foto: Miez Peek

Zeg jij snel: “Ja, doe maar’, als de schoenverkoper vraagt of je nieuwe wandelschoenen waterdicht moeten zijn? Het lijkt zo voor de hand liggend; iedereen wil wel droge voeten houden en tegenwoordig is het Gore-Tex, dat gebruikt wordt om de schoenen waterdicht te maken, goed ademend. Dus waarom niet? Toch zijn er een aantal redenen waarom je juist voor een niet-waterdichte schoen zou moeten kiezen. Hieronder de verschillen tussen waterdichte en niet-waterdichte wandelschoen en de voor- en nadelen op een rij.

Het allerbelangrijkste bij het kiezen van wandelschoenen is dat ze geschikt zijn voor jouw voeten en dat ze passen bij het soort wandeling dat je wilt maken.

Kiezen voor waterdichte wandelschoenen

In het algemeen kiezen mensen voor waterdichte schoenen. Heb je snel last van koude voeten dan zijn waterdichte wandelschoenen de beste keuze voor jou. Je voeten blijven lekker warm omdat ze water- en winddicht verpakt zitten. Dat is ook handig voor wandelingen waar je op onverharde ondergrond, door plassen en door nat hoog gras moet lopen. Je voeten blijven droog.

Soorten waterdichte schoenen

Toch kleven er nadelen aan waterdichte schoenen. Dat komt door de manier waarop ze waterdicht gemaakt zijn. Er zijn ruwweg twee manieren: Ze hebben een voering met een membraam dat ervoor zorgt dat een schoen waterdicht is. Het bekendste en meest gebruikte membraan is Gore-Tex. Water komt hierdoor niet van buiten naar binnen. Wel laat het membraam vocht van binnen naar buiten door. Men noemt dit dat de schoen ademend is.

Het Gore-Tex® membraan is een dun laagje opgerekt (expanded) polytetrafluorethyleen (ePTFE). PFTE wordt in de volksmond ook wel Teflon genoemd. Het membraan wordt gekoppeld aan een andere laag van het product, bij een schoen zit het bijvoorbeeld vast tussen de binnenvoering en het bovenmateriaal. Gore-Tex producten zijn duurzaam wind- en waterdicht, maar laten waterdamp wel door. Dit houdt in dat er geen water van buitenaf door het materiaal heen komt, maar het kan transpiratievocht wel makkelijk ventileren. Producten die Gore-Tex bevatten zijn verplicht dat te vermelden. Je vindt het terug op de labels. Vaak zie je het ook in de productnaam, bijvoorbeeld Hanwag Banks Lady GTX, waarbij de GTX verwijst naar Gore-Tex.

Een andere manier om de schoen waterdicht te maken is door de buitenzijde van een niet-waterdoorlatende synthetische stof te maken. De buitenzijde kan ook een waterafstotende behandeling hebben gekregen. De schoen is dan niet ademend.

waterdichte wandelschoenen
Foto: Miez Peek

Nadelen van waterdichte wandelschoenen

De nadelen van waterdichte schoenen zijn dat ze altijd minder ademend zijn dan niet-waterdichte schoenen en soms helemaal niet ademend.

  • Heb je last van warme voeten of hele zweterige voeten, dan is het veel prettiger om maximaal ademende schoenen aan te hebben. Dat is ook fijner voor de geur die zich opbouwt in je wandelschoenen.
  • De schoenen zijn over het algemeen zwaarder.
  • Waterdichte wandelschoenen hebben veel verzorging nodig. Het waterdichte membraan kan verstopt raken door zweetdeeltjes. Regelmatig zul je je schoenen in een lauwwarm badje moeten zetten en daarna behandelen met de juiste producten. Lees hier hoe je waterdichte schoenen waterdicht houdt.
  • Ook waterdichte wandelschoenen kunnen van binnen nat worden. Als het hard regent kan het water via je benen de schoen inlopen en uiteindelijk kan leer toch doordrenkt raken van het water. Het leer zuigt zich dan vol. Waterdichte schoenen hebben hele lange tijd nodig om weer op te drogen. Op een meerdaagse trektocht kan dat erg vervelend zijn.
waterdichte wandelschoenen
wandelschoenen
watedichte wandelschoenen

Kiezen voor niet-waterdichte wandelschoenen

Wanneer je in warme, droge gebieden gaat lopen is het verstandig voor niet-waterdichte, dus maximaal ademende wandelschoenen, te kiezen. Ook als je snel last hebt van warme en zweterige voeten zijn ademende wandelschoenen een uitkomst. Je kunt hierbij zelfs denken aan wandelsandalen. Wandel je vaak eendaagse tochten in de buurt en doe je dat alleen op mooie warme dagen, dan zijn dit type wandelschoenen ook de juiste keuze.

De voordelen van niet-waterdichte wandelschoenen zijn dat, doordat ze ademend zijn, je minder last hebt van zweetvoeten en minder kans op blaren. Ze zijn ook lichter van gewicht en drogen sneller als ze nat geworden zijn.

Soorten niet-waterdichte schoenen

Dit soort wandelschoenen zijn er in verschillende uitvoeringen. De eerste groep zijn de synthetische wandelschoenen met mesh voor extra ventilatie. Mesh is een geweven stof die veel lucht doorlaat. Deze schoenen hebben meestal een sportief uiterlijk en ook de moderne trailrunning schoenen worden van dit materiaal gemaakt. Ze zijn de favoriete keuze voor thru-hikes. Ook schoenen van leer zijn ademend omdat het open poriën heeft, ze zijn dus waterdoorlatend.

Wil je graag een luchtige schoen voor warme dagen, dan kun je beter voor een lichte kunststof schoen kiezen met mesh. Toch liever iets meer stevigheid? Ga dan voor een stevigere schoen van leer.

Nadelen van niet-waterdichte wandelschoenen

Het nadeel van deze niet-waterdichte wandelschoenen is duidelijk; je krijgt er natte voeten in als je in nat weer, door plassen of door hoog gras loopt. Dat, en het feit dat ze veel meer ventileren, maakt dat ze minder geschikt zijn voor in koude gebieden of voor mensen die al heel snel koude voeten hebben.

Ook ademende wandelschoenen moeten goed verzorgd worden. Zorg dat je ze niet invet of insmeert. Hierdoor verstop je alsnog de poriën.

droge voeten
Ook een manier om je voeten droog te houden.

Wat zegt de expert:

Wat zegt de expert over wel of geen waterdichte schenen. Aan het woord is Gert van den Berg van Wandelschoenopmaat.nl

Het bovenmateriaal van kunstleren wandelschoen ademen slecht. Je krijgt er warme, transpirerende, natte weke voeten in en hierdoor snel blaren. Ik ben hier dus helemaal geen voorstander van en daarom zal je ze bij ons in het assortiment niet vinden.

We werken wel met Gore-Tex, leren en mesh voeringen.

  • Mesh kap voering is open van structuur en natuurlijk ideaal voor warme omstandigheden maar …. de schoenen zijn soepel en soms niet helemaal geschikt voor de wandelaars die stabiliteit nodig hebben
  • De leren voering geeft het meeste comfort maar is beduidend minder sterk dan een Gore-Tex voering. Dus ben jij een enorme slijter dan misschien toch een Gore-Tex.
  • Wat veel mensen weten niet dat er kwaliteiten in Gore-Tex bestaan. De laatste jaren is dit product doorontwikkeld en heeft een veel beter ademend vermogen dan 10 jaar geleden. Een schoen met een Gore-Tex voering voelt ook iets steviger aan dan dezelfde schoenen met een mesh voering

Wij kijken veel naar voet vormen en hoe de voeten bewegen en afwikkelen. Heel belangrijk is wat de klant met de schoen wil gaan doen, wat is het verwachtings- en belastingspatroon. We bespreken dit met de klant en geven schoen advies. Natuurlijk komen hierin pasvorm, voering en zool aan de orde.

Gert beantwoordt de vraag: Wat is een goede waterdichte wandelschoen?

En antwoord op de vraag: Leer of Gore-Tex wandelschoenen. 

flavicon wandelvrouw

⇒ Iedereen maximaal laten genieten van wandelen, dat is mijn drijfveer én die van Gert van den Berg van Wandelschoenopmaat. Daarom zijn we een samenwerking aangegaan en maken we dit soort blogs. Wandelschoenopmaat is dé plek waar een team van experts wandelaars optimaal adviseert in de keuze van de wandelschoen die bij hen past.

De juiste wandelschoen