De VAM-berg is de hoogste afvalberg van Nederland. Ze hebben hem omgetoverd tot een natuurterrein, waar wandelaars en fietsers hun hart kunnen ophalen. Ik had er van alles over gezien bij de tv-documentaireserie de Vuilnisman. Toen dacht ik al: daar wil ik een keertje naar toe.  En nu, vanuit mijn vakantiehuisje ‘het kleinste huisje van Drenthe’ is het maar 10 minuutjes rijden om er te komen. Je kunt de berg al van verre zien liggen.

De VAM (Vuil Afvoer Maatschappij) is een voormalig afvalverwerkingsbedrijf. De stortbult op het VAM-terrein in Wijster is afgedekt met schone aarde en gras en opengesteld voor recreatieve doeleinden. Fietsers en wandelaars maken gebruik van het terrein en er is sinds 2001 een informatiecentrum op de top gevestigd. De Col du VAM is 48 meter hoog en het hoogste punt van Drenthe. Na de beklimming heb je een fantastisch uitzicht over de omgeving.

VAM-berg parkeren

We parkeren onze auto aan de voet van de berg op het parkeerterrein. Het is niet druk. We zijn de enige wandelaars, verder zijn er fietsers. De VAM-berg blijkt een echt fietsparadijsje waar je hoogtemeters kunt trainen en waar een mountainbike parcour is aangelegd.

Wat meteen opvalt is dat de natuur prachtig is. Dat verwacht je niet van een afvalberg. Het riviertje de Oude Diep stroomt er onderlangs, wat zorgt voor een divers landschap.

VAM-berg wandelen
Volg de paarse paaltjes.

Stapstenen

Vanaf de parkeerplaats kun je een korte en lange route doen. De lange route is 5 km. Het begint al goed. Via stapstenen steken we het water over. Over schelpenpaden en andere onverharde paden klimmen we met een wijde boog naar de top. Het is uitkijken als we een verharde weg oversteken. Daar rijden de wielrenners met het snot voor de ogen en die verwachten geen voetgangers.

wandelpad VAM-berg

Schapen VAM-berg

Col du VAM
Op de top. 4800 cm klinkt waarschijnlijk hoger dan 48 meter.
Inforatiecentrum De Blinkerd
Informatiecentrum De Blinkerd.
VAM afvalverwerkingsbedrijf
Het afvalverwerkingsbedrijf zie je onderaan de berg liggen.

Informatiecentrum

Boven aangekomen bekijken we het informatiecentrum, De Blinkerd. Een vliegende schotel-achtig gebouw waar je van alles kunt leren over deze bijzondere plek. Via een andere route dalen we weer van de berg af. Tussen de schapen door en met schoenen vol schapenkeutels.

Weer beneden gekomen wandelen een stuk langs het water, waar de oever flink modderig blijkt te zijn. Dan via een bosje en prachtig natuurlandschap terug naar de auto.

Wandelen over de VAM-berg

Wandelen VAM-route

Wandelen in Drenthe
Wandelen in Drenthe

wandelroute VAM-berg

wandelroute VAM-berg

Wandelroute VAM-berg

Wandelen over de VAM-berg route

Dat was echt super! Een leuk uitje, bijzonder om je te realiseren dat je bovenop een berg afval wandelt en mooi om te zien hoe natuurlijk het eruit ziet.

Wandelen over de VAM-berg
Terug bij de parkeerplaats. Tijd voor koffie.

Wandelen op de VAM-berg in het kort

  • Route: De VAM-berg en het Oude Diep

  • Lengte: 5km

  • Kenmerk: Rondwandeling met een klim naar de top van de VAM-berg ( 48 m). De route gaat 2 x over stapstenen en is daardoor niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. De route kan ingekort worden. Je kan de route ook langer maken en combineren met de route Stuifzand: Het Oude Diep (+8 km).

  • Routebeschrijving: De routekaart een GPX-file download je vanaf de website Eindjeomindrenthe.nl.

  • Bewegwijzering: De route kan je wandelen door de paarse paaltjes te volgen.

  • Start: Vanaf de parkeerplaats. Adres: Vamweg 5 in Wijster.

  • Horeca: Op de parkeerplaats staat koffiekiosk het Blinkertje.

  • Honden: Kunnen aangelijnd mee.

flavicon wandelvrouw