Met wandelen verbrand je veel meer calorieën dan gedacht

Goed nieuws. Maar hoe zit dat dan?

 

Via Facebook en Twitter kwam het bericht voorbij dat je met wandelen veel meer calorieën verbrandt dan altijd aangenomen was. Wauw! Dat is pas goed nieuws. Het bericht werd dan ook goed geliked en gedeeld. Ook door mij. Tot ik me afvroeg: Hoe zit dat nou precies?

Het RTL bericht

Met wandelen calorieën verbranden

Het bericht waar het om ging was een nogal populistisch geschreven berichtje van RTL Nieuws Binnenland. Het bericht zegt dat wetenschappers er altijd vanuit zijn gegaan dat je per 5 kilometer wandelen, elke kilometer 45 kcal verbrandt. Dat klopt niet, zeggen onderzoekers van de Southern Methodist University:  97% van de onderzochten verbrandt meer calorieën. De reden daarvoor is dat bij eerdere studie te veel werd uitgegaan van slanke mensen, die relatief minder calorieën verbranden. Ook werden er steeds relatief te weinig wandelaars onderzocht zodat er geen realistisch beeld gegeven kon worden.

Wandelen kost meer calorieën

Volgens het RTL bericht concludeerden de onderzoekers bij een nieuwe analyse dat een vrouw van gemiddelde lengte met een gewicht van ongeveer 60 kilo rond de 60 kilocalorieën per kilometer verbrandt bij een tempo van 5 kilometer per uur. Bij een snelheid van 6,5 kilometer per uur, gaat dat aantal naar 70 calorieën per kilometer.

Vragen

Dan vraag ik me dus af hoe de onderzoekers op een hoger getal uitkomen bij iemand van 60 kilo. Want volgens mij is iemand die 60 kilo weegt bij een gemiddelde lengte, gewoon slank. Hoe zit het dan precies met zwaardere mensen, die niet eerder in het onderzoek waren meegenomen. En waarom komen ze nu pas achter de juiste cijfers?

Onderzoek zoeken

Ik ging op zoek naar het onderzoeksrapport van de onderzoekers van de Southern Methodist University. Bij het RTL-bericht zat een link naar de ‘Journal of Applied Physiology’, een website waar onderzoeksuitkomsten worden gepubliceerd die over de werking van het menselijk lichaam gaan. De papers zijn zuiver wetenschappelijk geschreven, dus best wel moeilijk om te lezen. Tot mijn verwondering bracht de link mij niet naar een artikel over een onderzoek naar hoeveel calorieën je verbrandt bij wandelen. Helemaal niets van dat, het was een loze link naar de homepage. Toen ik verder zocht op allerlei zoektermen kwam ik uit bij een recent gepubliceerd onderzoek (1 maart) met de titel: Energy expenditure during level human walking: seeking a simple and accurate predictive solution’. Het artikel gaat over een onderzoek naar een eenvoudige manier om de juiste hoeveelheid verbrande calorieën te voorspellen bij een wandelaar. Dat zal dan wel het bedoelde onderzoek zijn.

Uitkomst onderzoek

In dit onderzoek kijken de wetenschappers naar 3 eerder gebruikte methoden om de stofwisseling bij wandelen te meten. Zij gebruikten voor hun onderzoek waardes die voortkomen uit literatuuronderzoek. Ze komen gedurende het onderzoek tot de conclusie dat onderzochte onderzoeksmethodes lagere uitkomsten gaven dan de uitkomsten die zij zelf voorspellen. Dit verschil wordt door de onderzoekers onder meer verklaart uit het feit dat de uitgangwaardes verschillen.

Het is dan bijzonder hoe een onderzoek naar een simpele manier om calorieverbruik bij wandelaars te voorspellen al snel wordt omgebouwd tot een tendentieus kort berichtje dat je met wandelen veel meer calorieën verbruikt dan eerder gedacht. Dat is toch echt een beetje te gemakkelijk.

Vervolg

Toen ik dit bedacht had verscheen ineens op verschillende plekken hetzelfde verhaal maar steeds weer net even anders. Schrijft men elkaar na? Ik vond hetzelfde artikel bij De Online Wandelkrant, HLN.be, Nieuwsdump.nl en Libelle.nl.

Women’s Health

wandelen calorieën verbrandenBij het artikel van HNL.be en van Libelle.nl stond de bron vermeld: Women’s Health. Ik vond in de Engelse versie het oorspronkelijke verhaal. Het was iets uitgebreider en genuanceerder en deed meer recht aan het oorspronkelijke onderzoek. Alleen vreemd dat er in dit artikel met hele andere getallen gerekend wordt, dan opgenomen in de Nederlandse versies.  Als ik de ‘pounds’ en de ‘miles’ omreken zegt Women’s Health: Een vrouw van gemiddelde lengte en 65 kilo zwaar verbrandt als zij 4,7 km per uur loopt, per kilometer 50 Kcal. Oude onderzoeken gingen er vanuit dat het 42 kcal was. Als je harder gaat wandelen, bijvoorbeeld 6,4 km per uur dan verhoog je het aantal verbrande kilocalorieën tot ongeveer 60.

Hoeveel verbrand je nu echt?

Hoeveel zou je nu echt verbranden? Volgens mij moeten we afwachten tot de onderzoekers met een uitgetest en bruikbare tool komen waar iedereen zijn eigen gegevens in kan stoppen. Tot die tijd is het giswerk en dat doet iedereen dan ook. Een saillant detail is bijvoorbeeld dat op dezelfde Online Wandelkrant pagina, waar het Hoera-verhaal staat, ook verwezen wordt naar een artikel  van ‘Gezond afvallen voor Iedereen’, die het volgende voorrekent: Een persoon van 70 kg kan door een stevige wandeling ongeveer 80 calorieën per gelopen kilometer (10-14 minuten) verbranden. Wie zwaarder is zal iets meer verbranden, wie lichter is verbrandt iets minder.

Weet je, eigenlijk maakt het mij niet zo veel uit. Laten we ons minder bezig houden met de hoeveelheid verbrande calorieën en gewoon lekker gaan wandelen.

flavicon wandelvrouw