhankelijk van je lichaamsgewicht, maar gemiddeld verbrandt een mens 60 kilocalorieën per kilometer. Dat kan lekker optellen als je er regelmatig op uit gaat.

2.

Het voordeel van wandelen boven intensievere sporten is dat het in plaats van een snelle suikerverbranding een ideale vetverbranding geeft. Dat is precies wat we willen: vet verbranden.

3.

Bijkomend voordeel van wandelen is dat het de zogenaamde ‘craving for sugar’ vermindert. In plaats van thuis alle kasten door te zoeken naar zoetigheid of grote hoeveelheden voedsel, ben je nu gezond op pad.

hoge of lage wandelschoenen?

4.

Het is wetenschappelijk bewezen dat je psychisch beter in je vel gaat zitten van wandelen. Dat helpt je om ‘nee’ te zeggen tegen alle eetverlokkingen en het wandelen vol te houden.

5.

Volhouden is sowieso de sleutel tot gewichtsverlies en met wandelen is dat makkelijk. Het is leuk en gezellig om te doen (zoek een wandelmaatje), je kunt het altijd en overal doen (geen smoesjes) en je wordt er steeds beter in waardoor je langer op pad kan zijn, mooiere wandelingen kan maken en het als een hobby kunt beschouwen in plaats van als een strenge afvalmethode. Wandelen geeft ook veel minder blessures dan elke andere sport.