De Canarische Eilanden zijn stuk voor stuk heerlijke wandelbestemmingen. En ja, dus ook Gran Canaria. Al verwacht je dat misschien niet als je denkt aan de populaire stranden aan de zuidkust. Trek het binnenland in en laat je verrassen door stevige wandelingen in een oh zo variërend vulkanisch landschap. Ik heb mijn favoriete wandelingen op Gran Canaria voor je op een rij gezet. Lees verder en ontdek dit veelzijdige Spaanse wandeleiland.

Een eerste kennismaking: van Maspalomas naar Playa del Inglés

Boek je een vakantie naar Gran Canaria dan is er een grote kans dat je kiest voor een hotel of appartement in een van de badplaatsen aan de zuidkust. En dat is ook absoluut een prima uitvalsbasis om de wandelpaden van dit eiland te ontdekken. Start hier met de eenvoudige wandeling van Maspalomas naar Playa del Inglés of vice versa. Een ideale wandeling om jezelf wegwijs te maken in de directe omgeving van je slaapadres en een mooie eerste kennismaking met Gran Canaria. En of je nu begint in Maspalomas of in Playa del Inglés, de duinen van Maspalomas halverwege de route zijn niet te missen. Dat is gelijk ook de plek om deze wandeling wat intensiever te maken: ga je voor dwars door de duinen of liever via de aangrenzende boulevard?

wandelen in Gran Canaria
Dwars door de duinen tussen Maspalomas en Playa del Inglés

Rondje Embalse de Chira

Op naar het ruige binnenland van Gran Canaria waar de wandelroutes gelijk een stuk uitdagender zijn. Wandelliefhebbers kunnen zich hier in het hart van het eiland helemaal uitleven. En er is voor elk wat wils. Kort of lang. Licht of zwaar. Wat ze allemaal gemeen hebben is het ruige vulkaanlandschap als decor. Mijn tip: begin je kennismaking in het binnenland met een ronde om het meer Embalse de Chira. Het pad is goed begaanbaar en verdwalen is geen optie zolang je het meer ziet. Wandel over de dam Presa de Chira aan de zuidoever en het meer ligt aan je voeten.

Ontdek de omgeving van San Bartolomé de Tirajana

Vlak bij Embalse de Chira vind je het wandelwalhalla San Bartolomé de Tirajana. Vanuit dit dorp zijn de wandelmogelijkheden eindeloos en ook het dorp zelf is de moeite waard. Ik heb gekozen voor een stevige wandeling naar Cruz Grande van ruim 14 kilometer die start bij de Iglesia San Bartolomé, waar je ook prima kunt parkeren. De wandeling voert je over een camino real dwars door het vulkanische berglandschap. Cruz Grande ligt ongeveer op de helft – perfect om even op adem te komen en op en top te genieten van het weidse uitzicht.

Niet te missen: El Nublo in Tejeda

Een van de populairste wandelingen van Gran Canaria is die naar Roque Nublo net ten zuiden van het dorp Tejeda. Roque Nublo betekent ‘wolkenrots’ en deze monoliet meet 67 meter. Sta je op de top dan sta je op ruim 1800 meter boven zeeniveau en zie je bij helder weer Tenerife liggen. Heb je net als ik zin in een fikse wandeling, start dan in Santa Lucia en loop in zo’n vijf uur de 20 kilometer naar dit kenmerkende landschapspunt. Liever iets minder pittig? Vanaf de dichtstbijzijnde parkeerplaats is het een half uur lopen.

Wandelen naar Roque Nublo, Gran canaria
Roque Nublo betekent ‘wolkenrots’.

De pelgrimsroute van Gran Canaria

Als afsluiter een knaller: de Camino de Santiago de Gran Canaria, oftewel de pelgrimsroute van dit Canarische Eiland. Deze ultieme wandelroute doorkruist het eiland van noord naar zuid, of natuurlijk andersom. Begin in het zuiden bij de vuurtoren in Maspalomas of neem de bus naar Gáldar aan de noordkust en start daar bij de kerk Parroquia de Santiago Apóstol. Vergis je niet: voor deze wandeling heb je minimaal drie dagen nodig. Maar dat is deze 65 kilometer lange pelgrimsroute dubbel en dwars waard. Je vindt onderweg een aaneenschakeling van ruige vulkaanlandschappen met af en toe een authentiek dorp. Heb je een van de andere wandelingen in dit artikel gelopen, dan wacht je onderweg ook wat herkenning zoals Roque Nublo en San Bartolomé de Tirajana. Verder is het vooral heel veel genieten van deze ultieme wandeltocht door het hart van Gran Canaria.

flavicon wandelvrouw

Meer lezen over wandelen op de Canarische Eilanden? Kijk dan bij de startpagina Wandelen op de Canarische Eilanden of klik door op de volgende titels: