De Liechtensteinkloof (Liechtensteinklamm) is de langste en diepste kloof van de Alpen. Een hele belevenis als je tussen de 300 meter hoge wanden wandelt en de hemel bijna niet meer kunt zien. Water raast onder je door en verschillende watervallen kletteren langs de wanden. Dit natuurfenomeen, met aan het einde een prachtige grote waterval, kun je via een wandelpad over bruggen en trappen bezoeken. Deze spectaculaire wandelroute en nog 4 andere in de regio Grossarltal van SalzburgerLand worden in dit artikel besproken. Durf je het aan?

Deelstaat SalzburgerLand in Oostenrijk is een ideale vakantieplek voor iedereen, in elk seizoen. Wintersporten, fietsen, zwemmen in de mooiste meren, cultuur snuiven, kastelen bezoeken, muziek, lekker eten, voor jong en oud, met vrienden of het hele gezin, het kan allemaal. Er is één activiteit die niet genoeg aandacht kan krijgen: wandelen! De mogelijkheden zijn legio. Daarom in een viertal blogs aandacht aan de wandelmogelijkheden in de regio’s Grossarltal, Wildkogel-Arena, Salzburger Sportwelt en Flachau

Wandelen in de regio Grossarltal

Het Grossarltal is een heerlijke bestemming middenin de natuur, waar je elke dag van de grote en de kleine dingen kunt genieten.

Het Salzburger Grossarltal

Het Salzburger Grossarltal (Tal der Almen) is een ongeveer 30 kilometer lang dal waar twee dorpen in liggen: Grossarl en Bergsteigerdorf® Hüttschlag. Het dal mondt uit in het National Park Hohe Tauern, een langgerekt bergmassief, waar zich de hoogste bergen van Oostenrijk bevinden. Wat denk je van een wandeling met uitzicht op de hoogste berg van Oostenrijk, de 3.798 meter hoge Großglockner?

the-hohe-tauern-national-park
Machtige bergen in National Park Hohe Tauern.

National Park Hohe Tauern

In het National Park Hohe Tauern vind je echt alles waar je als wandelaar voor op pad bent: donderende watervallen, imposante rotswanden, spiegelgladde bergmeren, alpiene oerbossen en met bloemen bezaaide alpenweiden. Een geweldig gebied voor lange wandelingen en klimtochten met uitdagende via ferrata’s. Het wandelnet van 1200 km met meer dan 80 schuilhutten en eetgelegenheden zorgt ervoor dat je niets te kort komt. De kabelbanen die ook in zomer open zijn, maken dat het gebied toegankelijk is voor iedereen. Je kunt het zo gemakkelijk en moeilijk maken als je wilt.

Culinaire regio

Wandelen in de culinaire regio ‘Grossarltaler Bergbauernkäse’ geeft die perfecte combinatie van fysiek bezig zijn en daarna heerlijk genieten van alle culinaire verleidingen. De alpenweiden hier worden al generaties lang traditioneel beheerd door dezelfde families, en wandelaars worden er goed in de watten gelegd.

Bichlalm Wandelen in Grossarltal
Wandelen in de regio Grossarltal met zijn vele uitnodigende berghutten.

Spectaculaire wandelroutes in de regio Grossarltal

Het leuke van het Grossarltal is dat het een aantal spectaculaire wandelroutes heeft, die je leiden naar bijzondere natuurfenomenen. Ik neem je mee naar de Liechtensteinkloof, de Kreuzkogel Grossarl met panoramaplateau, een klettersteigroute, de verborgen Schuhflickersee en naar de Kreealm waterval.

  1. De Liechtensteinkloof (Liechtensteinklamm)

De Liechtensteinkloof is met afstand de meest indrukwekkende kloof van de Alpen. Het is niet alleen dat het de diepste en de langste kloof is, het samenspel van het machtige geluid van de waterval, de met mos bedekte stenen, de verstilde sfeer en zonnestralen die een regenboog creëren in het fijne waterstof, maken dat het een uniek natuurspektakel is.

De wandelweg van trappen, bruggen en houten paden hoog in de lucht, maken het tot een onvergetelijke excursie. Het hoogtepunt van de gerenoveerde Liechtensteinkloof is de indrukwekkend aangelegde wenteltrap ‘Helix’, die je 30 m de diepte in leidt. Aan het einde van de kloof loop je tegen een prachtige waterval op.

De wandeling is niet lastig, maar door de vele trappen ongeschikt voor honden, kinderwagens en mensen die slecht ter been zijn. Het is fijn om de route te doen als het heerlijk rustig is. Het voor- en naseizoen zijn natuurlijk top. Verwacht je een drukke dag, kom dan vroeg.

Je vindt de Liechtensteinklamm bij St. Johann. Hij is open van mei t/m medio oktober, elke dag van 9 tot 6 uur.

