Laat je blik glijden over de hoge bergtoppen. Sta op ooghoogte met de roofvogels die door de lucht glijden. Geniet van de fantastische panorama’s, dompel je voeten onder in een koud bergmeer en laat je onderweg verwennen in een van de rustieke berghutten. Salzburger Sportwelt kent 1.000 km aan gemarkeerde wandelroutes. Ben je toe aan een stevige klim omhoog, of stap je liever in een van de gondels om meteen op hoogte te genieten van je wandeltocht? Eén ding is zeker: wie graag wandelt en geniet van de natuur is in de Salzburger Sportwelt op de juiste plek! Ik zocht er zes mooie dagwandelingen voor je uit.

Fotocredits topbeeld: (c) Erwin Trampitsch

Deelstaat SalzburgerLand in Oostenrijk is een ideale vakantieplek voor iedereen, in elk seizoen. Wintersporten, fietsen, zwemmen in de mooiste meren, cultuur snuiven, kastelen bezoeken, muziek, lekker eten, voor jong en oud, met vrienden of het hele gezin, het kan allemaal. Er is één activiteit die niet genoeg aandacht kan krijgen: wandelen! De mogelijkheden zijn legio. Daarom in een viertal blogs aandacht aan de wandelmogelijkheden in de regio’s Grossarltal, Wildkogel-Arena, Salzburger Sportwelt en Flachau

Wandelen in Salzburger Sportwelt

Zeven mooie zomersportplaatsen liggen in de regio Salzburger Sportwelt. Het zijn Flachau, Wagrain-Kleinarl, St. Johann, Radstadt, Altenmarkt-Zauchensee, Eben en Filzmoos. In de lente maken ze zich weer helemaal klaar om wandelaars en fietsers te ontvangen.

Het is de perfecte omgeving voor mensen die lekker actief bezig willen zijn, tegelijkertijd van de omgeving en van de natuur willen genieten én zich willen laten verwennen met lokale producten in een van de herbergen of berghutten. Lekker bezig zijn, ontspannen en genieten. Dat zijn de ingrediënten van een verblijf in Salzburger Sportwelt.

Jong en oud, en mensen met verschillende conditieniveaus kunnen hier allemaal een wandelroute van hun gading vinden. Wil je een onvergetelijke huttentocht maken in deze regio, doe dan een deel van de Salzburger Almenweg, die in totaal 350 km lang is en 5 etappes heeft door Salzburger Sportwelt.

dagwandelingen in Salzburger Sportwelt
Genieten van het uitzicht. © SalzburgerLand Tourismus

De 6 mooiste dagwandelingen in Salzburger Sportwelt

Ben je op zoek naar een dagwandelroute? Kies er dan eentje die bij je past. Of je nu met de wandelwagen op stap gaat, schoolgaande kinderen bij je hebt, niet te veel wilt klimmen of een diehard bergwandelaar bent, voor iedereen is een mooie wandeling te vinden. Dit zijn zes hele mooie.

Etappe 18 van de Salzburger Almenweg

De Salzburger Almenweg hoef je natuurlijk niet in één keer te lopen. De mooiste etappes zijn uitstekend geschikt als dagwandeling. Zo is etappe 18 een juweeltje en kan praktisch gezien heel goed als dagetappe gelopen worden. Etappe 18 begint bij het bergstation van de Grafenbergbahn, loopt over een hoogte van 1000-2000 m en heeft een lengte van bijna 13 km (duur 4,5 -5 uur) met een lange afdaling naar Kleinarl. Het is een mooie route, waarbij je geniet van uitzichten op de omliggende bergen en bergmeren. Voor een pauze kun je stoppen bij de Kleinarler Hütte of de Hachaualm. Let wel op: dit is een pittige wandeling. Tredzekerheid, stevige schoenen en alpine ervaring zijn vereist.

Etappe 49 Arnoweg van Zauchensee naar Altenmarkt

SalzburgerLand heeft naast de Almenweg nog een langeafstandswandelroute, de Arnoweg. Het werd in 1998 opgericht ter gelegenheid van het 1200-jarig jubileum van het aartsbisdom Salzburg, en is precies 1.200 kilometer lang. Etappe 49 is een zeer aantrekkelijke wandelroute op hoogte die je fantastische panoramische uitzichten en een bijzondere alpenflora biedt. De wandeling is geschikt voor topfitte bergwandelaars, want de totale wandeltijd is 7,5 uur. Je overbrugt een afstand van 22,8 km en stijgt 951 meter.

Je begint bij de Zauchensee World Cup Arena en via een licht bergopwaarts wandelpad ga je naar de Höchalm. Verder ga je via de Rosskopf (1.929 m) langs een panoramische hoogteweg naar de Lackenkogel (2.051 m). De Arnoweg leidt je langs de berghutten Sattelbauer en Winterbauer naar Altenmarkt. De gratis wandelbus brengt je vervolgens terug naar de Zauchensee World Cup Arena.

