Geniet jij ook zo van een vakantie met hoge bergen, ruige natuur, watervallen, ontmoetingen met dieren en imposante uitzichten? Dan heb ik een super tip voor je, bezoek de regio Wildkogel-Arena in SalzburgerLand. Daar word je ondergedompeld in een overweldigende natuur en zijn er verschillende plekken die een onvergetelijke indruk op je achter zullen laten. In dit artikel deel ik er een aantal met je. Je kunt ze wandelend bereiken, of er een wandeling aan vastknopen, maar dat hoeft niet. Daarnaast deel ik algemene wandelinfo en -tips over Wildkogel-Arena met je.  Veel leesplezier!

Deelstaat SalzburgerLand in Oostenrijk is een ideale vakantieplek voor iedereen, in elk seizoen. Wintersporten, fietsen, zwemmen in de mooiste meren, cultuur snuiven, kastelen bezoeken, muziek, lekker eten, voor jong en oud, met vrienden of het hele gezin, het kan allemaal. Er is één activiteit die niet genoeg aandacht kan krijgen: wandelen! De mogelijkheden zijn legio. Daarom in een viertal blogs aandacht aan de wandelmogelijkheden in de regio’s Grossarltal, Wildkogel-Arena, Salzburger Sportwelt en Flachau

Wandelen in Wildkogel-Arena algemeen

De Wildkogel-Arena is een paradijs voor de actieve natuurliefhebber. Het ligt tussen de Kitzbüheler Alpen en het nationale park de Hohe Tauern in en is er helemaal op ingericht om je spannende activiteiten te laten ondernemen en unieke momenten te laten beleven: wandelen op alle niveaus, fietsen, karten, downhill mountainbiken, enzovoort enzovoort ….. en alles in de frisse berglucht!

Wandelen in Wildkogel-Arena Neukirchen en Bramberg

Een vakantie in Wildkogel-Arena is perfect om even alles achter je te laten. Op de uitlopers van de hoogste bergen van Oostenrijk zijn Neukirchen en Bramberg twee heerlijke bestemmingen voor mensen die van het leven in de natuur, en dan vooral de bergen, willen genieten. Om hoog in de bergen te wandelen hoef je niet een uitputtende wandeling naar boven te maken. De Wildkogelbaan in Neukirchen en de Smaragdbaan in Bramberg brengen je het hele jaar rond naar boven. Vanaf daar lopen vele mooie wandelroutes.

Habachtal en Sulzbachtal

Aan de andere kant van de regio liggen twee rustige zijdalen in het National Park Hohe Tauern: het Habachtal en het Sulzbachtal. In het Habachtal kun je nog altijd naar smaragd zoeken (uniek in Europa) en in het Sulzbachtal leven veel wilde dieren. Zeker als je een excursie met een National Park Ranger boekt, heb je grote kans de dieren ook daadwerkelijk te zien. Je kunt hier ook vele andere begeleide themawandelingen maken. Wil je omhoog? Vanuit het Obersulzbachtal kun je naar de Kürsingerhütte en naar de Keeskogel (op 3.291 meter) wandelen.

Langeafstandswandelweg

Wildkogel-Arena heeft zijn eigen langeafstandswandelweg, de Hohe Tauern Panorama Trail. En wat voor eentje: in 17 etappes wandel je 275 kilometer. Soms op ooghoogte met de hoogste bergen van Oostenrijk, dan weer door lieflijke dalen. Je overbrugt heel wat hoogtemeters en gaat 13.889 meter bergop en 14.001 meter bergaf. Perfect voor de fitte natuurliefhebber en tredzekere wandelaar.

De beloning is groot. Wat een mooie tocht! Je hoeft natuurlijk niet alle etappes achter elkaar te doen. Neem er eentje als dagtocht of kies er een aantal uit als korte wandelvakantie. Er is een organisatie die je graag helpt bij het boeken van je overnachtingen en bagagevervoer.

Wandelen in Wildkogel-Arena

De mooiste outdoorplekjes in Wildkogel-Arena

Ik zocht 3 outdoorplekjes voor je uit in Wildkogel-Arena die bij een bezoek eigenlijk niet mogen missen. Je kunt ze gewoon bezoeken, of er voor kiezen om er een wandeling aan vast te knopen.

Krimmler watervallen

De Krimmler watervallen in Wildkogel-Arena mag je echt niet overslaan. Liters water denderen met kracht naar beneden en vormen een indrukwekkend natuurspektakel. Je vindt de Krimmler watervallen vlakbij het dorpje Krimml. Het wijst zich vanzelf. Vanaf de parkeerplaats is het een korte wandeling van ongeveer 10 minuten naar het laagste niveau van de waterval.

Als je onderaan de waterval staat, zie je dat het water met een overweldigende kracht 380 meter, in drie fases, naar beneden valt. Daarmee behoren de Krimmler watervallen niet alleen tot de hoogst gefaseerde van Europa, maar ook tot één van de hoogste van de wereld.

Wil je er een wandeling aan vastknopen (zeker doen!) dan kun je met een 4 kilometer lange wandeling helemaal naar boven lopen en alle drie de fases goed bekijken. De wandeling duurt zo’n anderhalf uur en is op het eind best pittig. Neem voldoende eten en drinken mee en zorg voor goede kleding. Als het koud is kan de nevel voor extra kou zorgen. Onderweg zijn er voldoende rustpunten. In juni en juli is de waterval op haar mooist, dan is de hoeveelheid water het hoogst.

Er is meer te doen rondom de watervallen. De watervallen zijn een onderdeel van de Wasserwelten Krimml, dit bestaat uit een watervalcentrum, een Aquascenarium, het aquapark en de watervallen zelf. Je kunt er dus prima een hele dag besteden.

regenboog bergen Wildkogel-Arena

Krimmler watervallen Wildkogel-Arena
Krimmler watervallen Wildkogel-Arena

Wildkogelbahn | Panorama- en Rutschenweg

Hoe leuk is het om vanaf Neukirchen met de Wildkogelbahn helemaal naar boven te gaan. Vanaf daar zie je de nog met sneeuw bedekte toppen van de drieduizenders in de Hohe Tauern en de Großvenediger, die met zijn 3.657 meter ook wel de hoogste Salzburger genoemd wordt. Direct naast het bergstation ligt het avonturenpark Kogel-Mogel, waar de kleintjes los kunnen gaan op schommels en trampolines.

Vanaf het bergstation van de Wildkogelbahn leiden verschillende wandelroutes door het ‘Höhenwandergebiet Wildkogel’.

Wil je direct terug naar Neukirchen dan kan dat natuurlijk met de Wildkogelbahn. Veel leuker is om de Panaoramaweg te nemen. Al wandelend bereik je dan na ongeveer een uur het middenstation. Dat is een mooie wandelroute met geweldige uitzichten.

Dan wordt het kiezen moeilijk. Je kan natuurlijk hier opnieuw kiezen voor de Wildkogelbahn, maar ook verder naar beneden wandelen. Ik zou kiezen voor de ‘Rutschenweg’. Tien edelstalen glijbanen tussen 22 en 53 meter lang, liggen klaar om vanaf te glijden. De glijbanen hebben tunnels, gaten en golven, er zijn zelfs glijbanen met een vrije val. Met het kaartje van de Wildkogelbahn kan je er gratis op.

Het eindpunt van de Rutschenweg is Gasthof Stockenbaum, waarna je nog een rustige, 50 minuten durende wandeling door het dal richting Neukirchen voor je hebt.

Grossglockner Hochalpstrasse

Wie kent het niet; de Grossglockner Hochalpstrasse. Deze adembenemende panoramaweg is één van de meest bijzondere attracties in Oostenrijk. Over een lengte van 48 kilometer met maar liefst 36 haarspeldbochten, wacht achter elke bocht weer een nieuw spectaculair uitzicht.

Langs de route kan je op verschillende punten parkeren en een korte wandeling maken. Het letterlijke hoogtepunt van de Grossglockner Hochalpenstrasse is natuurlijk de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe aan de voet van de Grossglockner, de hoogste berg van Oostenrijk (3.798 m).

Op dit punt heb je een mooi uitzicht op de Grossglockner en sta je oog in oog met Pasterzengletsjer. Hier is het niet moeilijk om zeldzame alpendieren te spotten. De alpenmarmotten trekken zich hier niets van je aan en huppelen vrolijk rond. Gemzen en steenbokken leven hier ook.  Om de kans op het spotten van deze bijzondere alpendieren te vergroten, kan je de natuurwandeling van 5 km naar de Gamsgrube maken.

De Gamsgrube is een speciaal beschermd gebied in het nationale park. Je bereikt het via een gemakkelijke wandeling van 2 uur. Zonder grote stijgingen loopt de weg boven de grootste gletsjer van de Oost-Alpen, de Pasterze, met een grandioos uitzicht op de Grossglockner, naar de Gamsgrube.

Grossglockner Hochalpstrasse

Grossglockner Marmots Austria Marmot Nature

flavicon wandelvrouw

⇒ Dit blog kwam tot stand in samenwerking met SalzburgerLand Tourismus.