Helix Liechtensteinkloof
De Helix in de Liechtensteinklamm. Fotocredits: @danielkogler

Liechtensteinkloof

  1. De Kreuzkogel met panoramaplateau

Beklim een echte berg en sta bovenop het panoramaplateau met uitzicht over de machtige Hohe Tauern. De wandeling naar de Kreuzkogel (Großarl), een bergtop van wel 2.027 meter hoog, is eigenlijk heel eenvoudig, maar daarom niet minder spectaculair. Je kunt hem gerust met kinderen doen, zelfs met de wandelwagen is het goed te doen. Je wandelt 2 kilometer, overbrugt 180 hoogtemeters waar je ongeveer anderhalf uur over doet.

Je begint je wandeling met de Panoramalift vanuit Grossarl. Je komt dan meteen uit bij het panoramaplateau. Geniet hier van het uitzicht. Begin dan met je klim naar de top van de berg. Wil je nog verder? Als je nog een half uurtje door loopt kom je bij de Spiegelsee, een klein meertje met een ´blotevoetenpad´ en een wankelstenenpad. Super leuk!

  1. Probeer eens een klettersteig

Je kunt het zomaar tegenkomen op je bergwandeling; een klettersteig. Het is een term uit het alpinisme. In het Italiaans noemen ze het ook wel via ferrata en in het Frans chemin câblé. Dat geeft precies aan wat het is: een ijzeren weg, oftewel een weg met een kabel. De kabel, of andere ijzeren hulpmiddelen, zijn bedoeld om de wandelaar te beschermen op gevaarlijke passages op de wandelroute. Het is daarmee een soort tussenvorm geworden tussen wandelen en bergbeklimmen.

Wil je er eens mee oefenen, dan kan je terecht in Bergsteigerdorf® Hüttschlag. Daar kan je op de oefenwand ‘Gletschergoass’ je vaardigheden testen. Voor gevorderden zijn er in het Grossarltal meerdere klimwanden. Je vindt er bijvoorbeeld ook de klettersteig ‘Kupfergeist’ (hoogte: 130 m, lengte: 250 m) evenals de Franzlsteig (hoogte: 210 m, lengte: 400 m). Over spectaculair gesproken.

  1. De verborgen Schuhflickersee

Hoog verstopt tussen de steile wand van de Schuhflicker en de Hochegg, ligt in die kom het bergmeer Schuhflickersee. Dit meer is een klein mysterie. Het heeft namelijk geen toevoer van water en toch blijft het waterpeil altijd gelijk. In de zomer kan je er prima zwemmen. De temperatuur is in het hoogseizoen boven de 18 graden. Je moet het water wel delen met vele kleine visjes.

Maar voor je er bent, eerst een mooie wandeling. In de wijk Unterberg ga je met de auto omhoog naar de boerderij Lainholz. Daar kan je parkeren. Wandel via de binnenwegen door het bos of langs de bosweg naar de Aualm. Hier kan je zelfgemaakte lekkernijen proeven. Wandel verder omhoog naar de Schuhflicker, daarna daal je af naar de Schuhflickersee. Met dezelfde weg ga je terug.

De wandeling duurt ongeveer twee uur, is 6,3 km lang en je overbrugt 408 hoogtemeters. Het hoogste punt is 2.120 meter. De wandelroute heeft spectaculaire uitzichten. Kijk hier voor de route.

schuflickersee-grossarl-bergsee
De indrukwekkende Schuhflickersee.
  1. Wandelen naar de Kreealm waterval

Met donderend geweld valt het water 80 meter naar beneden. De Kreealm waterval is een prachtig eindpunt van een mooie wandelroute. Ben je warm geworden, geen nood. De spray van de waterval koelt je heerlijk af.

Het beginpunt van de wandelroute ligt aan het einde van het Grossarltal. Het is goed met het openbaar vervoer bereikbaar. Je kunt kiezen uit verschillende wandelroutes.

Salzburger Almenweg
Ook de Salzburger Almenweg loopt door dit prachtige dal.
flavicon wandelvrouw

Huttentocht OostenrijkHuttentocht Oostenrijk in kleine groep – Gegarandeerd vertrek op 10 sept 2023.

Ga zelf op wandelavontuur door de ruige en pure Oostenrijkse wildernis. Tijdens deze 7-daagse huttentocht trek je onder begeleiding van een Nederlandse berggids van hut naar hut. In een groep van 5-8 medeavonturiers wandel je dwars door het grootste nationale park van Oostenrijk: de Hohe Tauern. De tocht voert je over bergpassen, langs bergflanken en door groene almweides. Onderweg overnacht je in knusse berg- en almhutten waar je het échte bergleven ervaart.

Bekijk de Huttentocht door Oostenrijk  – Van Better Places

⇒ Dit blog kwam tot stand in samenwerking met SalzburgerLand Tourismus.