De uitzichten op deze wandelroute zijn fenomenaal. Je kijkt uit op de omliggende bergen: Hoher Dachstein – Bischofsmütze, Hochkönig, Tennengebirge en Hohe Tauern met de Großglockner.

wandelen in Salzburger Sportwelt
Hoog boven de Zauchensee. Fotocredits: Lorenz Masser

Kitzsteingut Alpacawandeling

Altijd al een alpaca willen knuffelen? Nu heb je zelfs de kans om er met eentje te wandelen. Hoe bijzonder is dat? Het is absoluut een bijzondere ervaring om met alpaca’s door de natuur te stappen.  Zeker als dat op 1.275 meter hoogte is met uitzicht op de besneeuwde bergtoppen van Salzburger Sportwelt. Je kunt het doen bij AlpakaAlm Kitzsteingut.

Wandelen met alpaca’s is heilzaam voor de ziel. Omdat je jezelf heel rustig moet gedragen bij deze schrikachtige dieren en de alpaca’s zelf rust en sereniteit uitstralen, voel je de ontspanning over je heen komen. Een mooie ervaring voor het hele gezin. De wandeling duurt in totaal zo’n 2 uur.

Naast het begeleiden en voeren van de schattige alpaca’s, leer je ook meer over hun levensgeschiedenis, verzorging en verwerking van de waardevolle alpacawol.

wandelen met alpaca's in Salzburger Sportwelt
Een alpacawandeling is erg leuk om te doen met kinderen.

De Grüne Pfade im Tal

Zoek je een andere leuke wandelroute om met kinderen te doen, kijk dan eens naar de Grüne Pfade im Tal. De ‘Groene Wegen in het Dal’ maken het ontdekken van de natuur bijzonder spannend. De twee paden in Wagrain en Kleinarl vullen elkaar aan en geven informatie over het thema ‘duurzame ontwikkeling’.

Hoe het werkt? Je start de rondwandeling bij de gemeenteparkeerplaats in Wagrain. Onderweg kom je allerlei informatieborden en activiteitenstations tegen. Daar kunnen de kinderen lekker aan de gang met het thema duurzaamheid.

Deze themawandeling is toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelgebruikers en neemt je mee door het dal van Wagrain. De route heeft een lengte van 9,6 kilometer en overbrugt ongeveer 270 hoogtemeters.

Hofpürglhütte-wandelroute vanuit Filzmoos

Vanuit het bergdorp Filzmoos beginnen meerdere wandelroutes die over groene almen naar ruige bergtoppen leiden. Er zijn wel 40 uitgezette wandelroutes, van eenvoudig en kort tot zeer uitdagend en lang.

Eén van de wandelingen met het mooiste uitzicht in Filzmoos is toch wel de route ‘Hofpürglhütte’. Tijdens deze wandeling zie je de markante dubbele bergtop de ‘Bischofsmütze’. Het is een korte maar inspannende wandeling. Dat komt door het grote aantal hoogtemeters die je in korte afstand overbrugt. Goede schoenen zijn een must, want het is een stenig pad. Deze wandelroute kun je overigens prima met sportieve kinderen vanaf een jaar of 8 doen.

Je begint de wandeling bij de Oberhofalm of de Unterhofalm. Je kan hier met de gratis wandelbus komen. Volg hiervandaan de bordjes ‘Hofpürglhütte’ of route ‘617’.

Wil je er echt een lange wandeling van maken, start dan vanuit Filzmoos en wandel via de Oberhofalm, de Unterhofalm naar de Hofpürglhütte en verder via de Kesselwand en de Almsee terug naar Filzmoos. Dan is de wandelroute 19,6 km (7 uur) lang en stijg en daal je 720 m. Voor deze moet je wel goed in je conditie zitten.

Panoramische wandeling naar Hochgründeck

Ben je in de buurt van St. Johann, dan is de panoramische wandeling naar de Hochgründeck een echte aanrader. Prachtig uitzicht is absoluut gegarandeerd, mits het een heldere dag is, natuurlijk. Je wordt in deze tocht beloond met uitzicht op ongeveer 300 bergtoppen van Hochkönig, Tennengebirge, Dachstein, Niedere en Hohe Tauern, Kitzbüheler Alpen en Dientner Schieferberge.

Deze twaalf kilometer lange wandeling (4,5 uur) begint op de gratis parkeerplaats Stein-Bauer. Vanaf daar volg je een smal pad redelijk steil omhoog, waarna je langzaam maar zeker blijft stijgen door het bos Gründecksattel. In totaal stijg je op de hele wandelroute 800 m. Het is geen moeilijke wandeling.

Je volgt de route totdat je bij de Hochgründeck op 1.827 meter hoogte bent. De Hochgründeck is een van de hoogst beboste bergen van Europa en daarnaast een van de mooiste panoramische bergen van Oostenrijk. Bij het ijzeren kruis op de top van de berg maak je de mooiste foto’s.

De wandeling naar de Hochgründeck is een van de zeven toppen van de Salzburg Summit Game.

wandelen in Salzburger Sportwelt
De top van de Hochgründeck. Fotocredits: Michael Groessinger

Meer lezen over SalzburgerLand? Kijk dan ook bij deze blogs: